Smartphones er et affaldsproblem

Antallet af smartphones stiger hele tiden, og det skaber enorme affaldsmængder. Her kan du se lidt om problemets omfang

Af Morten Storgaard, Foto credits: Refurb.dk

På verdensplan er vi begyndt at købe flere og flere mobiltelefoner. Antal mobilbrugere er steget fra 400 millioner i 2007 til 1,9 milliarder i 2015.

Det er en naturlig udvikling, da langt de fleste mennesker er interesserede i at have en mobiltelefon, og flere og flere på verdensplan får en større rådighedsbeløb.

smartphones genbrug

Ifølge worldometers.info er verdensbefolkningen oppe på 7,4 milliarder mennesker. Så de kommende år er der intet der tyder på, at denne stigning vil stagnere. Udfordringen er, at vores forbrug af mobiltelefoner kommer til at påvirke vores miljø i en meget stor grad, fordi kun en meget lille del bliver genbrugt.

En anden udfordring er, at tallet her på 1,9 milliarder, kun viser antallet af mobilbrugere, ikke antallet af mobiltelefoner. Mange brugere har flere mobiler, og vi bruger dem i kortere og kortere tid. Derfor er antallet af mobiltelefoner produceret langt højere end antallet af mobilbrugere.

smartphones genbrug

Hvor meget smider vi væk?

Mobiltelefonerne udgør et affaldsprodukt, som hvert år kommer op på omkring svimlende 65.000 tons (65 millioner kilo). Det er værd at bemærke, at dette tal er per år, og ikke hvad vi har forbrugt at mobiltelefoner gennem tiden. Som en lidt sjov sammenligning, er de 65.000 tons tilsvarende vægten af 455 blåhvaler.

Der er derfor tale om en af de større syndere over for vores miljø og måske i sidste ende, vores klima.

En løsning på dette kunne være, at genbruge de mobiltelefoner man ikke bruger længere, eller i det mindste udvinde og deponere giftstofferne på en mere ansvarlig måde. I dag er det kun 11% der bliver genbrugt. Resten ender ofte i skabe og skuffe, eller direkte i skraldespanden.

Hvor slemme er giftstofferne?

Kina har i det forgangne år oplevet store problemer med forurening i storbyerne. Dette skyldes i nogen grad, deres produktion af mobiltelefoner og smartphones.

Forureningen har været så stor, at man har måttet indførte bilfrie dage, nedlægge og udflytte fabrikker. Ifølge denne infographic, så kan bare 1 ud af 4 personers genbrug af deres mobiltelefon bespare verden for en udledning af drivhusgasser svarende til 4 millioner biler.

smartphones og genbrug
smartphones og genbrug

Hvor meget er der i hver telefon

I fremstillingen af mobiltelefoner benytter man sig af en masse forskellige kemikalier og metaller. Ikke alene er mange af disse farlige for miljøet, de er også dyre og ikke vedvarende.

 

Når det kan lade sig gøre at fremstille en mobiltelefon helt uden disse stoffer, så er genbrug en vigtig ting. De stoffer som sidder i mobilerne kan nemlig i høj grad genbruges.

Der er tale om, at for hvert tons mobiltelefon, så er der 3,5 kilo sølv, 340 gram guld(!), 130 gram kobber og 140 gram palladium. Tager man disse tal og ganger med antallet af tons mobilaffald hvert år (65.000 tons), så kan en let hovedregning vise, at der burde være potentiale for at spare og måske tjene penge ved genbrug. F.eks. 65.000 * 340 gram guld = 22.100 kilo guld.

Kommentar til artiklen?