Stor skærm til en overkommelig pris

Acers K272hul, eller bare K272, er alle pengene værd. Den er stor, har gode farver, fin responstid og sagde vi, at den er stor?

Indrøm du det bare – du vil gerne have en stor skærm til din pc, men de store skærme koster typisk en mindre formue. Sådan behøver det ikke at være. Acers K272 holder 27” i skærmmål, og du kan købe den til under 3.000 kroner. Skærmen er en såkaldt Wide Quad High-Definition (WQHD) skærm og med In-Plane Switching (IPS) samt en opløsning på 2.560 x 1.440 får du masser af skærm for pengene.

Det første vi lagde mærke til var, at Acer heldigvis er sluppet af med den gamle vga-port på skærmen. Men hvem bruger da også den længere. I stedet er der to HDMI-porte, en DVI-port, en DisplayPort in og en DisplayPort out. Ikke dårligt, ikke alene kan skærmen have flere samtidig input, du kan også lave en daisy-chain af skærme.

Herudover er der også en audio in, så du kan sende lyd til de to indbyggede 2-watt højttalere.

Skærmen er pænt dækket ind, når det kommer til porte. Nogle ville måske gerne have haft et par usb-porte i skærmen, men det er ikke noget, vi savner på vores skærme. Vi synes, det er helt fint, at tilslutninger til computeren skal være at finde på computeren, ikke på vores eksterne enheder.

Ikke en smuk skærm

Acer skal naturligvis spare et sted, når de kan levere en skærm i den størrelse, som er langt billigere end de fleste andre af samme størrelse. Der hvor vi synes de måske har været lidt for karrige med udviklingsomkostningerne, er på designdelen. 

Der er intet ved skærmen, der siger 2014. Den er meget konservativ i design, og på det område der er ikke noget, der skiller den ud fra skærme, der er fem år gamle. Men ok – det vigtigste her er altså billedkvaliteten, og den vender vi tilbage til lige om lidt.

Stadig med et blik på designet, så skal basen også lige have en kommentar. Skærmen står fint nok fast, når du først får monteret basen på skærmen, men vi mangler mulighed for at dreje og hæve skærmen. Alt basen giver dig mulighed for, er at vippe den i en vinkel på 25 grader.

De mange muligheder

De fleste skærme i dag kommer med en masse færdigindstillinger, og her er K272 ikke nogen undtagelse. Du kan vælge mellem ’User’, ’Standard’, ’Movie’, ’Graphics’ og ’Eco’. Disse tilstande ændrer på farvetemperatur, kontrast og lysstyrken. Personligt bruger vi næsten aldrig den slags indstillinger. Vi bruger lidt tid i starten til at få justeret skærmen ind til de rigtige farver, og herefter så rører vi ikke ved de indstillinger. Men de er her, og du kan bruge dem, hvis du har lyst til det.

Hvad der er skønt er, at du kan finjustere farverne meget præcist gennem indstillingerne på skærmen. Der er en funktion Acer kalder for Six-Axis Saturate and Hue indstillinger, den funktion kunne vi rigtig godt lide.

Der er også point for funktionerne picture-in-picture og picture-by-picture, hvor du kan vise to forskellige signaler på samme skærm.

Flotte og præcise farver

En ting vi frygtede lidt var, at når nu skærmen ikke var dyrere, end den var, ville farverne så stå pænt på skærmen? Svaret var et klart ja. Vi kørte en række testprogrammer igennem på skærmen, hvor vi blandt andet ledte efter om hurtige bevægelser trak en hale efter sig (tailing), om der var moire-effekt på skærmen, og ikke mindst om farverne var naturlige og skarpe.

Grunden til de meget flotte farver skal findes i Acers IPS-variant der hedder Advanced Hyper Viewing Angle (AHVA), der markedsføres som en teknologi, der sørger for korrekte farver uden det er nødvendigt at indstille dem manuelt.

Skærmen har en 6-milisekunders reaktionstid, og for de fleste af os vil det være mere end hurtigt nok. Men i spil med stor detaljerigdom og mange bevægelser, kan skærmen godt komme lidt til kort, og der kan komme en anelse blurring. Det er næppe alle der vil opdage det, men det er der.

Når vi kiggede på de tre grundfarver, rød, gul og blå, så stod de virkelig flot på skærmen. Ofte vil en skærm forurene billedet med lidt sort, men det var ikke noget vi kunne finde her.

Det var også en fryd at se HD-film på skærmen, billedet stod knivskarpt, og farverne var meget naturtro.

Opsamling

Alt i alt har vi her en skærm, der er leverer et flot billede, ikke kræver at du som bruger skal indstille den for at få korrekte farver, stadig giver dig mulighed for at stille på dem, og som ikke koster en formue.

Prisen er et kedeligt design, en base hvor du kun kan vippe skærmen og en skærm, der ikke helt har den responstid, som de krævende gamere forventer af en skærm.

 Produktinformation

Produktnavn: K272HULProducent: AcerIndstillingsmuligheder: Kan vippe 5 grader fremad og 20 tilbage.Porte: 6 stk. 2x HDMI, 1x DVI, 1x DisplayPort input, 1x DisplayPort putput, 1x audio inputResponstid: 6msSkærmtype: IPS med WQHD panelOpløsning: 2.560 x 1.440Strømforbrug: Ca 38 watt i Standard-modePris: Set til 2.990 kroner inkl. momsMere information hos Acer

 Bedømmelse

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_small

En god skærm der leverer varen. Den er billig, men leverer stadig et godt billede. Vi kunne godt have ønsket os, at der var gjort lidt mere ud af designet, også selvom det ville have fordyret skærmen med et par hundrede kroner.

Del artiklen på