
Fredag dukkede de op – Rolling Spider og Jumping Sumo, de to nye minidroner fra Parrot. Efter på det nærmeste at have flået indpakningen af dem, så satte vi dem i opladeren og besluttede os til at begynde testen i weekenden.
Der er ikke den store installation med disse droner. Batteriet skal sættes i, og så skal de ellers oplades (hvilket kun kan ske, når batteriet sidder i dronen).
Det er nemt nok at få batteriet i dronerne, men hvis du har lyst til at tage det ud igen, kommer du på lidt af en prøve. Det er ret svært at få batterierne ud igen, og specielt med Rolling Spider kan det være nødvendigt. Der er nemlig ingen sluk-knap på den.
Efter en god nats opladning, gik vi i gang med testen. Det første, der skal ske, er, at man skal hente den gratis app, FreeFlight 3, som findes til iOS og Android, og installere den. Her begyndte det så at gå lidt skævt for os, hvilket vi kommer til lige om et øjeblik.
En lille springkarl
Vi startede vores test med Jumping Sumo, der er en kørende drone, der kan hoppe både højt og langt. Den har sit eget WiFi-netværk, som du skal koble din smartphone eller tablet til, inden du starter app’en. Som sagt så gjort, men problemet var hurtigt, at kvaliteten tydeligvis svingede, og vores smartphone insisterede på at hoppe tilbage på vores lokalnetværk.
Vi måtte indstille den til ikke at skifte netværk, og så prøve igen. Nu kunne vi slet ikke få kontakt med dronen. Vi prøvede adskillige smartphones med variende resultat. Nogle gange fik vi fint kontakt, andre gange var det umuligt at få kontakt til dronen.
Men da vi først havde kontakt, var det godt nok sjovt at lege med Jumping Sumo. Den er svær at styre, men med lidt øvelse bliver det dog lettere. Den viser fint, hvad den selv ser, så du kan, i princippet, styre den uden at kunne se den.
Begrænset rækkevidde
Når vi skrive ’i princippet’, så er det fordi, at når vi kørte den ind i et andet rum (kun ganske få meter væk), så tabte den forbindelsen til vores smartphone – og så havde vi balladen med at få den forbundet igen.
Det negative her var så, at efter cirka 20 minutters leg, så var der bare ikke mere strøm på Jumping Sumo. Opladning tager cirka to timer, så det var meget sporadisk, vi fik leget med Jumping Sumo den weekend.
Ud at flyve
Derefter gik vi over til Rolling Spider, der er en flyvende drone, der kan monteres med hjul, så den kan køre op ad vægge og hen ad loftet.
Nu troede vi, at vi vidste, hvordan vi skulle forbinde vores smartphone til dronen. Men nej – denne gang skulle vi bruge Bluetooth til forbindelsen. Det burde ikke kunne give så mange problemer, ja faktisk har vi aldrig oplevet problemer med at forbinde enheder til vores smartphone via Bluetooth.
Der er dog en første gang for alting. Da vi forsøgte at forbinde vores smartphone til Rolling Spider, fik vi den lakoniske besked ”Cannot connect, please restart Bluetooth stack”.
Den havde vi godt nok aldrig set før. Vi tolkede det, som om vi skulle tænde og slukke for Bluetooth, så det gjorde vi, uden resultat. Igen måtte vi skifte smartphone, og uden helt at vide, hvad der egentlig skete, så fik vi pludselig kontakt til Rolling Spider.
Nu startede løjerne. Den lettede flot og den fløj hurtigt. Som en god drone, så hænger den pænt stille i luften, når du ikke beder den om andet, og vi brugte lidt tid på at manøvrere den rundt stille og rolig.
Der skal lige lyde en advarsel her. For du kan let komme til skade på den. Vi prøvede for sjovt at flyve den ind i en avisside, der blev holdt op, og der var nogle imponerede store flænger i den bagefter.
Strømsulten
Hvor vi ikke oplevede samme problem med at holde forbindelsen som ved Jumping Spider, så var den endnu mere sulten efter strøm end dens familiemedlem. Efter at have fløjet i fem til ti minutter, så insisterede den på at lande (ved at slukke for motorerne), og jepper – så skulle den i opladeren i to timer igen.
God software
Den software, der bruges til at styre de to droner, er godt skruet sammen. Du har mulighed for at stille på en masse forskellige parametre, for eksempel tophastighed, følsomhed og styreegenskaber.
Med Rolling Spider kan du også vælge, hvor garvet du er til at styre. Vælg den avancerede kontrol og du kan – i teorien – udføre nogle imponerede stunts med den. Men så langt kom vi nu aldrig. Vi var glade for standardudgaven, der gjorde det noget lettere at styre dronen.
Softwaren indeholder også en masse foruddefinerede stunts, så du kan se, hvad dronerne faktisk er i stand til. Det har også en vis imponatoreffekt, når du dobbeltklikker på skærmen, og Rolling Spider lige laver et loop.
Opsamling
Vi er som udgangspunkt helt vilde med de to minidroner og har også hygget os gevaldigt med at teste dem. Men de har også nogle store mangler. Batterilevetiden er et meget stort minus, og problemerne med at få dem til at forbinde, og holde kontakten til, smartphonen er også et minus.
En lidt mindre væsentlig pointe er, at vi godt kunne tænke os, at det var lettere at fjerne batteriet fra dronerne. Specielt på Rolling Spider er det tæt på at være umuligt at fjerne det.
Vil vi stadig godt have en minidrone? Ja for pokker – de ER nemlig sjove at lege med. De kan filme og tage billeder fra steder, du ikke selv kan komme til, og hvem kan ikke lide legetøj, der kan køre hurtigt, springe højt og flyve?
Produktinformation
Navn: Jumping Sumo
Udstyret med gyroskop og accelerometer så den altid lander korrekt
Vidvinkel kamera på 640 x 480 der streames live til smartphonen
Li-polymer batteri, op til 20 minutters batterilevetid
Hastighed: Op til 7 km/t
Vægt: 180 gram
Pris: Kr. 1.359
Mere information hos Parrot
Bedømmelse
Samlet vurdering 45%
Vi ville så gerne give denne drone en høj karakter. Underholdningsværdien er stor. Men batterilevetiden er latterligt lav, og der er så store problemer med at skabe forbindelse til den, at vi brugte for lang tid på det i forhold til at lege med den.
Produktinformation
Navn: Rolling Spider
Udstyret med ultrasonisk sensor, 3-akset gyroskop, 3-akset accelerometer, et vertikalt kamera og en tryksensor
Li-polymer batteri, op til 10 minutters batterilevetid
Vægt: 55/65 (med hjul) gram
Pris: Kr. 849
Mere information hos Parrot
Bedømmelse
Samlet vurdering 40%
Igen, her ville vi gerne give en høj karakter, for vi har virkelig haft det sjovt med Rolling Spider. Men det er bare ikke ok at kunne lege i ti minutter og så skulle vente op mod to timer, før den kan bruges igen, og problemerne med og fejlmeddelelsen fra Bluetooth-forbindelsen gør det ikke bedre. Vi bruger alt for lang tid på andet end at lege med denne drone.