Taber-stodder kører på gelænder for at redde verden

Sunset Overdrive er Microsofts seneste eksklusivtitel til Xbox One

Imsomniac Games er nok bedst kendt for spilserier som Ratchet & Clank samt Resistance, der var PlayStation-eksklusive. Nu har spilstudiet skiftet side og lavet Sunset Overdrive, der udkommer eksklusivt til Xbox One. Spillet minder pudsigt nok om en finurlig blanding mellem Ratchet & Clank og Resistance. Imsonniac Games gør det, de er bedst til; at lave skydespil med humor og sære væsner, hvilket mærkværdigt nok er spillets største hæmsko.

Usandsynlig helt(inde)

Året er 2027. Du render rundt i Sunset City og rydder op efter andre, mens de morer sig til fester. Du er lidt af en tabertype med rod i livet, rod i lejligheden og du mangler generelt et formål med tilværelsen. Heldigvis, for dig, forvandler bryggeriet FizzCos nye energidrik folk omkring dig til slimede mutanter, som bare vil lammetæve almindelige mennesker. Nu ser de overlevende i Sunset City nogenlunde op til dig – i hvert fald så længe du er til nytte. Din nye rolle som spirende helt betyder, at du skal hjælpe de overlevende med at slippe ud af Sunset City, der holdes hermetisk lukket af FizzCos sikkerhedsstyrker.

Sunset Overdrive starter med, at du får et godt grin, mens du skræddersyer din helt eller heltinde efter ønske. Kiksede outfit efter kiksede outfit giver dig et godt indtryk af, hvor seriøst du bør tage spillet. Historien emmer af sarkasme og drengerøvshumor, hvor den ene dårlige one-liner efter den anden bliver fyret af sted. Plat og tangerende infantil stemning suppleres af et utal af bredsider mod store virksomheder, eliten i samfundet og etablerede institutioner. Hvis Insomniac Games forsøgte sig med satire, rammer de ved siden af. Humoren bliver anstrengt allerede efter få timers spilletid.

Kaos redder plat gameplay

Humoren er ikke det eneste, vi mener falder til jorden. Sunset Overdrive er et overdrevet skydespil, der overdriver så meget, at gameplayet ender med at blive plat. Du befinder dig i en åben verden, hvor du kan vælge dine egne missioner, når du ønsker det. Hvis du føler, at du har brug for flere ressourcer til at opgradere din karakter, før du fortsætter med hovedmissionen, kan du altid prøve kræfter med sidemissionerne.Kernen i gameplayet er at nedlægge fjenderne med stil. Sunset City er fyldt med gelændere, gavle og andet, du kan skøjte eller kurre på, mens du skyder løs mod horden af fjender. Ydermere skal du bruge biltage og andet godt til at hoppe på, så du kan springe fra gadeniveau til hustage, mens du uddeler varmt bly – og eksplosive teddybjørne. Jo flere fjender du nedlægger ad gangen, mens du er i luften eller kurrer på telefonledninger, jo flere penge tjener du. Paradoksalt nok er penge stadig gyldige i en tilstand af anarki, som Sunset City befinder sig. For du skal bruge penge og andre ressourcer til at bygge nye våben, ligesom du kan købe Amps til at forstærke dine eksisterende våben. I kampen mod mutanter, anarkistiske fraktioner og krigerrobotter skal du samle et arsenal af syrede våben såsom TNTeddy-granatkasteren, der skyder med tøjbamser, AK Fuckyouup-riflen samt et haglgevær med et par nosser.Alt er kaos i Sunset Overdrive. Fjenderne er overalt og kommer ofte væltende i horder, hvilket skaber en fed intens skydespilstemning, hvor det eneste rigtige er at sigte og pløkke på livet løs. Men du skal vælge dine våben med omhu, da det enkelte våben har en større effekt på visse modstandere, mens andre tager begrænset skade. Du skal med andre ord kende dine våben og dine modstandere for at være en effektiv mutantjæger.

Sunset Overdrive giver dig også mulighed for at samarbejde med andre spillere. Co-op handler om at kæmpe som et team, hvis I vil have ekstra ressourcer til våben. I gennemgår en række forskellige missioner sammen, hvor de forskellige fjender skal nedlægges på variabel vis. Problemet med co-op delen er dog, at algoritmen i spillet ikke kan differentiere mellem meget erfarne spillere og nybegyndere, hvilket betyder, at du vil opleve frustrationer ved at skulle spille med nybegyndere, når du kommer højt op i niveau. Ultimativt kan de ende med at koste dig sejren, hvis I ikke får gennemført jeres missioner – du kan dermed vinke farvel til vigtige bonusser.

Munter ungdommelig stemning

Sunset Overdrive minder om en tosset tegneserie i sit grafiske indtryk, hvilket kan have sin charme og appeal – især hvis du er en mandelig gamer i tyverne. Grafikken er smuk, detaljeret og storslået. Du får masser af kulør.Din helt eller heltinde er ligesom de øvrige karakterer i spillet flotte at se på, og de grafiske designere hos Insomniac Games har gjort et stort stykke arbejde med tatoveringer, figuren og ansigtstrækkene. Endvidere har du et væld af outfit, du kan veksle i mellem, så din karakter ikke render rundt i det samme tøj i hele spillet. Sunset Overdrive er et smukt spil, og grafikken understøtter den muntre stemning, som spillet emmer af.

Stemningen forstærkes af den meget ungdommelige garageband rock, som buldrer i baggrunden og bliver mere fremtrædende, når du er i kamp. Soundtracket er meget monotont, fordi rockmusikken stort set altid spiller i samme tempo og rytmer, hvilket bliver trættende efter nogle timer.

Stemmeskuespillerne vinder ingen Oscar for deres performance i år. De lyder retarderede og utroværdige, men tager vi spillets genre i betragtning, er det let at tilgive.

Humor er subjektiv

Problemet for Sunset Overdrive er, at ikke alle finder spillets latrinære humor morsom, mens den slet skjulte løftede langemand til eliten og erhvervslivet bliver kvalm med tiden – synes vi. Fordi humoren er så fremtrædende, vil Sunset Overdrive dele vandene, og ser vi objektivt på spillet, er der mange gode elementer, der gør dette skydespil til en anderledes oplevelse, hvilket er forfriskende, da skydespilgenren er en karklud, der er blevet vredet helt tør.Finder du ungdommelig humor for morsom, vil du bestemt føle dig hjemme her, også selv om gameplayet kan forekommer lettere monotont. Online co-op delen forlænger spillets levetid betydeligt, da det er et multiplayer kaos, hvor det rette team kan give dig masser af ekstra bonusser.

Produktinformation

Titel: Sunset Overdrive
Platform: Xbox One
Genre: Skydespil
Antal spillere: Singleplayer og online co-op
Udvikler: Insomniac Games
Udgiver: Microsoft
Set til pris: Kr. 444
Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 65%

Sunset Overdrive er et skydespil med kant og meget speciel humor, som du ikke nødvendigvis synes er morsom. Gør du ikke, er sandsynligheden for, at du kommer til at kede dig og blive irriteret forholdsvis stor. Elsker du til gengæld latrinær humor, hvor alt og alle får på puklen, mens du pløkker horder af mutanter med syrede våben, har du her en vinder.