Sonys SmartBand viser vejen for intelligent beklædning

Med SmartBand, en tilhørende app og en smartphone er du klar til at overvåge hele din hverdag - næsten problemfrit…

De breder sig som ringe i vandet – de armbånd, der logger din aktivitet. Men hvor en del af dem primært er beregnet til sport, så er et produkt som SmartBand fra Sony beregnet til at logge alt, du foretager dig i løbet af dagen.

SmartBand består af to dele, dels den lille enhed, der opsamler data og så selve armbåndet, der i virkeligheden blot er en holder til selve den intelligente enhed.

Sony skal med det samme have point for at have lavet et produkt, der både er diskret og let at komme i gang med at bruge. Hvis din smartphone understøtter Near Field Communication (NFC), så skal du bare holde SmartBand op mod din telefon og vupti, så er de forbundet med hinanden.

Ja altså – hvis du i forvejen har Sony SmartConnect installeret på din smartphone eller har en Sony smartphone. SmartConnect er som standard installeret på nyere Sony smartphones.

En app der gør forskellen

Det der dog for alvor virkelig gør SmartBand til noget særligt, er den app, der skal installeres på mobilen efterfølgende. Lifelog er det program, der holder øje med alle dine daglige aktiviteter, så som hvor mange skridt du går, hvor meget du løber, hvor mange mails/sms’er du læser og sender, hvor mange minutter eller timer du bruger på at spille, og hvor mange kalorier, du forbrænder.

Men Lifelog holder også øje med, hvordan din søvn er, er du meget vågen, er du i den dybe eller lette søvn, og hvor mange gange vågner du om natten. Specielt den del af SmartBand/Lifelog glædede jeg mig meget til at teste.

Så jeg kastede os over testen med liv og sjæl, nu skulle min dagligdag godt nok logges, og armbåndets funktioner sættes på en prøve.

Sover slet ikke eller kun meget lidt

Med armbåndet rundt om håndledet, placeret lidt som et ur på oversiden af håndleddet, startede testen så. I løbet af dagen var jeg begejstret over at se, hvordan den loggede hvor langt jeg gik og hvor mange kalorier, jeg forbrændte.

Det er muligt i appen at sætte mål for, hvad man vil opnå i de forskellige kategorier, blandt andet hvor mange skridt du vil gå eller kalorier du vil forbrænde – og der gik lidt sport i at sætte dem lidt højere og stadig se om de nye mål kunne nås. På den måde blev det hurtigt til en kamp mod mig selv, og det var sjovt.

Efter en nattesøvn var jeg meget spændt på at se, hvor meget jeg havde sovet. Og her var app’en og jeg ikke helt enige, for at sige det mildt. Den påstod nemlig, at jeg havde sovet under to timer i løbet af hele natten. Og uanset hvordan jeg vendte og drejede mig, så kunne jeg ikke få det til at passe. Jeg er sikker på, at jeg havde sovet omkring syv timer, og selvom jeg så skulle have ligget vågen lidt, så var der lang vej fra de to til de syv timer.

Jeg valgte så at vende armbåndet om, så selve enheden var på undersiden af mit håndled – altså tæt på pulsåren, og det gav så resultat. Pludselig blev min nattesøvn registreret, og jeg kunne se hvor meget jeg havde været vågen, sovet let og sovet tungt. Om det passer kan jeg naturligvis ikke garantere for, men umiddelbart virkede det til at være et retvisende billede.

Irriterer om håndledet

Men det gav så et nyt og uventet problem, nemlig at det ikke var særlig behageligt at have SmartBand om håndledet når det skulle sidde på undersiden af håndledet. Det var hele tiden i vejen – ikke mindst når man som jeg, lever af at skrive. Det kom hele tiden i vejen. Jeg tog mig selv i at tage det af når jeg arbejdede, og så glemme at tage det på igen bagefter, og så virkede logningen jo ikke.

Samtidig så blev huden irriteret efter et stykke tid. Det er uundgåeligt at komme til at svede under SmartBand, og jo længere jeg gik med det, jo mere irriterede det min hud.

Nogle fede funktioner

SmartBand kommer med nogle ret smarte funktioner. Det giver en diskret vibration når du får sms eller opkald, og hvis du går uden at tage din mobiltelefon med dig, så vibrerer det med et specielt signal, så du ved, at du har efterladt telefonen. Den funktion blev hurtig populær.

En anden funktion, der virkelig blev populær, er vækkeursfunktionen. Du kan indstille en alarm til at vække dig. Det vil sige, du indstiller det tidspunkt, du senest vil op på, og så vil SmartBand vække dig med en blid vibration, når du er tæt på det tidspunkt, og alligevel er i den lette søvn. Virker det, kan du så spørge, og svaret er ja. Du vågner, og det er en ret behagelig måde at blive vækket på.

Småbemærkninger

SmartBand kører ca. fem dage på en opladning, og lader op på under en halv time. Personligt synes jeg det er irriterende at det skal lades op så tit, men Sony skal have ros for at SmartBand lader lynhurtigt op.

Hvis du kommer udenfor rækkevidde af din telefon, så genskaber SmartBand selv forbindelsen, og i de få tilfælde hvor det ikke skete, var det nok lige at føre det forbi NFC-området på mobilen igen. Det fungerede rigtig godt.

Der er dog to ting, jeg for alvor savner. Dels ville jeg godt have en log over, hvor mange timer jeg sidder i bilen, og dels ville jeg godt kunne eksportere data fra Lifelog ud til et Excelark. På nettet er der rigtig mange, der har samme ønske, så lad os håbe at Sony indfører det hurtigt.

Opsamling

Sony har et par wearables, og vi har kigget både på deres SmartWatch 2 og nu også på SmartBand. Fælles for begge er, at de har ret til at bære betegnelsen ’Smart’.

Smartband er rigtig god til at samle data om din hverdag op, og du får hurtigt et overblik over, om du får gået nok, forbrændt nok kalorier eller måske sover alt for lidt og for dårligt. Det er lidt som at have en personlig coach siddende rundt om håndledet.

 

Når jeg så alligevel ikke drøner helt til tops med bedømmelsen, så er det fordi der også er problemer med SmartBand. Dels er der tydeligvis problemer med at logge søvnen. Der mangler mulighed for at eksportere data til Excel, og SmartBand kan godt irritere, når det sidder for længe om håndledet.

Men helt generelt så er det et rigtig godt og spændende produkt, der langt hen ad vejen gør præcist, hvad det lover.

Produktinformation

Produktnavn: SmartBand
Producent: Sony
Vand/støvtæt
Understøtter Android 4.4
Dimensioner: 214 mm x 14 g / 250 mm x 15g (håndledsremmen)
Dimensioner: 40,7 x 7,8 x 15,3 mm
Vægt: 6 gram
Pris: Set til 525 kroner
Læs mere her: Sony SmartBand

Bedømmelse

Samlet vurdering 75%

Hvis du har lyst til at få logget din hverdag, så er Sony SmartBand et rigtig godt produkt til opgaven. Det er let at bruge og det er dejlig diskret. Du skal bare være opmærksom på, at det godt kan irritere om håndledet, og at der også kan være problemer med at få det til at logge din søvn.

About Lars Bennetzen 3961 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.