Lenovo Yoga 3 Pro, en fleksibel laptop

Den er fleksibel og yderst responsiv. Lyden er i top, og skærmkvaliteten er høj – men noget halter. Lenovo Yoga 3 Pro mister pusten på nogle meget væsentlige områder

Lenovo Yoga 3 Pro

Lenovo hævder at deres Yoga 3 Pro er verdens slankeste og letteste bærbar til dato. Med en vægt på 1,2 kg og en tykkelse på 12,8 mm er det en påstand, vi ikke skal forsøge at argumentere imod. Umiddelbart kender vi ikke til andre laptops, der er så tynde eller lette. Det er da også en fornøjelse at bære rundt på den – den er virkelig en letvægter.

Lenovo Yoga 3 pro

Byggekvaliteten er også rigtig god. Den virker meget stabil og robust, hvilket er ret godt gået, når man tænker på, at den er så tynd, som den er.

Yoga 3 Pro er en ultrabook med flere forskellige anvendelsesformer. Selv siger Lenovo, at den har fire forskellige måder, den kan bruges på. Som laptop, som telt (altså hvor den står på hovedet i et omvendt V), som præsentationsskærm (hvor den står på tastaturet) og endelig som tablet (hvor skærmen drejes 180 grader rundt).

Lenovo Yoga 3 Pro

Laptoppen er intelligent nok til selv at skifte orientering på skærmen alt efter, hvilken tilstand du benytter den i, og så har den en ret smart lille funktion. Når du skifter over til en anden tilstand, så dukker der et lille ikon op, der, hvis du klikker på det, tager dig over til en liste med de apps/programmer, du hyppigst bruger i den pågældende tilstand.

Som laptop …

Her fungerer Yoga 3 Pro fortrinligt. Den ringe tykkelse gør, at hænderne ligger fantastisk godt på tastaturet, og selve anslaget på tastaturet er dejligt. Det til trods for, at tasterne har en meget lille arbejdsgang.

Der er dog en enkelt lille ting at klage over. Musepladen, eller touchpad’en, er placeret præcist i midten, men det gør faktisk, at den er placeret for langt til højre, når du som jeg skriver 10-fingersystem. Jeg kommer konstant til at lægge en del af min højre hånd på musepladen, når jeg skriver, og det er irriterende.

Den bør og skal placeres lige under mellemrumstangenten. Men jeg kan udmærket forestille mig designeren, der tænker i rene linjer og symmetri, og ikke i brugervenlighed. Resultatet for mig er, at jeg er nødt til at løfte min højre hånd, når jeg skriver, og i længden bliver det ubehageligt.

Skærmen er en fornøjelse at læse på i denne tilstand, og så skal du huske ofte at pudse skærmen, hvis du bruger den i de andre tilstande – for den bliver lynhurtig fedtet.

Som telt …

Der er i virkeligheden ikke så meget at sige til denne tilstand. Tabletten står fint i et omvendt V, tastaturet slår sig selv fra, og den Windows-tast, der er indarbejdet i skærmen, bliver også slået fra.

Det er nu ganske fornuftigt, for i denne tilstand ender Windows-tasten i toppen af skærmen og er ikke logisk at bruge.

Som præsentationsskærm …

Der er i virkeligheden ikke den store forskel på telt- og præsentationsskærmen. Tastaturet er koblet fra i begge, og det er nogenlunde de samme apps, du ville bruge i de to tilstande.

Det sjove er, at Yoga 3 Pro selv fortæller, hvordan verden (og dig selv) bruger den. I skrivende stund bliver Yoga på verdensplan brugt i laptop-tilstand 80% af tiden, mens det er 4% hhv. 2% af tiden den bliver brugt som præsentationsskærm hhv. telt. De sidste 14% bruger den så som tablet.

Så man kan sagtens argumentere for, at telt- og præsentationsskærm mere er en gang spil for galleriet, end det er en funktion, der bliver efterspurgt ensige brugt.

Her på redaktionen kan vi godt lide de to muligheder, men kan også godt se, at det nok vil være yderst sjældent, at vi ville komme til at bruge dem.

Lenovo Yoga 3 Pro

Som tablet …

Helt klart den mest spændende tilstand som laptoppen kan være i, men også en tilstand, der giver sine helt egne udfordringer.

Det første vi lagde mærke til var, at det kræver en del at vænne sig til, at når du bruger Yoga 3 Pro som tablet, så har du tastaturet på bagsiden – altså der hvor dine fingre vil være at finde.

Jo – tastaturet er slået fra i denne tilstand, men det var ikke behageligt at skulle holde på den, når fingrene ramte tastaturet hele tiden. Faktisk var det ikke specielt behageligt at holde på Yoga 3 Pro i tablet-tilstand. Vi endte ofte med at lægge den fra os, og det var faktisk lige mod intentionerne.

