Mobil malware i millionvis truer din smartphone

Hvis du tror at truslen mod din smartphone er lille så tro om igen

To af de helt store indenfor it-sikkerhed, F-Secure og Avast, har begge lige været ude og fortælle, at de i løbet af sommeren har de set mere end en million stykker mobil malware. Skadelige programmer, der kan inficere din smartphone, stjæle data og foretage langdistanceopkald uden du har nogen ide om det.

Ifølge F-Secure er der alene i andet kvartal i år dukket mere end 295 nye trusselsfamilier og -varianter op. 294 på Android og en enkelt på Apple iOS. Det er en stigning fra 1. kvartal, hvor 277 trusler blev logget, ud af hvilke 275 var mod Android-systemet.

De mest markante Android-trusler i andet kvartal var trojanske heste der enten sendte sms’er til overprisnumre, eller kopierede data fra de mobile enheder og sendte dem videre til ukendte numre.

F-Secure fortæller, at det mest bemærkelsesværdige stykke malware til Android var Slocker, som vi så i juni, og som den gang var (og stadig er) det første TOR-krypterede ransomware.

Kommer til at udnytte mobilbetalinger

Ondrej Vkek, CEO hos Avast, fortæller, at hans forskning viser, at mobil malware vokser eksponentielt, så det nu har nået 1. million i hans database, mod de 100.000 der var tilbage i 2011.

Han fortæller i hans analyse, at den nye mobile malware tilpasser sig og udvikler sig, og langsomt tilegner sig mere komplekse taktikker for at ramme brugerne.

Samtidig oplever de hos Avast, at selvom mobil malware stadig er i sin ungdom, så udvikler den sig meget hurtigere end pc-malwaren gjorde i dens tidlige år.

Han er da også sikker på, at efterhånden som betaling med NFC på mobiltelefonerne bliver populært, så vil hackerne gå efter at stjæle brugernes penge via den vej

Det bliver endnu mere aktuelt nu hvor Apple har lanceret deres nye iPhones og ikke mindst muligheden for at betale via NFC – pludselig bliver mængden af potentielle mål enorm.

About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.