SmartWatch 2 fra Sony imponerer og skuffer på samme tid

Der er utrolig gode takter i Sony SmartWatch 2, og langt hen ad vejen er det lige det vi kunne ønske af et smart ur. Men der er lidt malurt i bægeret…

Det er nemlig ikke alt ved SmartWatch 2, der er lige smart, omvendt så er der ingen tvivl om, at Sony viser vejen for, hvad et smart ur skal kunne.

Tanken om de smarte ure er dog ikke ny, faktisk er det flere år siden vi begyndte at snakke om de smarte ure, hurtigt døbt SmartWatch. Sidste år begyndte der så at dukke en del forskellige varianter af typen op. IFA 2013 viste mange forskellige bud på, hvad et SmartWatch skulle være, men fælles for de fleste var, at det mere eller mindre bare var et ur, der kunne vise tiden og måske vibrere når du fik en mail – ikke specielt smart.

Sony viser vejen

Med SmartWatch 2 ændrer Sony det billede, for her er der virkelig tale om et smart ur, der bliver en forlængelse af din smartphone.

Det, som SmartWatch 2 i alt sin enkelthed gør, er at give dig mulighed for at installere en række apps (der er endnu ikke så mange), og via disse kan du for eksempel få underretning om, at nu er der mail (du kan endda læse dem på uret), du kan se din kalender og få påmindelser. Du kan bruge uret som lommeregner, lommelygte og skridtmåler og en del mere, og min personlige favorit er, at du kan styre din smartphones musikafspiller.

De første indtryk

SmartWatch 2 er ikke et diskret ur. Skiven er temmelig stor, men når først det sidder på armen, så virker det ikke så voldsomt endda – dog vil jeg nok mene, at det næppe er et ur, der kommer til at hænge rundt om ret mange spinkle pigearme.

Installationen var lidt speciel, nok mest fordi vi valgte at teste det med en Samsung Galaxy Note II, og ikke en Sony smartphone. Det første der skete var nemlig, at der kom et ikon på skærmen og som viste en forbindelse, der ikke var oprettet, hvilket undrede mig – jeg havde jo lige parret uret via Bluetooth. Uret kan også forbinde via NFC, men vi valgte at bruge den gode gamle Bluetooth-forbindelse.

En tur på det store internet viste, at det var nødvendigt at installere Sony SmartConnect på vores smartphone, nuvel – ikke noget problem, men det kunne de da godt lige have skrevet i manualen.

Herefter troede vi at installationen var færdig, men næ nej. Der var et par små apps mere, der skulle hentes og installeres inden installationen var færdig.

Let betjening

Da først uret var installeret og klart, var det dejlig let at bruge SmartWatch 2. En stor klap der tænder og slukke for uret, og for skiven, og så tre soft-buttons som du kender fra Android-mobiler. Naturligvis er der også swipe-funktion, så du let skifter mellem de forskellige skærme

Der skal altså også lyde en stor ros for, at jeg kan brugertilpasse urskiven. Hvis jeg ikke er tilfreds med at tiden vises som tal, eller måden tallene vises på, kan det let ændres i softwaren på min smartphone, og jeg kan endda designe min egen urskive – det er da brugervenlighed.

Efter den grundlæggende installation, hentede vi en række apps så vi kunne få maksimalt udbygge at uret, og det gik let, og pludselig havde jeg blandt andet forvandlet mit ur til en skridtmåler.

Helt generelt virker SmartWatch 2 upåklageligt, det gør hvad det lover, og det kan jeg rigtig godt lide – det er ikke et produkt, der er oversolgt.

Noget halter dog

Men tilbage til de grundlæggende funktioner i SmartWatch 2. Når du bruger kalender-appen, så er det et enten eller – du ser alle de Gmail-mailbokse du har på din mobil i en skøn forvirring. Her kunne jeg virkelig godt ønske mig, at det var muligt at vælge, hvilken Gmail telefonen viser. Det er jo ikke nødvendigvis sikkert, at jeg har lyst til at læse min private mail, når jeg er til møde.

Lidt den samme type indvending har jeg overfor styringen af musikafspilleren. Godt nok kan jeg vælge, hvilken afspiller jeg vil starte (jeg har både den indbyggede og så Play Music fra Google), men jeg kan så kun afspille det album, som den pågældende medieplayer står på. Ikke noget med at kunne springe mellem albummer, og det er ærgerligt.

Den største anke jeg har mod SmartWatch 2 er dog, at under testen mistede uret fra tid til anden forbindelsen til min smartphone, og nogle gange var det virkelig kompliceret at få genetableret forbindelsen. Jeg var ude i at måtte slette bluetooth-forbindelsen totalt, og så genskabe den. Andre gange gik det af sig selv, og atter andre gange var det nok at scanne efter enheden.

En kontakt til Sony afhjalp ikke problemet, de kendte ikke til det. En efterfølgende opgradering af Android-versionen afhjalp kortvarigt problemet, men det genopstod dog igen. I skrivende stund oplever jeg at forbindelsen forsvinder, men at den etablerer sig selv. Hvorfor dette problem opstod, og hvordan det udbedres vides ikke, men her og nu nyder jeg blot at det dog selv kan genskabe forbindelsen.

Opsamling

Helt generelt er det et rigtig godt produkt. SmartWatch 2 holder hvad det lover, og det gør ikke så meget væsen af sig. Samtidig er det et ganske nydeligt produkt, som man ikke skal skamme sig over at have om håndledet – men overvej lige at skift rem. Den medfølgende er af noget gummi-heis, og du kommer til at svede voldsomt under remmen, og det er ikke behageligt.

Uret er let at aflæse når det kommer til tidspunktet – men personligt har jeg meget svært ved at læse mails og kalenderaftaler, dertil er skriften godt nok alt for lille. Her kunne jeg godt bruge at det var muligt at vælge ”ja – jeg vil godt se lidt mindre bare skriften bliver større” 

 Produktinformation

Produktnavn: SmartWatch 2
Producent: Sony
Skærmstørrelse: 1,6″
Skærmopløsning: 220 x 176
Dimensioner: 49 x 41 x 9 mm
Vægt: 122g
Set til: Kr. 969 til kr. 1.579
Læs mere om SmartWatch 2 hos Sony.

 

 Bedømmelse

Samlet vurdering: 70%

Sony SmartWatch 2 er et godt ur. Let at aflæse, det gør hvad det påstår det kan, og det er let at betjene. Designet er fint, og prisen er absolut acceptabel. Men at man ikke kan skifte Gmail-konto, eller kalender er frustrerende. På samme måde kan man heller ikke vælge album, når man spiller musik.

About Lars Bennetzen 3893 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.