Store forventninger til det kommende 5G-netværk

Ure, armbånd, biler og meget mere bliver smartere og smartere, og det er kun begyndelsen. I 2020 vil der være over 212 milliarder smarte enheder, og det sætter krav til vores netværk

5g netværk

Tech-Test har snakket med Asha Keddy, vice president og general manager, Standards and Advanced Technology, Intel Corporation om udviklingen af smarte enheder og hendes og Intels forventninger til det kommende 5G-netværk.

Det amerikanske markedsanalysebureau, International Data Coorporation (IDC), vurderer, at der i 2020 vil være 212 milliard smarte enheder, og de er en direkte årsag til, at Internet of Things rigtig kommer i gang. Smarte enheder er først rigtig smarte, når de er godt og grundigt forbundne, så de derved kan gøre vores liv lettere.”Men det betyder også, at vi er nødt til at udvikle 4G LTE til 5G. Faktum er, at den nuværende kapacitet ikke vil kunne rumme det høje niveau af forbundne enheder i den nærmeste fremtid,” fortæller Asha Keddy og fortsætter:

”Fordi udviklingen af 5G stadig er spæd, er der mange forslag og debatter, om hvordan det skal køre i praksis. Det er dog helt sikkert, at 5G vil være ulig alle andre tidligere trådløse kommunikationsplatforme, fordi den skal håndtere nogle helt andre udfordringer end tidligere produktioner skulle. Hvor 1G og 4G, for eksempel, var fokuserede på at forbedre opkoblingen og hastigheden, skal 5G koncentrere sig om intelligens.”

Mere end bare hurtigere mobilforbindelser

Det betyder, at 5G ikke bare skal handle om at gøre vores mobilforbindelser hurtigere, eller tilføre mere netværkskapacitet. Det skal også kunne løse en mere kompleks udfordring, nemlig at forbinde kommunikation og it-anvendelse, således at intelligensen er lige ved brugerens hånd og tilgængelig til de maskiner, som udgør ”Internet of Things”.

”Vi forventer, at 5G vil være den første netværksplatform, som er designet til at være alsidig og energieffektiv i forbindelse med den hyper-forbundne ”internet of everything”-verden, som vi oplever i dag, ” siger Asha Keddy.

Hun forklarer videre, at mængden af mobil data vil vokse, og at det er forventet at vokse med op til mere end 1.000 gange dets nuværende niveau, og at klare sådan en datamængde kræver en fundamental ændring i designet af mobile netværk. Samtidig bliver indhold i stigende grad lagret og tilgået i skyen i stedet for at blive gemt lokalt på enhederne.

”Alle disse nye tendenser vil kræve større samarbejde, mere effektiv datadeling og mere dynamisk håndtering på tværs af enheder. Så med 5G snakker vi om at bringe netværkets kernefunktioner tættere på brugeren,” fortæller Asha Keddy.

En ny måde at benchmarke netværk på

I denne næste kommunikationsplatform er kommunikationsevnen og proceskapaciteten nødt til at blive spredt ud og intelligent håndteret tværs henover netværker og mobile enheder, for både at kunne holde selv de mindst forbudne enheder i gang og klare svære computeropgaver, og samtidig levere rigt indhold og services gennem dens forbindelse til skyen. 5G netværk vil ikke kun være hurtigere, men også smartere.

”Derfor vil måden, som vi måler netværkspræstationen på, være end del anderledes end før. Bits per sekund var før standardmetoden til målingen af netværkspræstationen, men 5G vil kunne udføre meget mere – hvad jeg vil kalde bits per joule, bits per hertz, bits per kvadratmeter dækning og bits per dollar. Det er det, der giver mest mening, fordi målinger i energieffektivitet, spektrumkapacitet, pålidelighed og omkostninger vil være afgørende for 5G,” forklarer Asha Keddy.

Grundlaget for 5G er yderst kompleks, fordi vi er nødt til at løse en række problemstillinger, men det betyder ikke, at det er umuligt. Hver gang vi tror, at vi er nået til de praktiske grænser for databrug, åbner ny brugsadfærd eller forbrugerteknologi op for endnu flere muligheder.

Den trådløse industri arbejder allerede på højtryk, for både at imødekomme den hurtigt voksende efterspørgsel, og for at tage fat på udfordringerne og mulighederne for 5G. Til gengæld kan brugerne nyde godt af en bedre brugeroplevelse, hvor som helst og overalt, ved at bruge forskellige enheder, store som små – inden for en tidshorisont frem til år 2020. Til syvende og sidst er forbrugerne ligeglade med akronymer som 3G, 4G og 5G, eller hvordan et netværk i praksis virker – De vil bare gerne være forbundet til de mennesker og ting, som betyder noget for dem.

Store udfordringer for teleudbyderne

Men intet kommer gratis, og netværksudbyderne er nødt til, allerede nu, at kigge meget nøje på, hvilke investeringer de vil foretage i deres netværk de næste 10 år.

”Hver generation af trådløs teknologi tager omkring 10 år, hvor vi skal igennem en proces af at afdække nødvendigheden af udstyr, koncepter, allokering af spektra, udvikling af teknologistandarder, produktimplementering og endelig kommerciel udrulning. Det er en lang rejse, og det tager tid at udvikle teknologierne,” siger Asha Keddy.

Under denne proces er operatørerne nødt til fortsat at investere i deres netværk så de kan leve op til de hastigt voksende krav til kapacitet. Mange 5G-teknologier vil blive indført i løbet af den naturlige evolution af eksisterende netværk og enheder. Men der er specielle faktorer, som operatørerne er nødt til at tage med ind i deres 5G-strategi og planlægning.

”5G-netværket skal være intelligent og ikke bare hurtigere. Enheder bliver måske netværksnoder i stedet for slutpunkter i kommunikationskæden. Samtidig skal 5GH-netværk skalere op for at kunne understøtte små enheder så som wearables, og tjenester så som augmented reality. Det kræver nye måder at tænke netværk på,” forklarer Asha Keddy.

5G-netværket der dog ikke noget der ligger lige rundt om hjørnet. Asha Keddy fortæller til Tech-Test at selvom standardiseringsarbejdet er godt på vej, er vi stadig mange år fra at få standarden helt på plads.

”Men der er visse lande og operatører der meget aggressivt bevæger sig hen mod 5G. Så jeg vil tro at vi kommer til at se udrulninger af en præ-standard så tidligt som 2018. Men hos Intel tror vi ikke på, at en bred udrulning vil komme til at ske før omkring 2020,” siger Asha Keddy.

Det mest spændende ved 5G

Asha Keddy glæder sig meget til 5G bliver en realitet, og vi bad hende om at pege på en enkelt ting hun glæder sig særlig meget til.

”På et meget akademisk niveau er det spændende for mig personligt, at vi forfiner termer som har været her siden begyndelsen af trådløst bredbånd. Ved at flytte om på den anden side af hastighed og kapacitet vil vi udvikle måden vi taler om ydelse på,” siger Asha Keddy.

Hun tror at megabit pr. sekund ikke længere vil fortælle den fulde historie.

”Vi kommer til at måle hastighed i termer som bits pr. sekund pr. joule, bits pr. Herts, bits pr. kvadratmeter, bits pr. dollar og så videre. Det fortæller mig, at vi er ved at flytte over til en langt mere intelligent form for netværk. Og når dagen slutter, er brugere ligeglade med akronymer som 3G, 4G og 5G eller hvordan netværksydelse måles. De vil bare forbinde sig til de folk og ting der betyder noget, og det er her de vil finde den største mulighed med 5G,” slutter Asha Keddy.

About Lars Bennetzen 4130 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.