Opdateringen du ikke for alvor ser

Windows Phone 8.1 opdateringen er endelig ude på de fleste Windows Phone 8 mobiler. Men langt de fleste opdateringer ser du aldrig

Man fristes til at sige at alt er ved det gamle, når det kommer til Windows Phone 8.1. Efter vores smartphone, Lumia 925 fik opdateringen til Windows Phone, måtte vi kigge grundigt efter for at finde nyhederne.

Det skulle hurtigt vise sig at langt de fleste nyheder er sket under overfladen, og som sådan ikke nogle du ser eller lægger mærke til. Andre igen er kosmetiske opdateringer som du kun opdager, hvis du virkelig bruger din Windows Phone meget aktivt. Der er nogle stykker som du skal vide er der, men som er markante når de først opdages.

I denne anmeldelse kigger vi ikke på ydelsen af det nye operativsystem, vi nøjes med at kigge nogle af nyhederne igennem, og se hvad det er du får i opdateringen.

Handlingscentret

Microsoft har tilføjet handlingscentret til deres mobile operativsystem. Handlingscentret er i virkeligheden bare et sted, hvor du kan tjekke alle dine notifikationer, og hurtigt slå WiFi og bluetooth fra – noget som vi længe har kendt fra Android-systemet.

Det er dog dejligt at Microsoft at kigget over mod konkurrenten og se hvad der er godt. Deres fortolkning er da også en anelse anderledes, men de skal nu have ros for den – for den virker altså.

Du kan indstille, hvordan du vil have notifikationer for forskellige hændelser, og du har adgang til handlingscentret selvom telefonen er låst.

Søg lokalt og på internettet

Søgeknappen giver dig nu mulighed for at søge uden du starter din browser, og samtidig så søger du nu, via Bing, både på nettet og på hele din smartphone. En dejlig og længe ventet funktion, som vi har måttet se andre systemer have længe.

Men – Microsoft skal altså have ros for måden de præsenterer søgeresultatet på. Det er let at swipe mellem lokalt indhold, internet, billeder og telefon. Og under hvert punkt præsenteres data også i kategorier, så det er let at se, om det for eksempel er en kontakt eller en mail der har givet bonus.

Samling på dine kontakter

Dine kontakter samles nu i en hub, hvor alt den information du har om personer, samt måder du kan kontakte dem på, er samlet. Samtidig er Skype indbygget i Windows Phone 8.1, og hvis du tillader automatisk login, så bliver dine Skypekontakter også blive integreret i denne hub.

Der er også kommet en tæt integration til sociale medier, så hvis du for eksempel installerer Facebook og Twitter, så bliver de også integreret direkte i kontakt hub’en, og ikke mindst smidt på forsiden i Live Tile.

Det mangler der

Ingen tvivl om at det er en gennemgribende overhaling som Windows Phone har fået med version 8.1, og det er da også en fornøjelse at arbejde med systemet. Men en af de funktioner vi havde glædet os til, taleguiden Cortana, er ikke tilgængelig i Danmark. Og selvom vi godt kunne leve med at skulle tale engelsk til vores telefon, så er det altså ikke en option. En dansk Windows Phone 8.1, kan, indtil videre, ikke betjenes med stemmen.

Vi savner også en bedre stabilitet. Hvor vi aldrig oplevede at Windows Phone 8 gik ned, så oplever vi ofte at Windows Phone 8.1 ofte får vores smartphone til at fryse, og eneste vej ud af det er en genstart af telefonen.

Endelig kunne vi godt bruge en bedre batterilevetid. Hvor vores mobil før godt kunne holde i et par døgn uden at skulle i opladeren – ved almindelig brug – så skal den nu som minimum i opladeren en gang i døgnet. Windows Phone 8.1 dræner tydeligvis langt mere strøm en forgængeren.

Opsamling

Vores test efterlod os med et blandt indtryk af det nye operativsystem. Der er ingen tvivl om, at der er kommet utrolig mange forbedringer til i Windows Phone 8.1, ting som Dataassistent der holder øje med dit dataforbrug, og som kan hjælpe med til at begrænset databrug til du har en WiFi-forbindelse. Lagerassistent der holder øje med hvor meget plads på mobilen du bruger og hjælper med at flytte data mellem mobil og for eksempel sd-kort, og så videre.

Microsoft har lavet en utrolig masse forbedringer under motorhjelmen, så Windows Phone 8.1 er hurtigere og smartere end forgængeren, og det skal de have ros for.

Men du skal altså lede for meget efter forbedringerne, og de får altså adskillige minuspoint for den manglende stabilitet og dårlige batterilevetid.

 Produktinformation

Produktnavn: Windows Phone 8.1
Producent: Microsoft
Pris: Gratis opgradering til Windows Phone 8
Læs mere hos Microsoft 

 Bedømmelse

Samlet vurdering 55%

Windows Phone 8.1 er en tiltrængt og ventet opdatering. Den indeholder en masse nye og spændende funktioner, og der er gjort meget for at optimere systemet så det er  hurtigere og mere smidigt end forgængeren. Desværre er batterilevetiden og stabiliteten blevet dårligere, og specielt det sidste tæller meget ned i vores bedømmelse.

About Lars Bennetzen 4130 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.