Sådan juleshopper du sikkert online

Årets julegaveindkøb er i fuldgang. Black Friday satte rekorder både for online indkøb og brug af Dankort, og danskerne er vilde med at handle online. Men svindlerne lader os ikke være bare fordi det snart er jul, så det er vigtigt at tage sine forholdsregler inden Dankortet svinges online

online shopping

It-sikkerhedseksperten, Janus R. Nielsen fra it-virksomheden www.anytech365.com, har en række gode råd til, hvordan juleindkøbene kan klares sikkert.

 1. Tjek sproget
  Hvis du kommer forbi en online-butik fuld af stavefejl, skrevet på dårligt dansk og åbenlyse grammatiske fejl, så kan du være ret sikker på, at det er en falsk netbutik, der forsøger at franarre sig dine penge. Janus R. Nielsen fortæller at udenlandske svindlere har en tendens til at oversætte teksten til dansk ved hjælp af automatiske oversættere som Google Translate. Disse hjemmesider er heldigvis lette at opdage, og du bør holde dig fra dem.
 2. Tjek virksomhedens kontaktoplysninger
  Inden du shopper på en onlineshop, så tjek om du kan finde et cvr-nummer eller andre kontaktoplysninger, f. eks. Telefonnummer eller adresse. Hvis de mangler er det ofte et tegn på en falsk hjemmeside. Tjek også altid om cvr-nummer er ægte, og det kan tjekkes på cvr.dk.
 3. Tjek priserne mod andre
  Selvom en hjemmeside rent faktisk sælger og sende de produkter de har, så kan de stadig godt være de forsøger at snyde dig – på prisen altså. Derfor bør du altid tjekke prisen dine julegaver på flere forskellige sites. Du kan evt. Janus R. Nielsen foreslår at du tjekker priserne på pricerunner.dk eller kelkoo.dk.
 4. Tjek byttereglerne
  Inden du trykker på ”køb” knappen, så tjek lige byttereglerne på det pågældende site. Onlinebutikker skal give 14 dages fortrydelsesret, men køber du julegaverne nu, så er nytter det ikke meget, hvis de skal byttes en uge inden jul. Mange netbutikker forlænger deres bytteservice til januar i forbindelse med julehandlen, men det er ikke noget krav, så tjek altid byttereglerne grundigt ud.
 5. Tjek e-mærket
  Inden du handler ind, påpeger Janus R. Nielsen, at du bør tjekke om netbutikken er e-mærket. E-mærkede netbutikker er kontrollerede af e-handelsefonden, og her kan du få hjælp, hvis det skulle være nødvendigt. Men bare fordi et e-mærke findes på hjemmesiden, betyder det ikke at de er godkendte. Svindelbutikker kopierer rask væk mærket. Tjek derfor både om der er returlink til e-mærkets hjemmeside, og om du kan finde butikken på e-mærkets hjemmeside.
 6. Tjek brugeranmeldelserne
  Hvis du er i tvivl om, hvor fornuftigt det er at handle på en give hjemmeside, så kan du altid tjekke på sider om Trustpilot, om butikken er god at handle på, og om siden rent faktisk er en butik og ikke bare snyd.
 7. Betal med kort
  Mange online butikker tilbyder at du kan betale med såvel kort som bankoverførsel/mobil pay. Her råder Janus R. Nielsen til at indkøb altid betales med kort. Hvis du ender med ikke at få dine varer, så kan banken nemlig hjælpe dig med at få dine penge igen.
 8. Pak gaven ud tidligt
  Normalt så åbnes julegaver ikke inden de ender under træet. Men når du har købt en ting online, så er det en rigtig god ide at åbne den og tjekke at den fungerer og ikke er defekt. Hvis varen er defekt kan du måske nå at ombytte her i starten af året, og det er surt at stå med en gave, og så opleve at den ikke virker når den først er givet væk.

I julens ånd, så vil Janus R. Nielsen og AnyTech365.com give gratis råd og vejledning til alle, der har spørgsmål og problemer med julegaveindkøb online.

”Det stigende antal fupbutikker og svindlere på nettet fremkalder ofte tvivlsspørgsmål hos mange internetbrugere, som vi gerne vil hjælpe på rette vej,” siger Janus R. Nielsen. Alle kontaktoplysninger til Anytech365.com findes på deres hjemmeside.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3661 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?