Kompakt A3-printer giver hovedbrud ved indstilling

MFC-J4620DW er Brothers nyeste kompakte A3-printer. Kvaliteten på udskrifterne er i top, men betjeningen og byggekvalitet lader en del tilbage at ønske

Brother MFC-J4620DW

En A3-printer, der ikke fylder mere end en A4-printer, lyder som utopi. Men ikke desto mindre er det tilfældet med Brothers MFC-J4620DW printer. Når vi nu kalder den for en A3-printer, er det måske nok lidt af en tilsnigelse. Printeren er en A4-printer, der også kan skrive ud i A3. Men der er ikke en papirskuffe, hvori der kan lægges A3-papir.

Ikke desto mindre – vi har her en printer, der kan skrive ud i A3, selvom dens omkreds ikke er meget større end et A4-ark.

Det har Brother løst ved at designe MFC-J4620DW, så den i stedet for at tage A4-papir ind på den korte led (portræt) som standardprintere, så tager den papiret ind på den på lange led (landskab). A3 kan så fødes ind bagfra fra en ekstern dokumentføder, og voila – så er den pludselig en A3-printer, der faktisk er mindre end mange A4-printere.

Vi må og skal bare rose denne detalje. Printere fylder ofte alt for meget i hjemmet eller på hjemmekontoret, men det er absolut ikke tilfældet med MFC-J4620DW.

Gennemtænkte detaljer og design

Der er så endnu en gevinst ved måden, printeren håndterer papiret på. Det forvandler printeren til en utrolig hurtig printer. Brother selv lover op til 20 sider i minuttet ved sort/hvid og op til 18 sider i minuttet, hvis du skriver ud i farver.

Det kommer naturligvis helt an på, hvor stor din fladedækning er, ligesom det også er vigtigt hvor mange af de forskellige farver, der bliver brugt på din udskrift. Brother henholder sig til ISO 24734, en standard der definerer, hvordan udskrifthastighed skal måles.

Brother har også fjernet printerpatronerne fra printhovedet. Så i stedet for at printpatronerne er svære at komme til, typisk inde i printeren, så er de placeret på fronten af printeren, hvor du let kan komme til at udskifte dem.

Det er detaljer, som Brother skal roses for, og som vi med det samme blev begejstrede for. Samtidig er printeren Blaue Engel og Energy Star certificerede, og Brother selv siger da også, at tiltag som papirhåndteringen og blæksystemet er med til at bringe energiforbruget markant ned.

Problematisk papirhåndtering

Så langt så godt, printeren startede testen rigtig godt, og vi var umiddelbart meget positive over for MFC-J4620DW. Men begejstringen faldt markant, da vi skulle ilægge papir. Papirskuffen var alt andet en robust. Den føltes som om den ville knække – det skete, og den holder stadig, men det føles bare ikke stabilt.

Så var der måden, papiret skal lægges i på. Det er fint nok, at det skal ligge på den anden led – det er jo ligesom en del af printerens design. Men det låg, der skal ligge hen over papiret, kan ikke tages af – det skal i stedet vippes, og så ligger det og dækker lidt for meget for papirstyret. Vi var ikke begejstrede for måden, vi skulle lægge papir i printeren på.

Med til historien hører også, at den allerførste udskrift, vi sendte til printeren, gik galt. Vi fik nemlig papirstop med det samme. Det var ikke lige, hvad vi havde forventet.

Værre blev det, da vi ville udskrive på 10×15 papir. Vi lagde papiret i printeren på samme led, som vi lagde A4-papir i den, og det skulle hurtigt vise sig at være en fejl.

For på de næste mange udskrifter fik vi kun et halvt billede, vel og mærke udskrevet på den modsatte led end den, vi kiggede på i vores program.

Vi måtte nu kigge nærmere på papirskuffen og ganske rigtigt, i bunden af skuffen var der vist, at 10×15 papir skulle ligge på normal led, altså i portræt. Hvorfor er det lige anderledes med denne størrelse papir? Irriterende var det godt nok, og vi var inde i alle de menuer, vi kunne finde både for at sætte papirstørrelse og for at se, om der var et sted, retningen var vendt.

Her kunne vi virkelig godt have ønsket os, at printeren havde sendt en besked til os om at vi vendte papiret forkert. I stedet spildt vi ikke mindre en fem stykker fotopapir, inden vi fik løst problemstillingen – næsten altså. Vi kommer tilbage lidt senere med mere om papirproblemstillingen.

Højt støjniveau

Et andet sted, hvor Brother ikke lever op til den kvalitet, vi havde forventet, er støjniveauet. Brother selv fortæller om printeren, at papirhåndteringen og blæksystemet skulle være med til at nedbringe støjniveauet markant.

Hvis det er tilfældet, så ville vi nødigt høre, hvor meget denne printer ville larme uden disse foranstaltninger.

Larmen er markant, når printeren arbejder, både når den tager papir ind og når printhovedet bevæger sig frem og tilbage. Støjen forstærkes af printerens byggekvalitet. Det er ret tyndt materiale, som printeren er bygget af og det betyder, at rystelser og støj forplanter sig i selve printeren, og det virker nærmest som om den forstærker støjen. En lidt mere stabil konstruktion ville have gjort underværker.

Meget flotte farver

Printeren kommer med drivere til både Mac og pc, og så er der en app til din smartphone, så du kan udskrive og scanne direkte fra mobilen. Her fik printeren point, og det var faktisk ret let at tilslutte printeren til vores lokalnetværk.

Skærmen på printeren guidede os fint gennem den proces, og snart var vi klar til at skrive ud. Vi skrev både ud på almindeligt printerpapir og på det fotopapir, der hører til printeren.

