Nu kan cykelhjelme og biler kommunikere

I et nyt samarbejde præsenterer bilproducenten Volvo, POC, som producerer sports- og sikkerhedsudstyr og Ericsson en nyskabende sikkerhedsteknologi, der for første gang forbinder bilister og cyklister

Volvo og cykelhjelm

Teknologien består af en prototype på en cykelhjelm, der kan kommunikere med Volvo-biler, og dermed alarmere både bilisten og cyklisten om et muligt sammenstød. Indtil nu har ingen andre bilproducenter adresseret problemet ved at bruge såkaldt Connected Safety-teknologi.

Cyklen bruges verden over i stigende grad som transportmiddel i hverdagen. Det har resulteret i en stigning i antallet af alvorlige cykeluheld,  og det kræver en nytænkning og fælles indsats for at bekæmpe udviklingen. Volvos City Safety-system, der er standard i alle nye XC90’ere, er en teknologi, som kan opdage, advare og automatisk foretage en opbremsning, for at undgå uheld med cyklister. City Safety-systemet var bilindustriens første eksempel på en aktiv indsats imod cykeluheld i trafikken og lagde vejen for den nyskabende hjelm-teknologi.

Ved at bruge en smartphone-app til cyklister, som eksempelvis Strava, deler cyklisten sin position med føreren af Volvoen og vice versa. Hvis der registreres en potentiel kollisionskurs, bliver både cyklisten og bilisten advaret, så de kan nå at undgå et uheld. Volvo-køreren bliver advaret om cyklister i nærheden, ved et HUD (Head-Up-Display) på bilens forrude – selv hvis cyklisten befinder sig i en blind vinkel. Cyklister bliver advaret ved en advarselslampe, som sidder på hjelmen.

Det innovative koncept er et resultat af et svensk partnerskab mellem Volvo, POC og Ericsson. Det nyskabende, cloud-baserede sikkerhedskoncept har spændende udviklingsmuligheder og vil i sidste ende kunne redde liv i trafikken.

Per Borgklint, Senior Vice President og leder af Business Unit Support Solutions hos Ericsson, fortæller: “Et af de største potentialer bag det moderne netværkssamfund, er muligheden for at redde liv. Vores seneste samarbejde med Volvo om at udforske sikkerhedsteknologier for de mange millioner cyklister på vejene, er bare ét eksempel på, hvordan innovation kan forandre verden. Vi er stolte af at støtte dette vigtige initiativ i samarbejde med POC og Volvo og vi er fortsat dybt engagerede i arbejdet med at udtænke forbundne løsninger, der skaber ubegrænsede muligheder”.

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.