Red verden, skab verden

Socialisering, samarbejde og skabertrang er ord, der definerer Sonys stortitel, der lider af småfejl, men vinder på charme

Little Big Planet

Garndukker løber og hopper henover skærmen, mens de springer små bobler med sjove klistermærker indvendig. Samtidig diskuterer den engelske komikerduo bestående af Stephen Fry og Doctor House… ahem, Hugh Laurie, om hvem af dem, der skal lede dig igennem de todimensionelle baner.LittleBigPlanet 3 er et af de sociale spil, der appellerer til alle, der gerne vil nyde socialt samvær foran skærmen – eller har en latent designer iboende. Platformspillet har fokus på lettilgængeligt gameplay, en yderst jovial tone, og det er på alle måder familievenligt. LittleBigPlanet 3 er Sonys helt store familietitel i dette efterår, og selv om spillet på overfladen ligner en nuttet oplevelse, hvilket det også er, byder Sackboy og hans venner på udfordringer og kreationer i et stort omfang.

2D kan også være udfordrende

LittleBigPlanet 3 er et af de få tilbageværende platformspil, der ikke har taget springet ind i den tredimensionelle verden. Her er tale om god gammeldags 2D. Sackboys eventyr bliver dog ikke mindre underholdende af den grund.

Som spillets helt skal du redde din fantasyverden fra tre onde titaner, der forsøger at ødelægge Bunkum, men ind træder den lettere kujonagtige Newton, en levende glødepære iført trenchcoat som Hugh Laurie har lagt stemme til, for at lede dig på rette vej i din mission mod titanerne. Desværre bliver Newton besat af titanerne, der bruger ham som instrument til at fuldføre deres onde planer.Som Sackboy løber du rundt på todimensionelle baner, hvor du skal finde ud af, hvordan du kommer fra punkt A til punkt Z, men undervejs skal du løse forskellige puzzles, der enten skaber passage eller udløser bobler med klistermærker. Du møder ikke mange fjender, men der er en masse forhindringer, du skal igennem. Sackboy er bevæbnet med forskellige gadgets, der enten kan hjælpe dig på vej, såsom en hårtørrer til at løfte flamingoplader, der ligger i vejen, samt en magisk snor med evnen til at trække platforme rundt på banen, så du kan bruge dem til at klatre.

Måske lyder det kedeligt, at du ikke skal besejre monster efter monster, og gameplayet følger ikke den traditionelle Mario eller Sonic opskrift, men LittleBigPlanet 3 har sin charme og udfordring. Din logiske sans kommer på arbejde, når du skal finde en bestemt måde at overvinde en forhindring; hvordan bruger du hårtørreren til at løfte platformen, mens du står på den? Svaret ligger ikke altid lige for.

LittleBigPlanet 3 består af en hovedhistorie, forskellige puzzle quests og en masse kampagner, du kan købe. Selve hovedhistorien er både morsom og oplevelsesrig takket være Stephen Fry og Doctor Hou… dammit, Hugh Laurie, og du får mange timers underholdning – især hvis du udforsker hver eneste afkrog af hver eneste bane. Er du villig til at betale kr. 35-50 for ekstra kampagner, får du et væld af nye baner, der har forskellige temaer såsom Metal Gear Solid. Eller du kan prøve kræfter af med de mere end ni millioner brugerudviklede baner.

Sociale oplevelser

LittleBigPlanet 3 opfordrer dig til at spille co-op sammen med dine venner foran skærmen eller online. Sackboy møder under sin vej tre helte, der vil hjælpe med at redde Bunkum. Hver helt har individuelle egenskaber, der gør et samarbejde nødvendigt, hvis I skal have fat i samtlige klistermærker på banen.Du vil også opleve, hvordan LittleBigPlanet 3 giver dig muligheden for at skabe dine egne baner og dekorere din egen menuskærm. Alt i spillet handler om at sætte sit individuelle præg. Du kan lave din helt egen Sackboy, der har variable temaer såsom Doctor Livingstone, hvor du får et udseende som en udforsker. Skabermulighederne har mange facetter og redskaber, der gør, at du kan bruge timer og dage på at nørkle med din egen verden, som kan deles med LittleBigPlanets community, hvorfra andre kan hente og opleve dine kreationer – ligesom du kan opleve deres.Hele universet omkring spillet er skabt til, at du kan dele og hente indhold, ligesom du har meget nemt ved at spille co-op med andre. Gameplayet er så let tilgængeligt, at det ikke tager mange minutter for dine venner eller familie, som ikke nødvendigvis er vant til at spille computerspil, at lære styringen. Den største udfordring ved co-op er dog din egen tålmodighed, eftersom nye spillere begår mange fejl i de første baner.

Nuttet kulørthed

Fimset eller barnagtigt er nok udtryk, du kommer til at tænke på, når du ser LittleBigPlanet 3. Spillet er meget familievenligt, hvor selv fjenderne er nuttede at se på. Alt ser håndlavet ud, hvor nål, tråd, saks og pap er blevet brugt frem for grafiske værktøjer, men LIttleBigPlanets verden er utrolig charmerende på grund af skævhederne og det lettere naivistiske udtryk. Sumo Digital har virkelig gjort et godt stykke arbejde med at give figurerne og banerne et særpræg. Grafikken har knald på farverne, og teksturen er skarp, mens der er blevet kælet for detaljerne, og miljøerne er meget levende samt dynamiske. Spillet er godt nok i 2D, men der foregår en masse ting i forgrunden og baggrunden, der skaber en livlig stemning.

At Fry og Laurie (Hugh Laurie vil altid være Doctor House i vores bevidsthed) har lagt stemmer til spillet gør bare oplevelsen endnu bedre – og mere underholdende. De er et fantastisk makkerpar, har altid været det, og deres tørre engelske humor givet spillet et løft. Sumo Digital har også valgt den rette musik til spillets stemning, der strækker sig over munter, akustisk musik til smådystre, klassiske rytmer.

Charme kan tilgive mange fejl

LIttleBigPlanet 3 er langt fra et perfekt spil, og det virker som om, Sony har presset Sumo Digital til at udgive spillet, før de havde finpoleret det. Vi har oplevet at falde igennem gulve, sidde fast mellem forhindringer og andre mærkelige fejl, der har gjort, at vi måtte genstarte spillet. Atter et irriterende eksempel på et spil, der skal ud før jul, hvorfor det er ufærdigt. Du kan hente en patch, der løser de fleste problemer.

LittleBigPlanet 3 kan dog slippe af sted med en del, fordi det er så hamrende charmerende, men vi håber på, at Sumo Digital snart udgiver en patch, der får løst de sidste fejl. Du vil få mange gode stunder med spillet, men værdien findes i de mange dage, sågar uger du vil bruge på de mange skabermuligheder.Produktinformation

Titel: LittleBigPlanet 3
Platform: PlayStation 4 & PlayStation 3
Genre: Platformspil
Antal spillere: 1-4
Udvikler: Sumo Digital
Udgiver: Sony
Set til pris: Kr. 449
Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Nuttet, familievenligt og det stimulerer din kreative sans. LittleBigPlanet 3 er et 2D-platformspil, du kan nyde sammen med kæresten eller familien, hvor I sammen redder Bunkum fra katastrofe. Spillet opfordrer til co-op, ligesom gennemførelsen af hovedhistorien ikke er enden, men nærmere begyndelsen. Du bliver mødt med et væld af muligheder for at skabe din egen Sackboy og verdener, du kan dele sammen med andre. LIttleBigPlanet 3 er en vinder, fordi det har kant, og det er underholdende – om du spiller eller skaber dine egne verdener.