NAS til husholdningsbehov

Synology har produceret en billig NAS til husholdningen der ønsker at gøre det muligt for alle at oprette en hjemmeserver. Tech-Test kigger nærmere på om det virkelig passer

Synology Ds115j

Som privatforbruger eller lille virksomhed går man sjældent ud og investerer flere tusinde kroner i en NAS – det ved Synology. Med DiskStation DS115j ønsker Synology at ramme netop den prisbevidste forbruger og virksomhed, der samtidig ønsker en NAS, hvor man kan gemme og hente data.

DS115j ligger i den billige ende af skalaen, og det kan vi mærke, når vi kommer ind bag den ellers anonyme plastikoverflade.

Design og installering

Synologys NAS er designet til at falde i med tapetet; anonym og til at overse. Du får en lille, blank plastikkasse, som passer ind i en reol ved siden af bøgerne. Kassen har fire små diskrete lamper, der viser NAS’ens aktivitetsniveau og forbindelse. Bag på er der to USB 2.0-porte og en indgang til et Gigabit Ethernet kabel. DS115j har plads til en 3,5” SATA optisk harddisk eller en 2,5” optisk/SSD-harddisk, hvis du benytter den medfølgende adapter.

Synology DS115j
Synology DS115j

Vi smækker en WD Red 6 TB 3,5” harddisk til kr. 2.200 i vores Synology-NAS, hvilket tager under fem minutter. Harddisken bliver monteret med skruer, kassen lukkes sammen, netkabel og strømkabel bliver sat til dyret. Selve installationsprocessen er nem, fordi Synology har gjort det meget let for os at finde vores NAS og tilslutte den til netværket.

Vi henter derefter en gratis softwarepakke fra Synologys hjemmeside, der giver os et væld af apps og muligheder for at lege med NAS’en. I skrivende stund er der 65 gratis apps, du kan hente.

Softwarepakke og brugervenlighed

Når driverne først er hentet og installeret, får du adgang til Synology Assistent med et Windows-lignende design. Overblik og omfang er her nøgleordene.

Synology DS115j

Du får nemlig adgang til de omtale 65 gratis apps i assistentens Pakkecenter, som spænder fra antivirusprogram til overvågningsprogrammer og streaming-apps, hvilket lyder uoverskueligt, men nej, Synology har gjort det let for os at finde rundt i de forskellige apps, og vi får en grundig forklaring i, hvad de enkelte kan, og hvordan vi installerer dem. 65 apps er dog for mange til, at vi kan nå i dybden med dem alle, hvorfor vi kommer med tre korte eksempler.

Som en del af vores hjemmenetværk er det essentielt for os, at vi kan dele vores musik og rippede film samt serier med andre enheder. Endvidere skal vi kunne foretage back-up af vores forskellige computere. Vi henter to streaming-apps til vores Android-telefon og iPad, der bliver forbundet til vores DiskStation; en til musik og en til film og serier. Arbejdet med at kopiere vores filer bliver dog stærkt forlænget af, at vi ikke kan flytte mapper fra computer til NAS, men vi skal ind i de enkelte mapper på computeren, hvorefter vi skal trække de enkelte filer fra én mappe til en anden i NAS’en. Synology påstår ellers, at vi sagtens kan flytte mapper ved at ændre i opsætningen. Vi følger Synologys vejledning og foretager de påkrævede ændringer – dog uden resultat. Vi skal installere en særlig app fra Pakkecenter, før vi kan flytte mapper.

At streame fra DS115j til telefon og iPad er nemt og overskueligt. Gennem de to apps kan vi logge på vores DiskStation og streame musik samt film. Og da vi skal foretage back-up af vores arbejde på de enkelte computere, skal vi installere en særlig app til lejligheden, hvis vi skal undgå at overføre filerne individuelt. Derefter er back-up arbejdet ligetil.

Performance

I vores forsøg på at måle DiskStations ydeevne er det en fordel at bruge WD Red 6 TB-harddisken, fordi den er designet til brug med NAS. Vi bruger først Crystal Disk Mark til at måle WD Reds hastighed, hvilket sker ved, at vi bruger harddisken som almindelig lagerenhed på vores stationære computer. Når harddisken skal lagre data, sker det med 165 MB/s, mens aflæsning af data sker med 173 mb/s. Dermed ligger WD Red ikke under den teoretiske maksimal hastighed for dataoverførelse med Gigabit Ethernet, der lyder på 125 MB.

Vi bruger ligeledes Crystal Disk Mark til at måle ydeevnen på vores DiskStation, da vi flytter en større filmfil på 8 GB og en mappe med musik på 50 MB. Da vi overfører filmfilen sker det med 46 MB/s og 51 MB/s, når vi downloader den fra NAS’en. Ved overførelse af musikmappen, hvor der ligger mange numre, ligger overførelseshastigheden på 46 MB/s, og 51 MB/s når vi henter mappen ned fra NAS’en. Dermed er der ikke den store forskel i hastighederne, selv om musikmappen indeholder flere filer, hvilket burde skabe mere arbejde for processoren i DS115j – og i teorien mindske hastighederne.

Der er dog en ende på den gode præstation, da DS115j ikke kan overføre mere end 20 filer ad gangen, hvilket er lidt af en pelestilens, hvis du skal overføre mange billedfiler eller musikfiler – for så må du overføre 20 filer, vente og så overføre de næste 20 filer. En high-end NAS kan sagtens overføre op til 80 filer ad gangen, men DS115j ligger i den billige ende, og det kan her mærkes.

DiskStation er støjsvag, fordi den ligger mellem 30-40 dB i lydstyrke, da vi bruger Sound Meter-app’en i vores smartphone til at måle støjniveauet, hvilket svarer til en stille hvisken. Først da vi er 30 cm fra NAS-serveren, kan vi høre fanen. Du har med andre ord større sandsynlighed for at få en høreskade, hvis du forvilder dig ind i biografen, mens de viser Fifty Shades of Grey blandt en horde af midaldrende kvinder.

Billig, men god

Synology vil gerne have privatforbrugeren som kunde. Derfor har de produceret DiskStation DS115j, der egner sig til hjemmet såvel som små virksomheder, hvor behovet ikke er det store. Prisen er til gengæld ikke høj. Vi har set Synologys NAS til kr. 738 på nettet, men det betyder også, at du ikke får en højeste ydeevne på markedet, hvilket afspejles i USB 2.0-portene, hvor standarden i dag hedder 3.0, og processorkraften er heller ikke imponerende.

Med i købet får du en omfattende softwarepakke, der er let at gå til qua god brugervejledning og et overskueligt styresystem. Mange af Synologys apps henvender sig til privatforbrugeren såsom streaming af film og musik, fotodeling samt back-up fra forskellige computere.

Produktinformation

  • Navn: DiskStation DS115j
  • Producent: Synology
  • Processor: MARVELL Armada 370 88F6707 800 MHz
  • Hukommelse: 256 MB DDR3 RAM
  • USB-porte: 2 x USB 2.0
  • Kompatibel drevtype: 3,5” SATA, 2,5” SATA HDD/SSD
  • Maksimal intern rå kapacitet: 6 TB HDD x 1
  • Dimensioner: H 166 mm x B 71 mm x D 224 mm
  • Set til: Kr. 738
  • Mere information hos Synology

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

Synology har lavet DiskStation DS115j til privatforbrugeren og små virksomheder, hvis behov for fildeling og back-up er relativt minimalt. NAS’en yder fornuftigt til prisen, den er brugervenlig, og du får en omfattende softwarepakke med i den beskedne pris.

Kommentar til artiklen?