
Kaspersky har længe klaret sig utrolig godt i test af sikkerhedsprogrammer. Denne anmeldelse kigger dog ikke på, hvor godt programmet beskytter din computer, men på hvor let programmet er at bruge, hvilke funktioner det tilbyder, og hvor meget det påvirker din computer.
Lad os dog lige starte med at kigge på hvad AV-Test har at sige om programmet. I marts og april testede de version 2014, der scorede top karakter i alle test, der handlede om sikkerhed. Så vi er rimelig sikre på at version 2015 vil ligge ret godt til rent sikkerhedsmæssigt.
Med de ord vender vi blikket mod, hvad Kaspersky Internet Security 2015 har at byde på. Vi testede Multi-Device versionen på to forskellige enheder, dels en Windows 8.1 computer, dels på en Android-smartphone.
Kaspersky på mobilen
På vores Android-smartphone stødte vi dog ret hurtigt ind i nogle sjove udfordringer. Android version 4.4 sætter nemlig nogle specielle tekniske barrierer op for blandt andet sikkerhedsprogrammer. Vi ville gerne have slået Privacy Protection til, og det kunne vi som sådan også godt. Men vi fik lige en advarsel, inden vi gik i gang. Advarslen sagde kort og godt, at tekniske begrænsninger i operativsystemet måske betød, at Privacy Protection muligvis ikke ville virke korrekt. Hvem tør lige slå en sikkerhedsfunktion til efter sådan en besked?
Det samme gjaldt da vi ville slå opkalds- og sms-filter til. Her var Kaspersky Internet Security heller ikke helt sikker på at det kunne hjælpe os. Igen var det begrænsninger i OS’et der var årsagen.
Vi oplevede denne begrænsning et par gange i løbet af vores test, og altid lige på de funktioner vi synes var allermest spændende at have slået til.
Vi kan ikke rigtig dadle Kaspersky det, begrænsninger i operativsystemet er ikke rigtigt noget de er herre over, men det var altså lidt øv.
Installer og glem
Når programmet er installeret behøver du i virkeligheden ikke gøre så meget mere. Det er i høj grad et spørgsmål om at installere og glemme alt om programmet. Men du har mulighed for at gå ind og ændre på programmets virkemåde.
Du kan for eksempel bestemme om du vil deltage i Kaspersky Security Network, om der skal holdes øje med auto-opkaldsprogrammer, hvor ofte og hvordan der skal scannes og en del mere.
Du kan også surfe sikkert ved at starte browseren direkte fra Kaspersky, tjekke links der måtte være i de sms’er du modtager og meget mere.
De vigtigste områder, Privacy Protection, Call & Text Filter og Anti-Theft er så lidt problematiske, for operativsystemet lægger nogle tekniske begrænsninger ned over programmer som Kaspersky.
Vi har dog været glade for Kaspersky på vores mobil. Vi fornemmede på intet tidspunkt at det sløvede vores smartphone, og vi fik ikke nogle falske alarmer. Så vi er ret glade for mobil-versionen.
På Windows 8.1
Vi installerede også Kaspersky Internet Security (KIS) på vores Windows 8.1 computer, og det var helt igennem en positiv oplevelse. Som på vores smartphone, så behøver du ikke gøre noget som helst mere, når du først har installeret KIS. Det bliver installeret med et sæt standardindstillinger som er rigtig fine, og som ikke behøver at blive ændret.
Men det kunne vi naturligvis ikke lade os nøje med. Nysgerrige som vi er, måtte vi ind og kigge Kaspersky nærmere efter i sømmene.
Kaspersky indførte for en del år siden en funktion, hvor de gjorde det endnu mere sikkert at handle ind over nettet, gå i banken og lignende. De indførte et virtuelt keybord, som det er meget svært at logge.
En normal keylogger tjekker, hvad du skriver på tastaturet, men kan ikke overvåge Kasperskys virtuelle tastatur. Det kan heller ikke lade sig gøre at tage skærmdumps af tastaturet, og det tastatur har de også med i 2015-versionen. Nu hedder det Safe Money, og kan startes både fra KIS og via et specielt ikon på skrivebordet.
Når du fyrer op under KIS første gang, så bliver du mødt af en skærm, hvor der i virkeligheden ikke er så meget, du kan gøre, men der er to indgange til dybden i KIS. Dels kan du få flere værktøjer frem, dels kan du få lov til at komme til de avancerede indstillinger.
De ekstra værktøjer, der er, inkluderer blandt andet en overvågning af de programmer, der kører, overvågning af netværkstrafikken fra din computer, så du kan se, hvilke programmer der bruger nettet, og i hvilket omfang, hvilke porte på din computer der er åbne, og en hel del mere.
Avancerede værktøjer
Mængden af informationer du kan få fra KIS 2015 er imponerende, og for sikkerhedsfreaks og –nørder som undertegnede er det skønt med muligheden for alt den ekstra information, og det er et godt sted at fejlsøge, hvis der er noget det er galt med computeren.
KIS kommer også med muligheden for at køre et sårbarhedsscan, og det er guld værd. Her bliver der virkelig fortalt om alle de potentielle problemer, din computer har, og det handler ikke kun om hvilke programmer, der ikke er opdaterede. Der bliver også informeret om, hvilke indstillinger dit OS har, som sætter den i farezonen, for eksempel hvis Autorun fra harddisken er slået til. Rigtig god feature som Kaspersky her har taget med.
Hvis du har lyst til at pille i reglerne for, hvordan firewall’en virker, hvilket sikkerhedsniveau antivirus-delen har, eller hvordan dit spamfilter virker, så kan du også justere ret meget på de indstillinger. Igen – det er langt fra nødvendigt. KIS er faktisk i langt de fleste tilfælde konfigureret optimalt, når den er installeret.
Opsamling
Det gjaldt med KIS på vores Windows computer som på vores smartphone, at programmet stort set ikke belastede vores computer, og det sætter vi stor pris på. Programmet får også rigtig mange point for at være let at bruge for alle, men stadig give os nørder muligheden for at pille nede i maskinrummet.
KIS 2015 har så samtidig nogle ret specielle værktøjer og rapporteringsmuligheder indbygget, og det giver igen flere plus point.
Skal vi brokke os over noget, og det skal vi jo helst, så er det, at det kan være svært at finde de forskellige indstillinger. Efterhånden som du arbejder dig ned i programmet, dukker der en masse forskellige indstillinger op som er spændende, men du vil hurtigt have glemt, hvordan det nu lige var, du var kommet ned til dem. Her kunne vi godt have ønsket os en lidt mere stringent opbygning af menustrukturen. Ellers er det et utrolig godt program, som vi varmt kan anbefale.
Produktinformation
Navn: Kaspersky Internet Security Multi-Device 2015Producent KasperskyFungerer til: Windows, Mac og AndroidLicens dækker: Tre enheder i et årPris: Set til kr. 599 kronerMere information hos Kaspersky
Bedømmelse
Samlet vurdering 95%
Letbetjent sikkerhedsprogram, der har alle de faciliteter, vi kan forvente og et par stykker mere. Det belaster ikke enheden mærkbart, og det kan bruges af både avancerede og nybegyndere.