Selfie-kamera med masser af funktioner og en enkelt designfejl

Samsungs NX Mini er et skønt lille minikamera med udskifteligt objektiv, spækket med spændende funktioner og så er der lige en designer, der ikke har tænkt sig helt om på et enkelt punkt

NX Mini er en sjov lille størrelse, når vi snakker om et kamera. Det er et kompaktkamera på kun 22,5mm i dybden – når du altså ikke lige har sat objektivet på. Som noget helt specielt, så er dette lille kamera udstyret med udskiftelig linse. Det alene gør kameraet til noget helt unikt i dens klasse. Et lille kompaktkamera, hvor du ikke er begrænset til den standardlinse, det er født med, har vi længe savnet.

Der er naturligvis en lille indbygget blitz, og så er der en medfølgende løs blitz, der kan sættes på kameraet, når den skal bruges. Det kan der siges meget om. Men det er klart et fordel, at blitzen ikke sidder lige ved siden af linsen. Så er det dog en skam, at linsen ikke kan drejes, så lyset vil altid blive kastet lige over mod motivet – ikke altid en ønskesituation.

Designfejl

Lad os lige dvæle lidt ved objektivet. Med i kassen følger der et 9-27 mm objektiv, og der er manual zoom på kameraet som på et større DSL kamera. Men dels er linsen meget lille, så det virker ikke naturligt at dreje på linsen for at zoome, dels går den meget trægt. Lidt ærgerligt. Vi kan godt se, at det ikke lige er til at lave et motoriseret objektiv, men måske man skulle have arbejdet lidt mere på at få det til at glide let og ubesværet.

Det er også lidt sjovt, at kameraet bliver markedsført som et kompaktkamera du kan have med i baglommen, men indtil du har sat et objektiv på, er det ubrugeligt, og når det er monteret, så har du ikke længere kameraet i baglommen.

Men der, hvor vi for alvor stødte på en designfejl, var, da vi afprøvede kameraet med blitzen monteret.

Her skal vi først lige fortælle, at kameraet er et såkaldt Selfie-kamera, og derfor har Samsung – meget smart – forsynet kameraet med en skærm, der kan vippes op, så du kan pege kameraet mod dig selv og dine venner og se motivet, inden du tager dagens selfie.

Men lad være med at forsøge at bruge den facilitet, hvis du skal bruge blitz, altså den påsatte, ikke den indbyggede – for det kan ikke lade sig gøre. Når linsen er monteret på kameraet, så kan skærmen ikke vippes op. Den stopper halvt oppe, stoppet af blitzen. Det er en skam, for vi kan virkelig godt lide den funktion.

Hvad kan det så?

Når vi kigger bort fra den ærgerlige designfejl, så er der utrolig mange spændende funktioner i kameraet.

For at blive ved Selfie-funktionen, så har Samsung gjort lidt for at gøre det let at tage en god Selfie. De har blandt andet sørget for, at du kan tage Selfien enten ved at klikke på skærmen/udløserknappen, eller du kan indstille kameraet til at tage et billede, når du blinker til kameraet.

Se – det er faktisk ret smart, og det herlige er, at kameraet ikke tager billedet med det samme, du får lige en nedtælling, så du ikke får en samling Selfier, hvor du konstant har lukket det ene øje.

Så har Samsung gjort det let at dele billeder og at få synkroniseret dem med din smartphone. Via NCF og en knap på Samsung kameraet kan du dele dine billeder med op til fire venner på en gang. Du vælger billederne, og kameraet gør resten. En skøn funktion, der bare virker, og som er let at bruge.

Hvis du er på et lokalnetværk, så kan du også sætte dit kamera op til at sende billederne over til din smartphone.

Men der, hvor kameraet virkelig tog kegler hos os, er muligheden for at fjernbetjene kameraet. Sæt kameraet op på et bord eller en trefod, stil dig selv ind foran kameraet og find din smartphone frem. Nu kan du via app’en Remote Viewfinder, indstille dit kamera og først tage billedet, når du er klar. Ikke mindre end en genial funktion, som vi med det samme forelskede os i.

Let betjent menu

Samsung har gjort en masse ud af at gøre kameraet letbetjent. Et klik på knappen ’mode’ bringer en menu frem med syv punkter. Her kan du bestemme, hvordan kameraet skal tage billeder.

Du kan naturligvis vælge ’auto’, hvor NX Mini selv indstiller kameraet, du kan også vælge ’smart’, og her får du en række billeder op, hvor du kan vælge typen af motiv du vil tage. Kameraet indstiller sig så selv for at gøre billedet så godt som muligt.

Du kan også vælge ’Program’, ’Blændeprioritet’ og ’Lukkeprioritet’ hvor du kan indstille en enkelt parameter, og resten indstilles så automatisk. Endelig er der menuen WiFi, hvor du vælger hvordan du vil dele billeder, for eksempel ved at sende dem via Samsung Link, email eller måske Group Share.

Det er den menu, der er let at betjene, og når den først er fremme på skærmen, så kan du betjene den ved at klikke på den trykfølsomme skærm.

Opsamling

Netop den trykfølsomme skærm bringer os til den næstesidste pointe vi skal komme med i denne anmeldelse. Se – skærmen er næsten for let at bruge. Vi oplevede flere gange, at den reagerede inden vi rent faktisk selv følte at vi rørte ved den.

Det gjorde, at vi ofte måtte ind i menuen flere gange for at få trykket på den rigtige funktion. Der er naturligvis den mulighed, at vores fingerspidser ikke er følsomme nok, men det virker ikke helt i orden, at skærmen reagerer så hurtigt.

Billedkvaliteten har ret fin, specielt for et spejlløst kamera. Men naturligvis er de ikke at sammenligne med de billeder, der kommer ud af et spejlreflekskamera.

Generelt producerede kameraet gode billeder, så længe vi tog billeder udendørs, men så snart vi bevægede os indenfor eller tog billeder om natten, kunne kameraet ikke rigtig følge med længere. Billederne var stadig acceptable, men havde en tendens til at blive slørede og rystede.

Men generelt var vi glade for billedkvaliteten, og prisen og mængden af funktioner vi fik i kameraet taget i betragtning, var det ganske udmærket.Produktinformation

Navn: Samsung NX Mini
Type: Kompakt spejlløst kamara
Sensorstørrelse: 20,9MP
Effektiv sensorstørrelse: 20,5MP
Skærm: 3” TFT lcd touch-skærm
Batteri: 2330 mAh
Dimensioner: 110,4 x 61,9 x 22,5 mm
Vægt: 196 gram inkl. batteri
Pris: 3.100 kroner
Mere information hos Samsung

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Gode ideer men mangelfuld udførelse er det, der bedst kendetegner denne mobiltelefon, og i virkeligheder var det så lidt, der skulle til, før den sad lige skabet. Som det er i dag, bliver bedømmelsen ikke til en præmiering. Vi afventer i spænding en opdateret version.

About Lars Bennetzen 3896 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.