Letbetjent Blu-ray ripperprogram til Mac og pc

Leawo Blu-ray Ripper laver let en digital kopi af dine blu-ray- og dvd-skiver. Du skal dog være opmærksom på, at programmet har enkelte begrænsninger

Leawo blu-ray ripper

Naturligvis er det kinesisk, Leawo Blu-ray Ripper. Hvorfra skulle der ellers komme et program, der ripper alle dvd- og blu-ray-skiver uden hensyntagen til om der er den ene eller anden form for kopibeskyttelse på skiven?

Vi testede Mac-versionen af programmet, hvilket var ret spændende, ikke mindst fordi Mac lider under den sjove lille detalje, at den ikke understøtter blu-ray. Du kan dog sagtens afspille og se blu-ray-film på din Mac, hvis du altså har det rigtige program til det.

Det samme gælder, når du skal rippe blu-ray-film på en Mac. Det kræver et program, der forstår de begrænsninger, som Mac har, og derfor selv har de nødvendige codecs inkluderet.

Men ganske som forventet, så var der absolut intet problem med Leawo. Naturligvis måtte vi ud og investere i et blu-ray drev til vores iMac, sådan et er Mac-computere ikke udstyret med.

Fakta

Er det lovligt?

Ja, ifølge dansk lovgivning er det fuld ud lovligt at omgå og bryde kopibeskyttelse på dvd- og blu-ray skiver. Det kræver dog, at du selv ejer skiverne (nej, du må IKKE kopiere film, du har lånt af venner og bekendte eller hentet på biblioteket), og at du kun gør det til privat brug. Så du må ikke give kopier væk, eller uploade dem til fildelingstjenester.

Men herefter gik det utrolig let. Vi installerede programmet via et download-link, aktiverede programmet med den oplyste kode, og så var vi ellers i gang. Det er måske værd at bemærke, at programmet aktiveres for et år ad gangen, ikke for evigt. Så i virkeligheden køber du ikke programmet – du abonnerer på det. Fair nok – vi forventer så også, at programmet hele tiden opdateres med de nyeste codecs og altid er i stand til at fjerne kopibeskyttelsen fra selv de nyeste Hollywood-film.

Leawo blu-ray ripper

Let at betjene

Når programmet starter op, bliver du som bruger præsenteret for en meget enkel brugergrænseflade, hvor du kan vælge enten at trække hele blu-ray-filmen over i programmet, eller tilføje filer manuelt fra menuen.

Med det samme bliver du sendt over i et nyt skærmbillede, hvor du vælger, om du vil kopiere hele filmen, hovedfilmen eller selv bestemme, hvilke dele af skiven du vil kopiere.

Her skal man lige være opmærksom på, at hvis du vælger at kopiere hele filmen, så får du alt på skiven i en stor film. Så hvis du for eksempel vælger at kopiere en skive, der indeholder et antal afsnit af en serie, så kommer de alle til at ligge som en film, og det er ikke alle videoformater, der understøtter menuer.

Vi valgte at rippe hele vores dvd, og endte nu i et vindue, hvor vi kunne se antallet af sekvenser vi havde valgt, og lige her bliver det så en anelse langhåret. Vi kunne vælge at samle det hele til 1 fil, eller have dem separat – i vores tilfælde ville vi så ende med hele 11 forskellige video-filer på vores harddisk.

Leawo blu-ray ripper

Vi mangler et videoformat

Tilbage var det så at vælge, hvilket outputformat vi gerne ville ende med. Her kunne vi vælge mellem almindelige videoformater og HD-videoformater. Der var langt det største antal mulige formater at vælge mellem under de almindelige videoformater, mens det var noget mere begrænset i afsnittet af HD-formater.

Leawo blu-ray ripper

Vi kunne også vælge at rippe direkte til bestemte enheder, så som iPhone 6, iPad Air, Xperia Z3, PSP Go, Galaxy Tab, Surface 2 og mange flere.

