Skurkene i cyberspace

Vi snakker konstant om hackere, når vi snakker om de cyberkriminelle, men i virkeligheden mener vi slet ikke hackere

Du har med statsgaranti hørt om dem, de cyberkriminelle, men har du nu også helt styr på hvem der er hvad? Personligt mener jeg at os der skriver om it-sikkerhed til dagligt begår en kapitalbrøler, vi slynger om os med begreber og så forventer vi at vores læsere har helt styr på disse mærkelige begreber. Samtidig så sker det (desværre) ret ofte at nogle af os får galt fat i begreberne.

Hvilke begreber er det så jeg snakker om her? Faktisk så er der ret mange, men brugen af et af dem irriterer mig mere end de andre, nemlig hackere.

Hackere eller crackere?

Vi er mange der gør os skyldige i at bruge ordet hacker forkert. Ja – jeg tager mig selv med på den vogn, for til trods for at jeg faktisk ved bedre, så har jeg valgt (bevidst) at følge strømmen og bruge ordet hacker når jeg faktisk mener cracker.

Så lad mig lige starte med at definere hvad en hacker rent faktisk er. Oprindeligt er en hacker en dygtig programmør, og et ”godt hack” er en smart løsning på et programmeringsproblem, og når man ”hacker” så dækker det selve processen. Der er stor enighed om, at en hacker kan defineres ud fra fem karakteristika:

En person der kan lide at lære detaljerne i et programmeringssprog eller system
En person der faktisk kan lide at programmere, og ikke bare snakke om det
En person der er i stand til at sætte pris på andres hacking
En person der har let ved at lære at programmere
En person der er en ekspert i et bestemt programmeringssprog eller system, som for eksempel en ”Linux hacker”.

En cracker, derimod, er nogen der bryder ind i andres computersystemer, ofte på et netværk. Det er folk der lister sig udenom passwords eller knækker licenskoder i computerprogrammer, eller det er personer der med vilje bryder computersikkerheden.

Om personen gør det for profit, for egen fornøjelses skyld, af altruistiske grunde, fordi han kan eller fordi han er ondsindet er ligegyldigt, personen er stadig en cracker.

Hvordan det er kommet dertil, at hacker og cracker er blevet det samme ved jeg ikke. Men min personlige teori er, at ordet ”hacker” lyder som at knække eller hakke ind i noget, og dermed har der været en journalist der har brugt det ord i en artikel. Langsomt er det sneget sig ind som det der bliver brugt for en person der bryder ind i it-systemer, og nu bruger vi det så stort set alle sammen.

Men i ordets oprindelige, og korrekte, betydning er en hacker en superdedikeret og dygtig programmør, mens de onde, de cyberkriminelle, er crackere.

Jamen gør det så noget, at vi har ændret begrebet hacker til at betyde en ondsindet person? Ja og nej, problemet ved at ændre på et ords oprindelige betydning er, at vi pludselig står med en situation af delte vande.

På den ene side har vi de folk der godt kender forskellen på en hacker og en cracker, typisk programmører eller folk i it-sikkerhedsbranchen, på den anden side står alle andre. Hvis vi så ikke taler samme sprog så forvirrer vi tingene unødigt, og vi skaber en større kløft mellem de professionelle der vil insistere på at bruge begreberne korrekt, og folk udenfor branchen der vil bruge den begreber som pressen har lært dem at bruge.

Kan vi så bare ikke gøre som de fleste gør, kan I spørge. Nej, det mener jeg faktisk ikke at vi kan, vi bør bruge ord og begreber så korrekt som muligt, en hacker er og bliver en dygtig programmør, mens en cracker hører til blandt de cyberkriminelle.

Jeg vil derfor opfordre alle der skriver om it-sikkerhed til at bruge begreberne korrekt, og fremover vil Tech-Test.dk bruge begreberne korrekt, og så ofte som muligt gøre opmærksom på den korrekte brug af ordene.

Del artiklen på