Super sprød ultrabook

Hvis du leder efter en ultratynd laptop, der har en elegant design og som er behagelig at arbejde på, så bør du virkelig overveje Asus Zenbook, den har imponeret redaktionen her hos Tech-Test

Asus Zenbook UX305

Knapt er året startet før vi har fundet en kandidat til årets bedste laptop. Asus Zenbook UX305 hører til blandt de bedste laptops vi endnu har haft fat i. Nuvel – det er ikke en gamermaskine, selvom den faktisk har masser af kræfter – det er en all-round laptop der udmærker sig ved at være den tyndeste laptop på markedet til dato, være utrolig let og have et skærm i en fantastisk kvalitet og opløsning.

Men inden vi kører helt ud af sporet med roser, så lad os lige kigge lidt nærmer på hvad Zenbook er for en størrelse.

Elegancen i top

Zenbook er udformet i aluminium, og har en tykkelse på kun 12,3 mm. Samtidig så har Asus presset vægten ned på sølle 1,2 kg, og det selvom skærmen stadig holder 13,3”. På denne måde opnår Asus har have en laptop der ikke alene føles robust og fremstår meget elegant, men også en der er en fornøjelse at have med rundt.

Asus Zenbook UX305

Man kunne frygte, at når den er så lille og let, så var der gået på kompromis med batterilevetiden/kvaliteten. Men det er absolut ikke tilfældet. Asus selv siger at den har batterilevetid på op til 10 timer.

Vi kom ikke helt så langt, men vi kom dog ret højt derop ad. Vores bedste batterilevetider lå på omkring 7,5 timer, men det kunne svinge lidt. Det er stadig en imponerende høj batterilevetid, og en som Asus klart kan være stolte over at have opnået.

Asus Zenbook UX305

Følelsen af elegance fortsætter når Zenbook bruges i hverdagen. Skærmen er dejlig robust når den åbnes, og maskinen fremstår klassisk enkelt i designet.

Tastaturet skal i den forbindelse have ros med på vejen. På en laptop sker det ofte, at det ikke nødvendigvis er specielt behageligt at arbejde på tastaturet i længere tid, men Zenbook er en undtagelse. Tasterne er dejligt responsive, og selvom de har en kort arbejdsgang, så er du aldrig i tvivl om, at du har ramt en tast.

Vi har dog et enkelt lille suk, og noget som hurtigt går hen og bliver vores mærkesag. Touch pad’en er placeret i centrum af basen, men det betyder at du hurtigt kommer til at lægge din højre hånd på pladen når du skriver – specielt hvis du bruger 10-fingersystemet som undertegnede. Vi så meget gerne at den touch pad blev flyttet hen under mellemrumstangenten, hvor den rettelig hører hjemme.

Skærmen i en klasse for sig selv

Vi nævnte før, at skærmen stod flot og klart, hvilket skyldes den flotte opløsning på 3.200 x 1.800 pixels med en pixeltæthed på 276 pixels pr. tomme (ppi). Det betød at billederne virkelig stor skarpe og flotte, og at se billeder eller film på den var i sandhed en fornøjelse.

Der skal roses for en QHD IPS-skærm, der leverer et billede med meget få reflekser, og som samtidig har en meget stor betragtningsvinkel.

Kræfter nok

Helt generelt skal Zenbook roses for at have rigeligt med kræfter. Den er bygget op omkring den nye Intel Core M-processor (Broadwell arkitektur), og er udstyret med en SSD på 256GB. De to ting tilsammen gør, at maskinen virker hurtigere end den rent faktisk er.

Asus Zenbook UX305

Den vågner op med det samme fra dvale, en genstart tager næsten ingen tid, og programmer der skal loade meget ind fra harddisken bliver pludselig lynhurtige.

Opsamling

Den sidste ting vi skal rose Asus for, er at det er en fuldkommen stille laptop. Da der ikke er en traditionel harddisk i laptoppen, og da der er brugt komponenter med et meget lavt energiforbrug, så er der reelt ikke nogen varmeudvikling at tale om.

Det betyder så, at Asus har kunne undlade at udstyre laptoppen med en blæser, og voila – der er en fuldkommen stille laptop. Se det er noget vi sætter stor pris på her på redaktionen. Normalt så kaster vores testmaskiner masser af varme ud i vores kontor, men det er ikke tilfældet med Zenbook. Den bliver ikke varm og den larmer ikke.

Udover placeringen af musen var der ikke noget at sætte en finger på med Zenbook UX305. Heller ikke prisen der til under 8.000 kroner er meget rimelig. Indtil videre har vi her en kandidat til årets bedste all-round laptop, og den bliver svær at overgå.

Produktinformation

 • Produktnavn: Asus Zenbook UX305
 • Producent: Asus
 • Processor: Intel Core M 5Y70
 • Clockfrekvens: 1,1 GHz
 • Operativsystem: Windows 8.1
 • Skærm: 13,3” QHD+ led baglys
 • Opløsning: 3.200 x 1.800
 • Hukommelse: 8GB
 • Lager: 256GB SSD
 • Netværk: 802.11 ac
 • Bluetooth: V 4.0
 • Dimensioner: 1,23 x 22,6 x 32,4 cm
 • Vægt: 1,2 kg
 • Pris: Set til kr. 7.995
 • Mere information hos Asus

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%Tech-Test-wide-RGB-gold_small

Klart den bedste laptop vi længe har testet. Den er hurtig, slank, elegang og energivenlig. Skærmen er af superhøj kvalitet og den larmer ikke. Grunden til at den ikke får 100% er at touch pad er placeret så den irriterer under brug.

About Lars Bennetzen 4130 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?