Det var faktisk en ret smart funktion – på den måde ville filmene blive optimeret til de pågældende enheder. Men en ting overraskede os alligevel – nemlig forskellen i størrelse på output-filen.

I vores eksempel blev filen i MP4 HD-format på 10 GB, men når vi ville rippe de samme filer til iPhone 6, så blev størrelsen på 23 GB. Der er så ikke plads til ret mange filer på en iPhone hvis de alle kommer til at fylde så meget når de rippes direkte til iPhone-format.

Men trods det store udvalg, så var der faktisk et format som vi gerne havde set var muligt – nemlig .ISO-formatet. Vi er udmærket klar over, at det vil være en 1:1-kopiering, men det betyder også, at vi ikke mister menuer, undertekster, lydspor eller noget som helst andet.

Øvrige funktioner

Nu er det i princippet bare at klikke på knappen ”Convert”, men inden er der lige et par ting mere, det er muligt at lege med.

For hver enkelt titel, der skal kopieres, kan der vælges lyd- og undertekstspor, og så er det muligt at gå ind i en editor og redigere lidt i videoen.

Her kan der tilføjes vandmærker, videoen kan beskæres, der kan tilføje lidt effekter i form af lysstyrke, farvemætning og kontrast, og så kan videoen konverteres til 3D. Den sidste funktion betragter vi mest som en ”for sjov” funktion. Det resultat bliver bare aldrig godt.

Leawo blu-ray ripper
Leawo blu-ray ripper

Opsamling

Selve konverteringen tager sin tid, også lidt længere end vi havde forventet. Men ting tager jo den tid, ting tager. Vi afprøvede forskellige formater og var meget tilfredse med resultatet. Det bedste format var efter vores mening MP4, både i almindelig og i HD kvalitet. Det var tydeligt, at her var kvaliteten bare en del bedre end de øvrige formater.

Men det er dejligt, at der er så mange formater at vælge imellem. Det kan sagtens tænkes, at der er situationer, hvor MP4-formatet ikke er at foretrække, men hvor MPEG-1 måske er det bedste.

Så Leawo Blu-ray Ripper skal have stor ros for fleksibilitet og valgmuligheder, og også for at være så let at gå til. Der er rigtig mange forskellige indstillinger at vælge imellem, men i virkeligheden er det ikke nødvendigt – træk filmen over og klik på Convert, så bliver filmen rippet. Det er kun for os nørder, at det er at foretrække med de mange valgmuligheder.

Produktinformation

  • Produktnavn: Leawo Blu-ray Ripper
  • Producent: Leawo
  • Fås til: Windows og Mac
  • Ripper: Dvd og Blu-ray
  • Understøttede HD-formater: ASF, AVI, WMA, DPG, DV, VOB, FLV, MOV, MP4, MPG, 3GP, RMVB, 3G2, TS, DAT, AMR, WMV, MKV op til 1080p HD opløsning
  • Understøttede videoformater: WMV, AVI, DV, VOB, FLV, MOV, MP4, MPG, RMVB, TS, DAT, ASF, MPG2, DPG, FLAC, 3GP, 3G2
  • Understøttede output enheder: iPod, iPod Touch, iPhone, iPhone4, iPad, iPad 2, Apple TV, Apple TV 2, PSP, PS3, Wii and DS, Mobile Phones, BlackBerry, Windows Mobile, Android Mobile, Dell Axim, Pocket PC, HP iPAQ, Archos AV500, Archos AV700, iRiver PMP, Zune, Xbox
  • Set til: 289 kroner
  • Programmet leveret af: E-gear.dk
  • Mere information hos Leawo og e-gear.dk

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_small

Let at bruge og med mange valgmuligheder og god kvalitet– det tæller op. Men vi er nødt til at trække fra for den manglende mulighed for at fremstille .ISO-filer og ikke mindst fordi programmet fremstiller så kæmpestore filer til mobile enheder som for eksempel iPhone.

About Lars Bennetzen 3961 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?