Langsom harddisk, og dog …

Verbatims Store ’n’ Go USB 3.0 harddisk på 2TB er en underlig størrelse. Vores test viser både at den er langsom, og at den er helt ok i hastighed

Nuvel, lad os starte med at kigge lidt på Verbatims harddisk. Den er en naturlig evolution på deres eksterne harddiske, som Verbatim har så mange af på programmet. Denne eksterne harddisk har den imponerende størrelse på 2TB, og designmæssigt er den opdateret en anelse fra de tidligere diske i serien.

At det er et af Verbatims billigere produkter, er der ingen tvivl om, du mærker det med det samme, du tager den i hånden. Kassen er lavet i plastik, sort i vores tilfælde, og den virker som noget, der hurtigt ville gå i stykker, hvis den blev tabt på gulvet. Det prøvede vi så ikke, og det er da helt generelt ikke en øvelse, vi kan anbefale for harddiske.

Vi sluttede den derefter til vores computer og kiggede lige igennem, hvad den medfølgende software kunne tilbyde os.

Nu er der så lidt forskel, alt efter om du har tilsluttet din harddisk til en Windows-baseret pc eller en Mac, du får nemlig lidt flere muligheder på pc’en, end du gør på en Mac.

Forskellige programmer

Som Mac-bruger får du programmet Green Button, VHD Formatter og VHD Eraser. Som pc-bruger får du derudover programmet Nero BackItUp, Verbatim Software Updater og VHD Info.

For at være helt ærlig – nogle af programmerne er ikke specielt brugbare. Green Button er et lille program, der kører, og som kan sætte din harddisk til at sove ud fra bestemte parametre, for eksempel efter en given periode med ineffektivitet.

Men her er pointen, Verbatim-drevet bruger så lidt strøm i forvejen, at det bare ikke kan betale sig at have et program kørende, der skal få det til at spare lidt på strømmen. Hvis du alligevel bruger det, vil du hurtigt opleve, at det tager længere tid at komme i kontakt med drevet, når det er gået i dvale, end når det bare står og kører. Det kan hurtigt blive et irritationsmoment.

Verbatim Software Updater og VHD Info er ligeledes programmer, der reelt ikke kan bruges til meget. Softwareopdatering til en ekstern harddisk virker som overkill, og VHD Info fortæller bare om hvilke filer, du har liggende på din harddisk, hvilket vi da håber, at du allerede ved i forvejen. For resten – hvis du ikke allerede har gættet det, så står VHD for Verbatim HardDrive.

Anderledes er det med VHD-programmerne Formatter og Eraser. Formatter gør at du kan ændre formateringen på drevet, til det der passer dig. Som standard er det formateret til Fat32, men hvis du hellere vil have det til Mac’s format, så klarer dette program opgaven for dig.

Det smarte er, at programmet klarer opgaven, og samtidig sørger for, at de programmer der ligger på harddisken, stadig er der efter formateringen.

Eraser er også et smart lille program, der sletter alt på harddisken ved at overskrive harddisken mange gange med et tilfældigt bitmønster.

Pc-folket får så et lille backup-program med på harddisken. At Verbatim ikke har lagt et med til Mac, er ikke så underligt, den indbyggede Time Machine på Mac’en er det svært at konkurrere med.

Den underlige ydelse

Vi benchmarkede disken både under Windows og Mac, for at se om der var forskel i ydelsen på de to platforme. Det kan vi godt afsløre med det samme ikke var tilfældet. Harddiskens ydelse var stort set ens på de to platforme.

Den dårlige nyhed er, at vores benchmarks ikke just var imponerende. Under Windows gav vores CrystalDiskMark en læsehastighed på 120 MB/s og en skrivehastighed på 96,98 MB/s.

Under Mac fik vi på Disk Speed Test en læsehastighed på 102 MB/s og en skrivehastighed på 97,6 MB/s. Ikke just noget der fik os til at tabe vejret af begejstring.

Derefter tog vi fat i vores manuelle test, hvor vi kopierede 310 seperate filer over på disken (7,59 GB alt i alt). Det klarede disken på 1 minut og 47 sekunder. Ok – vi har set det bedre, men så dårligt var resultatet heller ikke.

Vi kopierede nu en stor fil på 3,99 GB over på disken, og det tog kun 43 sekunder. Igen ikke verdens bedste resultat, men heller ikke noget dårligt resultat.

Opsamling

Vores konklusion på testene var, at disken hører til i det midterste del af hastighedsspektret. Den er ikke den langsomste eller den hurtigste. Vi havde forventet at se en bedre ydelse til prisen, men omvendt så får vi masser af plads og en disk, der ikke fylder ret meget på bordet.

Alt i alt er den en ok disk, hvor du får masser af plads til prisen.Produktinformation

Produkt: Verbatim Store ’n’ go USB 3.0
Producent: Verbatim
Strøm: Busstrømforsynet via usb 3.0-kabel
Grænseflade: Usb 3.0/2.0-port
Dataoverførselshastighed (oplyst): Op til 4.800 Mbit/sekund
Rotationshastighed: 5.400 omdrejninger/min.
Cache: 8 MB eller mere
Pris: Set til kr. 690 kroner
Mere information hos Verbatim

Bedømmelse

Samlet vurdering 55%

Verbatim Store ’n’ Go USB 3.0 giver dig masser af plads for pengene, men du må ikke forvente at få en hurtig harddisk, det viser vores benchmarks med alt tydelighed.

About Lars Bennetzen 4194 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.