Sådan ser internettet ud i 2015

Danmark har verdens næsthurtigste gennemsnits mobilforbindelse, mens internettet genrelt er blevet langsommere. Det viser en ny rapport fra Akamai der håndterer mellem 15 og 30 procent af den globale internettrafik

akamai

Overordnet set viser raporten at globale internetforbindelser er blevet 10 pct. hurtigere siden udgangen af 2014 – men nettet bliver langsommere. I Danmark har vi verdens næsthurtigste gennemsnits mobilforbindelse på 10 Mbps kun overgået af Storbritannien. Samtidig går vi tilbage i forhold til peak-hastigheder online, hvilket kan skyldes, at danske websites ikke har den nødvendige serverkapacitet.

”Rapporten viser, at udbredelsen af højhastighedsinternet går den rigtige vej globalt set. Faktisk er gennemsnitlige internetforbindelser blevet 10 pct. hurtigere i forhold til sidste kvartal. Samtidig betyder den voksende brug af f.eks. video og andre elementer, at hjemmesider rent faktisk går langsommere, når de skal loade, så der skal fortsat være fokus på at udvikle infrastrukturen,” udtaler Allan Højby, Major Account Executive hos Akamai i en pressemeddelelse.

I Danmark er de gennemsnitlige peak-hastigheder langsommere end vores nordiske naboer. Forklaringen skal findes hos indholdsudbyderne, eftersom flere af de mest populære websites tilsyneladende ikke har nok kapacitet til håndtering af peak-belastninger, når mange logger på samtidig.

”Vi ved, at danskerne har en relativ god dækning i forhold til internetforbindelser. Så den lave peak-gennemsnitshastighed indikerer, at de mest populære sites, folk besøger som nyhedsportaler, ikke har den nødvendige peak-kapacitet, hvilket gør dem langsommere. I takt med at video og andre tunge elementer bliver mere udbredt i nyhedsformidlingen, vil vi nok opleve, at hastigheden vil falde yderligere, med mindre udbyderne går aktivt ind og skruer op for deres kapacitet,” afslutter Allan Højby.

Udvalgte resultater fra rapporten:

Internetforbindelser 10 pct. hurtigere… men Internettet bliver langsommere. 

På globalt plan er den gennemsnitlige internetforbindelse øget i hastighed med 10 pct. til 5,0 Mbps. På trods af dette løft bliver internettet langsommere, eftersom hjemmesider i stigende grad udbygges med video og andet tungt indhold. Ifølge data fra HTTP Archive så fylder gennemsnitshjemmesider 2,1 MB, hvilket er dobbelt så meget som for blot tre år siden.

Danmark i front med mobil netværkshastighed over 4 Mbps

I forhold til unikke besøg fra IP-adresser fra mobile netværksoperatører så har 98 pct. af alle danske besøg en gennemsnits forbindelseshastighed på over 4 Mbps. Herefter følger Sverige (97 pct.), Venezuela (97 pct.), Australien (96 pct.) og Storbritannien (95 pct.)

…og 94 pct. af danske bredbåndsforbindelser er over 4 Mbps

På globalt plan voksede andelen af besøg fra unikke IP-adresser fra forbindelser med mindst 4 Mbps med 6,6 pct. til 63 pct. I Europa har Holland (95 pct.) den højeste andel over 4 Mbps efterfulgt af Danmark (94 pct.), Rumænien og Schweiz (begge 93 pct.), Sverige og Østrig (begge 91 pct.). På globalt plan er Danmark her på en femte plads.

Danmark på global #2 plads efter Storbritannien på mobilforbindelse

I gennemsnit oplevede Danmark i første kvartal af 2015 en gennemsnitlig mobilforbindelse på 10,0 Mbps, hvilket placerer Danmark på en andenplads på listen over lande med hurtigst mobilforbindelse. På førstepladsen ligger Storbritannien med en gennemsnitlig mobilhastighed på 20,4 Mbps.

Afrika og Det Indiske Ocean har rigeligt med IPv4-adresser

På trods af den store opmærksomhed og tale om IPv6 så er antallet af IPv4-adresser rent faktisk vokset med 1,2 pct. i første kvartal af 2015 og er nu oppe på mere end 812 mio. Enden er dog ved at være nået for de fleste regioner, da det kun er i Afrika og Det Indiske Ocean, at der fortsat er et betydeligt antal adresser tilbage nemlig 44 mio., mens brugen af IPv6 samtidig er ved at tage til i regionen. Globalt set er det fortsat Europa, der har den største vækst i brugen af IPv6.

DK halter efter Norden på peak-internetforbindelser

I forhold til vores nordiske naboer er Danmark med 47,8 Mbps langt bagud på listen (#34) i forhold til gennemsnitlige peak-internetforbindelser efter Sverige (#11 –  62,8 Mbps), Finland (#24 – 53,0 Mbps) og Norge (#26 – 51,9 Mbps). Verdens højeste gennemsnitlige peak forbindelse er i Singapore med 98,5 Mbps, mens den højeste i Europa er Rumænien med 71,6 Mbps.

Om Akamai ‘State of the Internet’ Q1 2015 rapport

Hvert kvartal offentliggør Akamai sin ’State of the Internet’-rapport. Rapporten præsenterer data samlet på tværs af Akamai Intelligent PlatformTM omkring angrebstrafik, bredbåndsudbredelse, mobilforbindelser og andre emner relateret til vores brug af internettet samt tendenser i brugen af data over tid.

Læs hele rapporten her.

Interaktivt verdenskort med internetforbindelser

Se visualiseringer af bredbåndsforbindelser over hhv. 4, 10 og 15 Mbps samt unikke IP-adresser, og gennemsntlige internetforbindelser og peaks i alle verdens lande her.

About Lars Bennetzen 3961 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?