Sundhed og smarte hjem trender på årets IFA-messe

Løsninger og produkter til at overvåge dit helbred eller hjem er i overflod i Berlin i disse dage, alt lige fra vægte og blodtryksmålere til smarte led-pærer, der fungerer som ekstender for dit netværk

Sportsgadgets

Som noget helt nyt på IFA-messen i år, så er der dedikeret en hel hal til sundheds-gadgets, og det er ikke så lidt, der er at finde herinde. Produkter til personlig sundhed strakte sig lige fra smarte ure til lasere, der kan behandle skader i kroppen.

Vi brugte lidt tid i fitness-hallen og så rigtig mange spændende produkter. For eksempel var Withings på gaden med en serie af smarte trackere. De havde valgt at lancere en serie af ure med en traditionel urskive, men som kunne overvåge din daglige aktivitet. Urene med navnet Activité kunne dog ikke måle din puls, men aktivitet og soverytme. En ting vi rigtig godt kunne lide var, at det ikke skal lades op så tit. Batteriet holder nemlig op til otte måneder.

Withings havde også en vægt, der kunne analysere din krop, altså vægt, BMI og fedtprocent. Samtidig tjekkede den din puls, kvaliteten af indeklimaet og synkroniserer disse data med din smartphone. Men det var faktisk ikke det mest spændende, vi så hos Withings. Næ det var deres Aura Total Sleep System.

Withings sovesystem

Godnat og sov godt

Dette system var bygget op af deres Aura Connected Alarm Clock, og en madras som skal lige under sengens topmadras.

Madrassen holder øje med, hvordan du sover, og den tilhørende Connected Alarm Clock, kan hjælpe dig med at falde i søvn ved at spille nogle bestemte lydprogrammer og udsende noget lys på bestemte bølgelængder. Vi blev oplyst om, at både lyd og lys var videnskabeligt valideret mht. at hjælpe folk med at falde i søvn. Vi har naturligvis bestilt et sæt til test – vi tænker, at det skal tjekkes, om det virkelig virker.

I den mere seriøse ende var der et firma som Qardio. De præsenterede en gadget, og det ord er nok i virkeligheden ikke helt korrekt, der kan analysere dit hjerte. Altså ikke bare måle pulsen, men rent faktisk analysere dit hjertes tilstand over en kortere eller længere periode.

Qardiocore er en ’hjemme EKG-test’, som angiveligt skulle kunne fungere som en portabel EKG/ECG. Du tager den på med hjælpe af en tilhørende sele, og så blev vi fortalt, at du bare lader den sidde på i kortere eller længere tid. Du kan sågar bruge den under træning.

Den synkroniserer automatisk dine data med din telefon, og den sender dem derefter over internettet til Qardios eksperter, der så analyserer dine hjertedata, og du får derefter en besked om tilstanden af dit hjerte.

Naturligvis skal den slags målinger tages med et vist gran salt, men vi kan sagtens følge dem i, at den kan give en rigtig god status på dit hjertes helbred. Og ja – den er også bestilt til test.

Sportsheadsets i spandevis

Der var mange flere udstillere med fitness gadgets, men de var alle spundet over samme læst. Fitbit var naturligvis til stede, men overraskende nok så havde de ikke nogle nye produkter med. Det nyeste var Fitbit Surge, som Tech-Test allerede har testet.

Det var også tydeligt at headsets til træningsbrug vandt frem med stor hast, og der var nye headsets fra producenter som Plantronics, Sennheiser, Jabra og Jaybird bare for at nævne et par stykker.

Men et produkt mere skal lige nævnes, nemlig Moov, fra firmaet af samme navn. Moov er en urlignende gadget, men i stedet for at være en tracker, så er Moov en træner. Den guilde dig igennem din daglige træning, holder øje med om du laver øvelserne ordentligt og logger din træningssession.

Moov er et meget spændende produkt, og udvikleren Erick McAfee lovede os at Moov var på vej til Danmark og at vi naturligvis nok skulle få det til test – det håber vi så på, at han husker.

Det smarte hjem

Over alt vi bevægede os, så vi løsninger til smarte hjem. LG havde en lille niche på deres stand, hvor de viste deres koncept for smarte hjem. Dels deres produkter som forbundne køleskabe, vaskemaskiner, robotstøvsugere og lignende, dels deres serie af fem forskellige smarte sensorer.

Disse sensorer kan måle ting som temperatur, rystelser, lys, varme og bevægelse. Ved at sætte dem på, f.eks. tørretumbleren, vil det være muligt at få en besked på computeren eller smartphonen, når den er færdig. Eller det kan være at sensoren, der tjekker for varme, bliver sat på et vindue, og så giver en alarm, hvis temperaturen i rummet falder for meget.

Der var rigtig mange, der viste løsninger til at gøre et hjem mere smart end det er i dag. Men en af den stak ud fra alle de andre, efter vores mening.

Sengled hedder firmaet der laver intelligente pærer, og nej – det er ikke kun et spørgsmål om at disse pærer kan vise, om de er tændte eller ej, på en app.

smart led pærer

Næ, Sengled har en række af deres led-pærer, der alle har hver deres funktion. De har f.eks. en pære, der har integreret WiFi Extender. En anden pærer har en integreret bluetooth JBL-højttaler. Så nu kan du også spille musik over din lyskilde.7

Og så har Sengled naturligvis også led-pærer, der kan justere på lysstyrke og farven på lyset. Mon ikke der dukker flere forskellige led-pærer op over tid? Vi synes at ideen var rigtig smart.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3664 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?