Smart laptop til folk der altid er online

Asus Chromebook C200 ligner et traditionel laptop, men er i virkeligheden en Chromebook. Den har en imponerende batterilevetid, men kræver at du har onlineadgang

Asus Chromebook C200

Vi ser en lind tilstrømning af computere baseret på Googles operativsystem Chrome OS. Asus Chromebook C200 er langt fra den første Chromebook på markedet, men den udmærker sig ved en lav pris, lav vægt og lang batterilevetid.

Lynhurtigt at komme i gang

Det skønne med at starte med at bruge en Chrombook er, at den ikke skal igennem en lang opsætning som for eksempel med en Windows-baseret laptop. Tænd for den, indstil sproget og log ind på den Google-konto og så er du klar. I løbet af ganske få minutter er du klar til at bruge din nye laptop, og det er virkelig noget vi sætter pris på.

Du kommer ikke ud i at skulle afinstallere en masse programmer som producenten har lagt ned på maskinen, den slags ser vi (endnu?) ikke på en Chrome OS-baseret computer.

Det du har adgang til er de programmer og værktøjer som Google leverer. Det betyder så også, at hvis du i forvejen har en Google-konto, så har du adgang til nøjagtig de samme programmer, filer, mails og indstillinger på alle enheder. Lav en ændring et sted og du ser den også alle de andre steder.

Så når du kigger på skærmen så er den dejlig tom, og hvor du på både en Mac og en pc kan smide dokumenter og genvejen på skrivebordet, så er det ikke muligt på en Chrom OS-enhed.

Lidt billig byggekvalitet

Vi har ikke kigget nærmere på, hvad du egentlig kan på Chromebook C200, for du har adgang til samme programmer som på alle andre Chrome OS-enheder. I stedet har vi kigget på, hvordan det føles at bruge laptoppen i hverdagen, og ikke mindst hvor hurtig den egentlig er at bruge.

Det første vi er nødt til at bemærke er, at byggekvaliteten ikke føles voldsom solid. Låget vrider når man åbner det, og materialet som den er bygget af, virker meget plastikagtigt den grå overflade til trods.

God at arbejde på

Men når du så først begynder at arbejde på C200, så bliver du glædelig overrasket. Tastaturet har et utrolig godt anslag og føles meget behageligt at arbejde på selv over længere perioder. Her skal Asus virkelig have ros.

Prisen taget i betragtning, så kunne dette sagtens være en laptop til studerende (under forudsætning af, at de har netadgang på studierne), og så er det både væsentligt og godt at den er så behagelig at arbejde på.

Skærmen har en opløsning på 1.366 x 768, hvilket ikke er imponerende højt, men helt fin til at surfe lidt YouTube på. Det er ikke en skærm vi ville bruge til at se aftensfilmen på, dertil er opløsningen alt for lav.

Men omvendt så skal skærmen have ros for ikke at have så meget genskin. Den er let at aflæse, selv når der er meget lys og direkte lysindfald.

Imponerende batterilevetid

Den lille Chromebook fra Asus skal have stor ros for batterilevetiden. Da vi nåede ned på 11 procent tilbageværende ladning på batteriet, var der stadig halvanden times arbejde tilbage på den.

Den slags er guld værd, og det gør den pludselig til et genialt værktøj at tage med i skole, på konference eller ud at rejse. Igen – kun hvis der netadgang altså.

Hurtig er den ikke

Der findes ikke ret mange muligheder for at benchmarke en Chromebook endnu, men fra Futuremark brugte vi deres Peacekeeper, der tester hvor godt maskinen klarer sig på nettet.

Er placerede Chromebook C200 sig i bunden af feltet med en score på 1211. Men faktisk betyder det ikke så meget. Den har nemlig rigeligt med kræfter til det mest almindelige arbejde.

Vi afprøvede også et par af de spil der er indbygget i Chromebook, og det klarede den også helt fint. Vi havde ikke noget at udsætte på Chromebook under brug, den virkede klippestabil og hurtigt nok til at vi på intet tidspunkt tænkte over at den nok var langsom rent bechmarksmæssigt.

Opsamling

For folk der altid er i nærheden af et netværk, og som ikke har behov for andre programmer end dem Google kommer med, så er Chromebook C200 en genial løsning. Den kører snildt en hel dag på en opladning, og den vejer ikke så meget, så den er behagelig at have med.

Men vi var altså konstant nervøse for at den skulle gå i stykker, og det var ærgerligt, for det trak ned i helhedsindtrykket.Produktinformation

Produktnavn: Chromebook C200
Producent: Asus
Lager: 2GB
Processor: Intel Bay Trail-M Dual Core Celeron N2830
Grafik: Intel HD Graphics
Understøtter: 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.0
Porte: 1x combo lydstik, 1 usb 3.0, 1x usb 2.0, 1x HDMI, 1x SD-kortlæser, 1x AC-adapterstik
Dimensioner: 304,3 x 200 x 19,8cm
Vægt: 1,15 kg
Set til: 2.250 kroner
Mere information hos Asus

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_small

For folk der kun bruger deres laptop når de alligevel har net, og som ikke skal bruge et spillemonster, er det en genial lille maskine. Vi kunne bare godt have ønsket os en bedre byggekvalitet.

About Lars Bennetzen 4139 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.