Robotter, køkkenmaskiner, kinesere og kopiprodukter

Efter tre dage og 60.000 skridt taget på IFA, er det ved at være tid til at tage hjem. I denne artikel kigger vi på nogle af alle de produkter, vi så, men ikke har skrevet om endnu

Der bliver præsenteret tusindevis af nye og spændende produkter på IFA, og selvom vi gerne ville, er det ikke muligt for os at skrive om dem alle.

I denne sidste reportage fra IFA vil vi fortælle om nogle af de produkter og teknologier, som har fanget vores interesse, enten fordi de er nye og innovative, eller fordi de er sjove, skæve, spændende eller underlige.

Det skadelige blå lys

Der har de sidste par måneder været en del snak om at visse bølgelængder af lys fra vores computerskærme kan være skadelige for vores øjne. Mere specielt det lys der ligger mellem 350 og 450 nanometer.

Den bølgelængde er det blå lys, og der har været en del forskellige løsningsforslag fremme til, hvordan man kan fjerne det lys.

Mange har valgt at sætte filtre på skærmen, så det blå lys bliver filtreret væk, men det resulterer i nogle meget dårlige farver på skærmen.

Da vi besøgte Philips-standen og kiggede på deres computerskærme, havde de en anden løsning. I stedet for at filtrere lys væk mellem 350 og 450 nanometer, så valgte de i stedet at skubbe bølgelængden op til over 450 nanometer for 80 procent af det blå lys.

Resultatet er at billedet ikke mister noget af de blå, så farverne er stadig flotte, men det skadelige blå lys er reduceret med 80 procent. En spændende teknologi som vi glæder os til at følge.

4K skærme overalt

Sidste år så vi introduktionen af 4K-skærmene, og i år var de overalt. Der var ikke en producent af tv med respekt for sig selv, der ikke havde mindst en model af disse skærme. Heldigvis er der så også kommet 4K-indhold, blandt andet fra Netflix, så det nu giver mening at investere i disse dyre skærme.

Men ikke nok med at der er masser af 4K-skærme, der er også 4K-skærme i Ultra HD, og der er buede 4K-skærme. Det første kan vi forstå, det sidste kan vi ikke fatte. Billeder til tv bliver optaget på en flad sensor, og at gengive det buet kan kun give forvrængede billeder.

En tv-producent, som ikke ønsker sit navn frem her, fortalte os at naturligvis blev billedet forvrænget, og at han selv betragtede det som en gimmick. Det gav reelt ikke en bedre tv-oplevelse. Vi vil umiddelbart give ham ret. Men lad fremtidige test være dommer over det.

Robotterne kommer

Udover smarte enheder og hjemmeautomatisering, så var der en anden ting, vi så rigtig meget af på årets IFA-messe – robotter. Det er ikke noget nyt, at der er robotter til at støvsuge eller slå græs med. Men mængden af nye spillere på markedet var markant, og hvem vil ikke gerne have en robot, der vasker vinduer? Selvom vi personligt tror, at det er mere besværligt at flytte den fra vindue til vindue, end det er selv lige at løbe vinduerne over med en klud

Kinesere, mad og kopier

På IFA er der to haller, der er dedikeret til kinesiske udstillere, og produkterne der rangerer fra alt lige fra krøllejern over batterier til Segway-kloner.

Vores oplevelse af den kinesiske afdeling er, at udstillerne må kede sig bravt. Hvor der er tonsvis af mennesker på resten af IFA, er der stort set mennesketomt i de kinesiske haller, udstillerne sidder med deres smartphones og keder sig (hvis de ikke ligefrem sover).

Vi kunne nu også ved selvsyn konstatere, at kineserne er meget interesserede i mad. Mange af udstillerne havde produkter, der kunne lave mad.

Det mest spændende vi fandt i den kinesiske afdeling var to forskellige kloner af de kendte Segway. Umiddelbart så de ud til at fungere fint, og Ninibot kan endda købes i Danmark. Vi har tænkt os at se, om vi ikke kan komme til at teste den.

På den sjove side, så var der også en stand, der viste nogle ret flotte modeller af biler, eller det troede vi. Ved nærmere eftersyn viste det sig at være computermus, og kunne det ikke være lidt sejt at have en BMW i8 Concept som computermus?

Årets IFA messe er slut for vores vedkommende. I den kommende tid vil der dukke en del artikler op her på tech-test.dk med udgangspunkt i IFA-messen, men som fortjener mere research eller test. 

About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.