Tablet med overbevisende display og funktionalitet

Den næst-tyndeste tablet vi endnu har testet har været en tur på testbænken. Samsung Galaxy Tab S er en meget elegant tablet, der imponerer med display og funktionalitet

Vi fristes til at kalde Galaxy Tab S for en ’typisk’ Samsung-tablet. Den ligner meget den første tablet, vi så fra Samsung, men dog er den blevet markant tyndere og har fået en beklædning på bagsiden, der gør, at den føles meget behagelig at holde. Ikke noget med den følelse af billig plastik (findes der for resten dyr plastik?), som de første Samsung tablets og smartphones gav videre.

Det er dog når du tænder for tabletten, at den virkelig viser, hvad det er. som Samsung er så fantastisk gode til – skærmkvalitet. Deres SuperAMOLED giver et utroligt flot billede. Kontrastforholdet er angivet til 100.000:1 og bedre fås det ikke på markedet i skrivende stund.

Det er også værd at bemærke, at opløsningen på skærmen er på 2.560 x 1.600, størrelsen på skærmen er 10,5” og farvedybden er på 16 millioner farver. Dermed bliver den officielt den tablet med den bedste opløsning, vi endnu har testet.

De kolde fakta

Men inden vi ender med at levere alt for mange lovprisninger for Tab S, så lad os lige kigge nærmere på de benchmarks vi sendte Tab S igennem. Rent hardwaremæssigt er den nogenlunde sammenlignelig med Sony Xperia Z2 som vi testede for et godt stykke tid siden. 

Derfor undrede det os da også, at den generelt klarede sig dårligere i vores benchmarks end Z2.

For eksempel så scorede den kun 2291 i Vellamo Internet Browser-testen, hvor Z2 lå på 2714, og AndeBench Pro scorede den kun til 6535, igen mod 7785 for Z2.

Der er ingen tvivl om at den er hurtig nok, men den kan altså ikke klare de samme hastigheder som den supertynde Z2 leverede.

Den imponerende skærm

Der, hvor Samsung Galaxy Tab S virkelig imponerer, er på skærmen. Deres SuperAMOLED er altså i en klasse helt for sig selv. Billeder, programmer og film står utroligt klart, og så har Samsung endda forsynet denne tablet med det, de kalder for ’Adaptivt display’. Ifølge Samsung selv betyder det, at skærmen justerer sig alt efter, hvordan du bruger den. Altså, den justerer farveskalaen, skarpheden og kontrasten i overensstemmelse med hvordan brugeren benytter tabletten. Funktionen virker blandt andet i Gallery, Camera, Internet, Video og e-book.

Vi tvivlede på om det nu også var en funktion, der gjorde en reel forskel. Men efter at have brugt Tablet S i dagslys, en almindeligt oplyst stue og et mørkt rum må vi sige at jo, det virker. En god funktion, der virkelig gør det lettere at se for eksempel film på skærmen.

Samsung-funktioner

Udover en skærm i særklasse, har Samsung smidt en del spændende funktioner ned i denne tablet. Blandt andet muligheden for at multitaske, altså have flere apps kørende på samme tid. De giver dig også muligheden for at fjernstyre din pc eller Mac fra din tablet, eller vise og styre din smartphone direkte fra Tab S.

Begge disse funktioner fungerer godt nok til at de er sjove at arbejde med, men vi kan ikke se den praktiske brug af dem. Du har normalt altid din smartphone i nærheden når du har din tablet i brug, og du kan kun fjernstyre din pc, hvis den står tændt. Altså ikke noget med at sætte den til at gå i stand-by-mode. Igen – sjovt, men ikke noget der har en praktisk anvendelse.

De har så også indført en ’børnetilstand’ på tabletten. Det vil sige, at du kan skifte over til en tilstand, som i virkeligheden er et specielt program, hvor barnet er begrænset i, hvad det kan på tabletten.

I ’børnetilstand’ kan du kun tilgå tilladte apps, og kun se de videoer og billeder som er tilføjet via en speciel forældrekontrol. Der er indbygget en række små simple apps, hvor barnet kan tegne, tage billeder og optage lyde. En sjov ide.

Så er der sikkerheden. Som så mange andre har Samsung indført fingeraftrykscanner, og her ligger den i ’hjem’-knappen. Når du indstiller skal du køre din finger ned over scanneren otte gange, og derefter kan du så låse din tablet op med dit fingeraftryk.

Scanneren fungerede fint, faktisk lidt for fint. Der var kun ganske få tilfælde, hvor den ikke genkendte vores fingeraftryk, og det undrede os lidt. I opsætningen af fingeraftryk skriver Samsung så selv, at sikkerheden med fingeraftryk kun er middel, hvilket overbeviste os om, at scanneren ikke er så præcis.

Opsamling

Der er ingen tvivl, om at Samsung Galaxy Tab S er en god tablet og en af de bedste, vi endnu har testet. Den er hurtig, selvom vi godt kunne have ønsket os at Samsung havde udnyttet de tilgængelige hardwaremæssige ressourcer bedre, og den har en fantastisk skærm.

På en eller anden måde virker designet lidt som om de ikke har flyttet sig specielt meget siden den første tablet, det ville have været meget elegant, hvis skærmen havde gået tættere til kant. Design er naturligvis en smagssag, men det virker bare lidt som om Samsung er gået i stå med designet.

De indbyggede højttalere leverer en acceptabel lyd, men ikke noget der for alvor for tingene til at rykke. Meget naturligt så mangler den en hel del i bassen, men dog har den stadig en lyd der er fin at høre på, hvis du ikke lige har dit headset i nærheden.

 Produktinformation

Navn: Samsung Galaxy Tab ”Skærmstørrelse: 10,5”Skærmopløsning: 2.560 x 1.600 pixelsSkærmtype: IPSProcessor: Octa-core, 1,9/1,3 GHzLager: 16GB indbyggetNetværk: 802.11 a/b/g/n/acBluetooth: 4.0Webcam: 8 MP bagpå, 2,1 MP foranBatteri: Li-polymer 7900 MAhDimensioner: 177,3 x 247,3 x 6,6 mmVægt: 467 gramPris: Set til kr. 3.310 kronerMere information hos Samsung

 Bedømmelse

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_small

Samsung Galaxy Tab S er udstyret med den bedste skærm, vi endnu har set på en tablet. Farverne står flotte og levende, og kontrastforholdet er imponerende højt. Vi så gerne en hurtigere tablet, specielt når hardwaren er der til det, og hvis der skal en fingeraftryksscanner med, så sørg for at den er superpræcis, ok?

About Lars Bennetzen 4130 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.