Øretelefoner i duel: Philips vs. Sony

Øretelefoner er designet til dig, der er aktiv, hvorfor du har brug for et par, der sidder godt i ørerne, mens musikken får dig op i gear. Men det er ikke nødvendigvis prisen, der er afgørende

Headset i duel

Øretelefoner er til dig, der lytter til musik, når du motionerer. De er lavet af let materiale, så du ikke bliver tynget af vægten, som hvis du motionerer med hovedtelefoner. Når pulsen skal op, er musikken en vigtig kilde til forøgelse af din performance – om det er på motionscyklen, til styrketræning eller løb. Derfor er det vigtigt, at du får et par øretelefoner, som sidder godt i ørerne og ikke falder ud, når du bevæger dig. Lytter du til tempofyldt, elektronisk musik i motionens hede, skal du have et fyldigt lydbillede, hvor bassen kan mærkes. Og så skal øretelefonerne lukke dig inde i din egen verden, hvormed dit fokus skærpes af musikken – frem for at blive forstyrret af alverdens baggrundsstøj.

Sony og Philips er aktuelle med hver deres trådløse øretelefoner, også kaldet headsets, der er designet til motion. Prisforskellen er til at mærke, hvorfor vi har sat os for at undersøge, hvad du får for pengene i form af lydkvalitet, funktioner, komfort og materialekvalitet.

Lydkvalitet

Øretelefoner har ikke samme kraft i bassen eller fylde i lydbilledet, som hovedtelefoner har, hvilket er vigtigt at have in mente. Øretelefoner går ind i dine øregange med små ørepropper, mens hovedtelefoner sidder på dine ører eller rundt om dem. Hovedtelefoner har større drivere til at pumpe en hårdere basrytme, hvormed du ikke kan forvente en mobil clubbing oplevelse med øretelefoner – der er simpelthen ikke plads til at generere en kraftfuld bas.

Meget kan vi tilgive, når vi bruger headsets, men selv Paven ville få en lussing af Bono, hvis han præsenterede Sony MDR-AS800BT for rocksangeren. Lydkvaliteten er simpelthen for ringe! Diskanten er alt for markant, mens bassen stort set er ikke eksisterende, hvilket resulterer i en kraftig metallisk lyd med en rumklang, der får selv de mest hårdtpumpede, elektroniske numre, hvor bassen spiller en hovedrolle, til at lyde som højttaleren i en tredjegenerations iPhone, der spiller gennem et rustent blikrør. Når vokalen rammer de høje toner, bliver vi nødt til at skrue ned for lyden, fordi stemmen skærer i vores ører, hvilket ruinerer formålet med et par øretelefoner, du skal kunne høre høj musik i, når du træner.SHB5800 er en anden sag. Af et par øretelefoner med 6 MM drivere leverer headsettet fra Philips en helt anden lydoplevelse end Sonys, selv om driverstørrelsen er den samme. Balancen mellem bas og diskant er langt bedre hos SHB5800, hvor vi oplever mere fylde og kraft bag den elektroniske musik og rock. Samtidig får vi ikke en metallisk rumklang, men fordi diskanten ikke overskygger lydbilledet og bassen formår at skabe en tilfredsstilende dunder fra stortrommen og de elektroniske basrytmer. Den lyse vokal går ikke ind og skær i ørerne, fordi diskantniveauet er passende.Komfort

Afhængig af hvordan du vender og drejer MDR-AS800BT, sidder de godt eller skidt. Du får fire par silikone ørepropper og to par silikone ørebøjler med i købet, så du finder den rette pasform, men lidt hjælper det, hvis du tager Sonys øretelefoner på, så ørebøjlen peger opad, fordi du blot skal ryste hoved et par gange, og ørepropperne glider ud. Trækker du MDR-AS800BT over ørerne i stedet, er øretelefonerne solidt plantet i dine ører. De er behagelige at have siddende, og de generer ikke vores øregange. Til gengæld er det yderst forstyrrende for musikoplevelsen, at Sonys headset ikke lukker alverdens baggrundsstøj ude. Vi kan nærmest høre folks samtaler såvel som lyden af trafikken fylde ligeså meget som musikken.Philips SHB5800 sidder fast i dine øregange med behagelige silikonepropper, der lukker stort set al støj ude. Æsken indeholder ørepropper i tre forskellige størrelser, hvormed vi ikke har problemer med at finde propper i den rigtige størrelse. Vi oplever, at der skal meget høje lyde til, før vi bliver forstyrret i vores musikalske færden i bybilledet, hvor larm fra biler, babyer og teenagere, der er i gang med at klare verdenssituationen over telefonen, opleves. Selv om vi forsøger ihærdigt på at få SHB5800 til at falde ud ad ørerne, lykkedes det aldrig – ørepropperne rykker sig nærmest ikke ud ad ørerne!Funktioner

