Opdatering til OS X på vej

Det går stærkt hos æblefolkene, det er kun knapt et år siden vi så sidste opdatering af styresystemet til Mac-computerne, og nu er næste større opdatering så på vej.

Denne gang har OS-versionen fået navnet Yosemite, en spøjs henvisning til en af USAs største nationalparker. Referencen er dog alligevel klar – OS X Yosemite skal være lige så imponerende som bjergformationerne i førnævnte nationalpark.

I den nye version kan vi så vente os en hel den nyheder, faktisk så lover Apple, at vi får en total hovedrenovering af operativsystemet, for at citere lidt fra deres egen omtale:

Vi så på hele systemet og forbedrede det program for program. Funktion for funktion. Pixel for pixel.

 Så hvad er det så, vi kan regne med at se til efteråret, når verdens Mac’er bliver opdateret til nyeste version?

Jo – en af de ting, som Apple lægger stor vægt på, er transparens i vinduer, så du altid kan se, hvad der gemmer sig bag det aktuelle vindue. Værktøjslinjerne i nogle af programmerne, blandt andet Safari, er også blevet opdateret. Fremover kan du for eksempel få adgang til dine yndlingssider ved at klikke i det nye søgefelt.

Og så en af de ting, der undrer os her på redaktionen – knapperne i docken bliver forenklede. Væk med skyggeefekten, ind med flade ikoner. Enkelt ja, men er det lige så elegant som før?

Under hatten

Hvis du er en inkarneret Mac-bruger, så vil du opdage, at mange af forbedringerne er sket i baggrunden. Meddelelsescentret er blevet opdateret med fanen “i dag”, hvor du får et hurtigt overblik over dagen og morgendagens aktiviteter. Det er også her, at du får en hurtig adgang til dine widgets. 

Noget andet, som Apple har opdateret markant, er søgefunktionen Spotlight. Ikke noget med at den dukker op i øverste højre hjørne – næ nu dukker den op midt på skærmen. Det er også blevet en mere visuel søgning, så du blandt andet kan se opslag fra Wikipedia direkte i Spotlight.

Apple lover også, at alle de indbyggede programmer har fået en overhaling, og for eksempel “Beskeder”  gør, at du nu kan sende og modtage iMessage og sms-beskeder direkte i din Mac. Alt det kræver er, at du har en iPhone.

Den sidste meget spændende ting, som vi er faldet over, er “Handoff”, en funktion der gør, at din Mac ved, hvad du sidst foretog dig på dine øvrige iOS-enheder. Så hvis du startede noget på din iPhone kan du afslutte det på din Mac – se det lyder da smart.

 

 LinksHvis du vil læse mere om OS X Yosemite kan du gøre det her.

 

About Lars Bennetzen 4202 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.