 

Yoga 3 Pro har nemlig en decideret læsetilstand – så hvis du har e-bøger, skifter den over så baggrundsbelysningen er mere behagelig, og i teorien burde det være en skøn oplevelse at læse bøger på Yoga 3 Pro.

Men igen, tasterne gjorde, at det ikke var en god oplevelse. Faktisk var det irriterende, og vi endte ofte med at skifte over til laptop- eller præsentationstilstand.

Masser af gode ideer

Lenovo Yoga 3 Pro er fyldt med rigtig gode ideer, og en hulens masse automatik, der kan gøre det langt lettere for dig at bruge din laptop, eller måske få mere ud af den. Det handler for eksempel om, at den altid præsenterer dig for de apps, du hyppigst bruger i en given tilstand, at den justerer skærmen efter tilstanden, og at den er udstyret med programmer til ansigtsgenkendelse og styring via bevægelser.

Her skal Lenovo også have stor ros, specielt funktionen med de hyppigst anvendte apps er god. Der er også nogle små apps, der optimerer laptoppen, så unødige filer slettes og programmer opdateres, hvis der er opdateringer til dem.

Men det, vi havde glædet os alle mest til, at kunne styre laptoppen med bevægelser, virkede bare ikke. Vi aktiverede programmet og intet skete. Vi startede et billedgalleri fra Lenovo, gik ind i indstillinger der og slog til, at programmet godt måtte bruge bevægelser til at blive styret af – intet skete.

Hvor præcist fejlen lå, fandt vi aldrig ud af, men en tur på nettet viste, at vi ikke er de eneste, der har det problem med Yoga 3 Pro. Det er værd at være opmærksom på, for det er en af de funktioner som gør, at den stikker markant ud.

Lynhurtig laptop

I virkeligheden giver det ikke mening at benchmarke en laptop af denne type. Det er ikke en gamermaskine, og den har rigeligt med hestekræfter til at du kan skrive i Word eller lave regneark i Excel.

Der kan naturligvis komme noget billedbehandling ind over, og her er det rart, at maskinen ikke halter alt for meget. Så vi sendte den igennem vores PerformanceTest og kunne konstatere, at den klarede sig helt som forventet. Den har hestekræfter nok til at klare de fleste opgaver en dagligdag på kontoret kan kaste efter den. Den kan uden problemer lave lidt let billedbehandling, men lad være med at tro, at du kan bruge den til tung videoredigering.

Alt i alt har maskinen rigeligt med hestekræfter til almindelig brug, og vi stoppede vores benchmarks der.

Opsamling

Lenovo har faktisk fremstillet en skøn laptop – skærmen er knivskarp og den er dejlig responsiv. Når du bruger den som berøringsfølsom skærm, så er der ingen vaklen i gelederne. Den reagerer med det samme, og den reagerer præcist.

Selv når vi skulle bruge vores fingre til at klikke på små punkter på skærmen, så ramte vi næsten altid præcist. Så Lenovo skal have stor ros for skærmens kvalitet.

Batterilevetiden var også imponerende flot. Vi kørte uden problemer i 7 timer og 14 minutter med den ved almindeligt arbejde. Det er der ikke mange, der kan klare.

Den indbyggede SSD gør også, at laptoppen starter lynhurtigt op. Selv ved en genstart gik der under 30 sekunder, så var maskinen igen klar til brug.

Men altså – der er for mange sjuske/dummefejl ved den. Motion Control skal bare virke, hvorfor ellers have det med. Første gang vi fyrede op under webkameraet for sig selv, var billedet gult og grumset. Det krævede en genstart før billedet blev rigtigt at se på.

Vi oplevede også nogle gange, at vi slet ikke kunne klikke på skærmen. Typisk ved skift mellem to tilstande. Hvorfor det var sådan, fandt vi aldrig ud af, og det var ikke konsekvent, men det optrådte fra tid til anden.

Lenovo Yoga 3 Pro er både en skuffelse og et løfte om en meget spændende fremtid for de næste laptops fra den kinesiske it-gigant.

Produktinformation

 • Produktnavn: Lenovo Yoga 3 Pro
 • Producent: Lenovo
 • Processor: Intel Core M 5Y70
 • Clockfrekvens: 1,1 GHz
 • Operativsystem: Windows 8.1
 • Skærm: 13,3” QHD+ IPS led, multitouch
 • Opløsning: 3.200 x 1.800
 • Hukommelse: 8GB
 • Lager: 256GB SSD
 • Netværk: Lenovo AC Wireless
 • Bluetooth: V 4.0
 • Tykkelse: 12,8 mm
 • Vægt: 1,2 kg
 • Pris: Set til kr. 10.999,-
 • Mere information hos Lenovo

Bedømmelse

Samlet vurdering 50%

Jo den er fed og skøn, men der er bare alt for mange irriterende små fejl på den, og med en pris på et godt stykke over 10.000 kroner er det ikke acceptabelt. Yoga 3 Pro er fin, men vi venter lige på, at der kommer en opdateret version, før vi overvejer at svinge kreditkortet.

About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?