Her skal Brother virkelig have ros. Almindelige tekstudskrifter var flotte, bogstaver stod knivskarpt og der var ikke nogen form for afsmitning af blæk efter udskrift.

Begejstringen steg yderligere, da vi skrev fotografier ud. Farverne er utroligt flotte og naturtro. Vi ser ofte, at specielt når det kommer til grønne, røde og blå farver, så bliver der skruet op for farvekanonen, men det var ikke tilfældet her. Selv hudfarverne var meget tæt på virkeligheden, og det satte vi stor pris på.

Det svarer godt overens med, at Brother selv er optimeret til farvematching fra fabrikkens side.

Besværlig opsætning af udskriftsstørrelse

Det er naturligvis meget vigtigt, at en printer laver gode udskrifter. Når det kommer til udskriftskvalitet og -hastighed, er MFC-J4620DW en af de bedste printere, vi længe har set i dette prisniveau.

Men de andre ting skal også være på plads, og et sted som Brother fejler med denne printer er, når du går fra at ville skrive ud på A4 til at skrive ud på for eksempel 10×15 papir. Når du har skiftet papiret i skuffen, bliver du bedt om at tage stilling til, om du skal skifte papirstørrelse – og jo tak, det var jo ligesom derfor vi udskiftede papiret, ikke?

Det kunne vi nok godt have levet med, hvis det så var alt, vi skulle gøre. Men i printerdriveren står papiret stadig til A4, og hvis det ikke skiftes, så forsøger printeren stadig at skrive ud på A4, også selvom der er 10×15-papir i skuffen. Her brændte vi igen et par stykker papir af.

Desværre så stopper det ikke her. For hvis du vælger at ville skrive ud fra din smartphone, så skal du også huske at fortælle den, at den skal skrive ud på 10×15 og ikke på A4. Igen brændte vi et par stykker papir af her.

Det er bare ikke godt nok, at det fungerer på den måde. Hvis der ligger andet papir i printeren end det, vi forsøger at skrive ud på, at skal der komme en fejlmelding, printeren skal ikke bare knokle løs med at forsøge at skrive ud på papir af forkert størrelse.

Print, scan, fax eller kopier

Vi kigger lige væk fra papirstørrelsesproblematikken, og vender blikket mod de øvrige funktioner, som printeren er udstyret med. Udover at skrive ud på printeren, så kan du også faxe, scanne og kopiere fra den.

Vi testede ikke fax-delen, men både kopi og scan delen fungerede fint. Eller rettere, kopi fungerede upåklageligt, og scan fungerede fint, indtil vi bad den bruge optisk tegngenkendelse, også kaldet for OCR.

OCR har udviklet sig meget gennem de sidste par år og fungerer ret godt – bare ikke her. Det simple dokument, vi forsøgte at scanne ind med den funktion, var ulæseligt, da vi først fik det over på computeren.

Meget bedre gik det så, da vi brugte funktionen Scan to Word. Her kom samme dokument fint ind i Word. Men træerne vokser altså ikke ind i himlen. Når vi scannede med standardfunktionerne, så kunne vi vælge at dokumentet skulle sendes til vores computer.

Men når vi brugte Scan to Word, var den mulighed væk. Vi kunne enten vælge at scanne til en cloud-tjeneste eller til en usb-dongle, som vi satte i printeren. Hvorfor vi ikke kunne gemme på vores computer var et mysterium, og et irritationsmoment.

Der er dog også plads til roser. For det var skønt, at vi kunne bruge vores smartphone til at styre scanneren med. I med dokumentet og så kunne vi scanne tekst eller billeder direkte ind på vores smartphone. En rigtig smart funktion der oven i købet var let at bruge.

Opsamling

Der er rigtig meget at sige om denne printer, desværre både godt og dårligt, som denne anmeldelse viser.

Noget af det vi ikke har nævnt er, at printeren bruger fire separate blækpatroner, hvilket vi sætter stor pris på. Udskriftskvaliteten skal også roses, og hvis du kan leve med de små knaster, som printeren har, så får du virkelig høj udskriftskvalitet for små 1.500 kroner.

Der er også mange roser for størrelsen og det faktum, at du kan skrive ud i A3 på denne printer.

Du skal bare være klar på, at hvis du investerer i denne printer, så er der nogle arbejdsgange, der er langt mere besværlige end de burde være. Støjniveauet kan du dog gøre noget ved. På printeren kan du nemlig sætte støjsvag udskrift til. Hvis du bruger den, så reduceres støjniveauet en del, men udskriftshastigheden falder. Det er dog klart det værd, for støjen falder til et almindeligt niveau.Produktinformation

Navn: MFC-J4620D
Producent: Brother
Udskrifthastighed: Op til 20 sider i minuttet ved sort/hvid. Op til 18 sider i minuttet ved farver
Duplex-print: Ja ved A4
Opløsning: Op til 6.000 x 1.200
Trådløs udskrift: AirPrint, Google Cloud Print
NFC-understøttelse: Ja
Papirkapacitet: 150 ark A4
Dimensioner: 48 x 29 x 18,6 cm
Vægt: 9,5 kg
Pris: Set til kr. 1.499 kroner
Pris pr. udskrift: Ved sort/hvid ca. 25 øre/side, ved farver ca. 45 øre/side.
Mere information hos Brother

Bedømmelse

Samlet vurdering 60%

Udskriftkvaliteten og –hastigheden er på plads. Men støjniveau og den besværlige måde, papiret håndteres på, trækker ret meget ned. Vi oplevede også en del papirstop, både med almindeligt papir og fotopapir.

About Lars Bennetzen 4202 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.