Smartphone til seniorgenerationen skuffer

emporiaCONNECT er en brugervenlig mobiletelefon til de ældre som måske ikke kan bruge de traditionelle smartphones. Desværre skal man ofte vente på at den reagerer inden den udfører de givne kommandoer

emporiaCONNECT

emporiaCONNECT

Det er dejligt at der bliver produceret mobiltelefoner til folk der af forskellige årsager ikke kan eller vil bruge de smartphones vi andre bruger, det være sig iPhones eller Android-baserede smartphones.

emporiaCONNECT har et flot design, og er en såkaldt klap-telefon, så den ikke fylder ret meget når den klappes sammen. Umiddelbart svaner vi

For emporiaCONNECT startede testen ikke alt for godt – faktisk så var denne tester glad for, at jeg ikke var 20 år ældre med gigtplagede hænder. Når telefonen skal pakkes ud, så er det, selv for mine hænder, svært at få batteri og bag-cover ud af æsken. De sidder imponerende godt fast i papæsken. Samtidig er det også en præcisionsarbejde at montere batteriet, og her vil mange ændre nok også her have brug for hjælp. Af en mobiltelefon til ældre, er det lidt trist at den skal installeres ved hjælp af yngre folk med mere agile fingre.Men når mobilen først er samlet og ladt op, så er det en letbetjent mobiltelefon. Låget er let at klappe op, og dermed er det nemt at besvare indgående opkald. På forsiden af klappen er der et lille display der viser forskellige informationer så som opkald, beskeder, klokken og så videre. Men her er der så igen et lille issue, for skriften er nok sort på hvid, men tallene er ret små, og for ældre med dårligt syn kan der godt være problemer med at læse for eksempel klokken.

Let betjening

Skærmen inden i låget er en flot farveskærm, hvor emporiaCONNECT virkelig viser at det er en smartphone til den ældre generation. Skriften er stor og klar, og telefonen har ikke alt for mange forvirrende knapper der skal betjenes.

Der er to knapper der bruges til at modtage et opkald eller til at lægge på. Samme knapper bruges også til at bekræfte eller annullere valg, og så er der knapper til at flytte op og ned i menuen.

Udover de normale nummertaster, er der så også en stjerne-knap, en menu og en knap til at komme ind i billedmenuen. Alle knapperne har en fornuftig størrelse, og er lette at betjene.

På siderne er mobilen udstyret med knapper til at skrue op og ned for lyden, en knap til at tænde for den indbyggede lommelygte og en knap til kamera. Vi er specielt glade for knappen til lommelygten, der er overraskende skarp.

Herudover er emporiaCONNECT udstyret med billeddeling, kalendersystem, vejrudsigt, hukommelsestræning, påmindelser samt vejledning til faciliteter i nærheden.Det er jo så meget godt, men det er bare ikke implementeret specielt godt. Det er som sådan let nok at nå menupunkterne, men telefonen er alt for lang tid om at reagere. Når vi for eksempel klikker på knappen til kamera på siden af telefonen, går der mellem 2 og 5 sekunder inden kameraet er aktiveret, så du kan tage billeder. Der går også et lille sekunds tid fra du igen klikker på knappen til der rent faktisk bliver taget et billede, og det er bare alt for sløvt.

De billeder der så bliver taget af kameraet på 2MP, er fine nok når de ses på en anden skærm, eller så gode de kan blive på et 2MP kamera. Men at se dem på emporiaCONNECT er absolut ingen fornøjelse. De er grumsede og kornede. Du kan muligvis godt få dem bedre, hvis du render ind i kameramenuen og vælger specielle indstillinger her –men det er der næppe mange af de ældre der nogensinde vil gøre.

Hvor blev nettet af?

Vi ville gerne have koblet mobilen op til vores lokalnetværk, så vi kunne udveksle billeder af den vej, men næ nej. Der er ingen netværksfunktion i mobilen. Her er man nødt til at bruge telefonforbindelsen, og hvorfor ikke spare de penge hvis der alligevel er et wifi-netværk i nærheden?

Ideen er emporiaCONNECT er rigtig god, og et stykke hen ad vejen er det en glimrende mobiltelefon. Men når der nu skal være visse ’smartphone’ funktioner i den, så skal den altså også være langt hurtigere end den er i dag.

Opsamling

Vores følelser for emporiaCONNECT var meget svingende. Vi kunne for eksempel godt lide funktionen med at familie eller venner via en app kan opdatere telefonnumre til nødsituationer og oprette påmindelser om vigtige begivenheder.

Men vi blev konstant irriterede over, at den var langsom ligegyldig hvad vi ville foretage os, og bare fordi man er blevet ældre, betyder det vel ikke, at man gider sidde og vente på at telefonen svarer, vel?Produktinformation

Navn: emporiaCONNECT
Skærm: 2,8” 240 x 400 pixel
Batteri: Li-ion 1150 mAh.
Dimensioner: 108 x 53 x 20 mm
Vægt: 110 gram
Standby tid: Op til 170 timer
Taletid: Op til 360 min
Kamera: 2MP
Bluetooth 2,1 HFP, HSP
Pris: 999 kroner
Mere information hos emporia

Bedømmelse

Samlet vurdering 30%

Gode ideer men mangelfuld udførelse er det der bedst kendetegner denne mobiltelefon, og i virkeligheder var det så lidt der skulle til før den sad lige skabet. Som det er i dag, bliver bedømmelsen i den lave ende af skalaen. Vi afventer i spænding en opdateret version.

About Lars Bennetzen 4194 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.