Photoshop fylder 25 år

Photoshop fylder 25 år, og det vil Tech-Test godt være med til at fejre ved at kigge 25 år tilbage i tiden

25 år med Photoshop er lang tid, og undertegnede har været med som IT-journalist lige siden første version af Photoshop kom på gaden. Vi vil godt sige tillykke til Photoshop og være med til at fejre dagen ved at bringe historien om Photoshop, som vi har modtaget den fra Adobe. Vi siger tak, og viderbringer her historien i uredigeret form:

I 1990 kom den første udgave af Adobe Photoshop på markedet og ændrede måden, vi ser verden på. Programmet er nemlig ikke bare et uundværligt redskab i de fleste fotografer og andre kreatives værktøjskasse – det er også en del af mange danskeres hverdag og har endda fået sit eget danske udsagnsord*.

Den 19. februar 1990 kom den første version af Adobe Photoshop på markedet. Og selvom de færreste nok tænker over det, så har Adobe Photoshop dermed været en del af de fleste danskeres hverdag det sidste kvarte århundrede.

For alt fra mælkekartonens design, logoet på din T-shirt, avisens billeder, appen på telefonen, de store reklamer på bussen, tv-grafikken og mønstret på dit sengetøj har formentlig været en tur gennem verdens mest udbredte, professionelle billedredigeringsprogram.

”Photoshop er først og fremmest et værktøj til fotografer, grafikere og andre kreative, der ønsker at få mest muligt ud af deres fotos. Men resultaterne af de kreatives brug af programmet gør, at vi ser Photoshops muligheder overalt i vores hverdag og endda bruger programnavnet som udsagnsord. I dag taler man jo om at photoshoppe et foto, når man vil ændre og forbedre et foto,” siger Jes Schyum, nordisk kommunikationschef hos Adobe.

Mere end 10 mio. brugere verden over

Da Photoshop udkom første gang i 1990 var ambitionen at sælge 500 programmer om måneden, hvilket skulle vise sig at være beskedent mål. I dag har Photoshop en tocifret millionskare af brugere verden over, og titusinder kommer til hver måned.

Adobe hviler, efter 25 år på foto-toppen, ikke på laurbærrene, men har et stort antal udviklere, der er fuldt fokuserede på at skabe nye, innovative funktioner, som kan gøre billedredigeringen endnu mere sjov og kreativ for fotografer og designere. På Adobes MAX Creative Conference i oktober 2014 lancerede Adobe f.eks. nogle helt nye redskaber til at fjerne tåge og uklarheder fra hverdagsbilleder (se demo her).

Desuden er Photoshop blevet til en helt familie af programmer. Ikke bare Adobe Photoshop Elements og Adobe Photoshop Lightroom til Mac og PC, men også forskellige apps til smartphone og tablet. Familieoverhovedet hedder Adobe Photoshop CC og er en del af Adobe Creative Cloud, der indeholder en lang række kreative værktøjer til computere, tablets og smartphones.

Photoshop fejrer kreative under 25

For at fejre milepælen vil Adobe hædre 25 af de mest kreative visuelle kunstnere under 25 år, som bruger Photoshop. Man kan deltage ved at uploade sit projekt på Behance – verdens største sociale netværk for kreative og benytte tagget #Ps25Under25. I de kommende måneder vil Adobe udvælge kreative, der får lov at overtage Photoshops Instagram-profil (@Photoshop) i to uger. Den første kunstner til at gæste Instagram-platformen er den 24-årige mexicansk-amerikanske illustrator Fredy Santiago, hvis fantastiske streg kan opleves fra i dag.

*http://www.dsn.dk/noid/?noid=263030

Photoshop i billeder

Jennifer in Paradise

Det første billede nogensinde, der har været igennem Photoshop er taget af Photoshops opfinder Thomas Knoll og forestiller hans kone Jennifer. Det blev brugt som testfoto til at vise programmets funktioner. I øvrigt friede Thomas Knoll til Jennifer lige efter billedet blev taget.

Photoshop
Photoshop

Den første Photoshop-pakke

Som de fleste it-produkter er alt blevet mindre. Her ses indpakningen til den første version af Photoshop. I dag kommer Photoshop ikke indpakket, men ligger online i Adobe Creative Cloud.

Det første interface

I de første to udgaver af Photoshop var der kun en version til Mac-computere, men i efteråret 1992 kom også en version til Windows. I dag findes Photoshop til både Mac og Windows, samt i app-versioner til smartphone og tablet.

Photoshop
Photoshop

Adobes udviklere finpudser programmet

I 1989 arbejdede medarbejderne på Adobe hårdt for at få Photoshop klar til lancering året efter.

Stadig mest avancerede fotoredigeringsprogram

Efter 25 år er Adobe Photoshop CC stadig det mest avancerede billedbehandlingsprogram på markedet med bl.a. avancerede fotoværktøjer og 3D-udskrivning. Programmet bruges dagligt af millioner og er en del af Adobe Creative Cloud, hvor man også finder andre kendte kreative programmer som InDesign, Illustrator og Premiere Pro.

Photoshop
About Lars Bennetzen 3961 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?