I dag har langt de fleste headsets flere forskellige funktioner såsom mikrofon til opkald og fjernbetjening. Sony MDR-AS800BT har en mikrofon til opkald i øreproppen, der dog er lettere overflødig. For bruges headsettet til opkald i miljøer, hvor der er meget støj, kan personen i den anden ende af røret knapt nok høre dig. Øretelefonerne har ingen fjernbetjening, men en multifunktionsknap, der er placeret på højre øreprop. Desværre skal du trykke til, før knappen bladrer i musikken, modtager opkald eller regulerer lydstyrken, hvilket gør, at headsettet rykker sig ud af din øregang.MDR-AS800BT er designet til brug med enheder, som understøtter Near Field Communication (NFC), hvormed du ikke kan bruge headsettet sammen med enheder, der har en vis alder, fordi de ikke understøtter forbindelsesmetoden. NFC gør det nemt for os at forbinde øretelefonerne med vores Galaxy S4-telefon. Vi aktiverede NFC og Bluetooth, pressede headsettets signalsender op imod ryggen på vores telefon, der gik godt fem sekunder, og vi var i gang – nemog hurtig parring. Batterilevetiden ligger på 4,5 timer, hvilket er nogenlunde tilfredsstillende for et par små øretelefoner. Rækkevidden mellem enhed og headsettet lyder på op til 10 meter på Sonys hjemmeside, mens vi oplever, at forbindelsen hakker ved syv meter.Philips har smækket stort set de samme funktioner ind i SHB5800. Forskellen er alligevel til at få øje på. For mikrofonen i headsettets fjernbetjening er mindre følsom over for baggrundsstøj, hvilket gør, at du faktisk kan gennemføre en samtale uden de store gener. Vi oplevede dog, at kraftigt blæsevejr gik ind og forstyrrede samtalen i for stor en grad.  Fjernbetjeningen i SHB5800 er praktisk og nemt at benytte sig af. Du kan nemt bladre i mellem numrene, ligesom du kan regulere lydstyrke og modtage opkald ved enkelte tryk på fjernbetjeningens knapper.

Philips har kun udstyret headsettet med NFC-tilslutningen, hvormed SHB5800 ikke kan bruges sammen med ældre generationer af iPads, iPhones og Android-enheder, der ikke understøtter NFC; iPad 4 og iPhone 4s understøtter eksempelvis ikke NFC. Til gengæld tager det ganske få sekunder at forbinde øretelefonerne med din enhed. SHB5800 har en rækkevidde på op til 10 meter mellem enhed og øretelefonerne, men i praksis bliver forbindelsen usikker, da vi gik længere end syv meter væk fra vores telefon. Batteriets levetid lyder på 5,5 timers musiklytning.

Materialekvalitet og pris

Vi har set Sonys headset til kr. 842, hvilket er en høj pris for et sportsheadset. MDR-AS800BT emmer dog af kvalitet, da ørepropperne er lavet af blød og bekvem silikone samt solid plastik. Ledningen, der forbinder de to ørepropper, er lavet af robust gummiagtigt materiale, der er sved og vandafvisende – endvidere virker det meget hårdført. Prisen for Sonys øretelefoner er alligevel for høj i forhold til lydkvalitet og antallet af funktioner. Vi har set konkurrerende mærker, der havde flere funktioner og lignende materialekvalitet til færre penge.

Philips har ikke skabt det mest solide headset, da ledningen mellem ørepropperne er lavet af tyndt gummimateriale, men selve ørepropperne virker robuste nok til at kunne klare en hård omgang træning, og headsettet er sved og vandafvisende. Silikoneørepropperne er behagelige at have i ørerne. SHB5800 er set til kr. 599, hvilket til gengæld er billigt i forhold til kvalitet og funktioner, hvorfor vi ikke bebrejder Philips for at have sparet lidt på materialerne, da du får et headset, der performer rigtig godt i forhold til øretelefonernes størrelse.Produktinformation

Navn: MDR-AS800BT
Producent: Sony
Frekvens: 22-20.000 Hz
Impedans: Ikke tilgængelig
Driverstørrelse: 6 MM
Batterilevetid: 4,5 timers musikafspilning
Opladningstid: 3 timer
Set til: Kr. 842
Mere information hos

Bedømmelse

Samlet vurdering 30%

MDR-AS800BT emmer af kvalitetsdesign, der kan tåle motion, sved og hårdfør behandling. Sony har gjort det nemt for dig at forbinde headsettet med visse enheder, og du kan tale i telefon med headsettet, men her ophører roserne. For lydkvaliteten er alt for ringe, og du betaler en alt for høj pris for et produkt, der ikke giver en ordentlig oplevelse inden for det mest basale område – musikafspilning.

Produkinformation

Navn: SHB5800
Producent: Philips
Frekvens: 8-22.000 Hz
Impedans: 16 Ohm
Driverstørrelse: 6 MM
Batterilevetid: 4,5 timers musikafspilning
Opladningstid: Ikke tilgængelig
Set til: Kr. 599

Bedømmelse

Samlet vurdering 75%Tech-Test-wide-RGB-winner-small

Du får et godt headset med standardfunktioner, der virker efter hensigten, mens lydkvaliteten ligger i den gode ende af skalaen. Philips SHB5800 er et godt køb, hvis du skal motionere og har brug for musik i ørerne til at øge din performance.