Tænker du på sikkerheden, når du spiller poker på nettet?

Poker

Skrevet af: Mads Nordskov fra digitalmads.dk

Det er lørdag aften, og du sætter dig til rette foran din computer, godt tanket op på chips og cola, klar til at bruge de næste mange timer i ét af nettets mange pokerrum. For mange danskere er dette svaret på en hyggelig aften. Man estimerer, at et sted mellem 200.000 og 500.000 danskere jævnligt spiller poker online.

For langt de fleste bliver det også ved det: en hyggelig aften, hvor den største risiko, man har, er søvnmangel og måske tabet af nogle hundrede kroner,  hvis kortene ikke er med én.

Men for andre går det desværre af og til meget mere galt. I denne artikel vil vi komme nærmere ind på hvilke farer, der lurer, når man spiller poker på nettet, hvad pokersites som Poker Stars gør for sikre deres spillere imod disse farer, og endelig hvad du selv kan gøre for at sikre dig.

Pokerchips

Poker er sjovt, men det handler også om penge. Rigtige penge, som du har arbejdet hårdt for, og som du skal passe på. Om du taber dine penge i pokerspil er op til dig selv. Det er en kalkuleret risiko, hvor du måske beslutter, at det er okay at bruge lad os sige 500 kroner en lørdag aften som underholdning. Det kunne du også have brugt på fadøl i byen. Det er irriterende at tabe sine penge i spillet, men det er en del af det at gamble og dermed i orden. Det, der ikke er i orden, er hvis hackere og andre it-kriminelle stjæler dine penge, eller på anden måde svindler sig til dem.

Hvor der findes rigtige penge online, har it-kriminelle naturligt nok deres fokus og på pokersites er der ofte ret store beløb i omløb, hvilket gør dem til store potentielle mål for svindel og tyveri.

For en pokerside er spillerne den største værdi, de har. Hvis der ingen spillere er, er der heller ingen forretning for dem. Derfor har alle større, seriøse pokersider en sikkerhedsafdeling, der løbende kæmper for at sikre dels deres penge og dels deres spillere.

Den største fare: Social engineering

Senere i denne artikel kommer vi ind på de tekniske risici, og hvor man sikrer sig mod ting som hacking og malware. Men faktisk er den største risiko for at falde i hænderne på en pokersvindler, det der med et engelsk udtryk kaldes for “social engineering“. Social engineering har altid været brugt af hackere som supplement til de rent tekniske metoder.

Kort forklaret handler social engineering om at snakke sig til oplysninger. Det handler om at indgyde venlighed og vinde andre menneskers tillid for at trække oplysninger ud af dem, som så kan bruges til at hacke eller stjæle.

Når man spiller poker online, er den sociale dimension en rigtig stor del af oplevelsen for de fleste mennesker. Det er ikke et tilfælde, at al pokersoftware udover selve spilledelen også indeholder chatrum, hvor man kan skrive sammen med de modspillere, man sidder ved samme bord med. Dette gør man naturligvis for at emulere et rigtigt pokerbord i en klub eller på et casino. For de fleste bliver dette til venlig småsnak, drillerier, bluff og hvad der ellers hører til pokerspillet. Men for svindlerne bruges denne del til at forsøge at få adgang til oplysninger, de kan bruge.

Du vil måske argumentere, at det følgende er helt almindelig sund fornuft, men du må ikke glemme, at disse mennesker kan være ekstremt dygtige til det, de gør: at vinde din tillid.

Den allervigtigste regel, når du spiller poker på nettet, er: Oplys aldrig dit password, dit navn, adresse, fødselsdag eller andet, der kan identificere dig. Det er ikke et tilfælde, at man spiller under brugernavne, når man spiller poker.

Pokersiderne har ingen mulighed for at dæmme op for social engineering, så her er det 100% op til dig selv at sørge for ikke at ryge i den fælde.

Poker

En anden, og endnu mere ukendt, metode til at forsøge at svindle penge fra dig er det, vi kalder for “aftalt spil”. Her rotter en gruppe af pokerspillere sig sammen og forsøger at overtage et enkelt pokerrum, mens de snakker over dit hoved via f.eks. Skype og dermed kan sammenligne kort, flytte chips til den har de bedste kort og dermed sørge for, at det altid er én af dem selv, der vinder spillet. Hvis du har på fornemmelsen, at dette finder sted, så skynd dig at trække dig fra det aktuelle pokerrum. Du vil altid tabe i længden mod aftalt spil.

Når det kommer til aftalt spil af denne type, har pokersiderne faktisk mulighed for at afsløre dette. De har udviklet rimeligt avancerede programmer baseret på statistisk analyse, der har til formål at opdage og afsløre aftalt spil og andet snyd i deres pokerrum. Bliver man taget i at snyde, bliver man udelukket fra den aktuelle pokerside, og da der samtidig kræves billed-id m.v. for at oprette en ny profil, så er det svært at omgå denne udelukkelse.

Uanset hvor intelligent denne software er, kan dygtige svindlere naturligvis slippe gennem nettet, og i sidste ende ligger ansvaret for ikke at blive taget ved næsen hos dig selv og din sunde fornuft.

De tekniske farer og risici

Nu skal vi ikke glemme, at dette er en hjemmeside om teknologi, og derfor springe vi nu også over til de pokerfarer, der omhandler bits og bytes, og som går efter din computer mere end efter dig som person.

Den første, og måske mest eksotiske, vi vil nævne er brugen af automatiske pokerrobotter. Nej, det er ikke robotter med solbriller og hawaiiskjorte, der sidder og spiller bag en skærm (det lyder som en meget dårlig B-film). Disse robotter er i virkeligheden software, der er programmeret til at spille poker i stedet for et rigtigt menneske. Robotsoftwaren kan logge på et pokerrum og give sig ud for at være en spiller af kød og blod. Blot en spiller med en hukommelse og hjerne, der er uendeligt meget større og hurtigere end den menneskelige version.

Dette giver ejeren af pokerrobotten en meget unfair fordel over for de hæderlige spillere, der tror, at de er oppe imod andre levende mennesker.

Igen er brugen af disse robotter også noget, som har fokus hos pokersidernes sikkerhedsafdelinger, og der arbejdes programmatisk på at kunne afsløre robotterne og udelukke brugere, der benytter dem.

Også her gælder det, at hvis du fornemmer, at der er ugler i mosen – eller robotter i posen – så skal du skynde dig at trække dig og dine penge ud af det aktuelle spil.

Den største tekniske risiko: Malware og remote access

Selvom de pokerfarer, vi har behandlet indtil nu er helt reelle, virkelige ting, der forekommer derude, så er de indrømmet af mere eksotisk art. Nu springer vi til en meget mere relevant og desværre almindelig ting. Det, jeg taler om her, er malware som orme og vira, der inficerer din computer og giver de IT-kriminelle adgang til din computer, din pokerkonto og dine penge.

Hackere kigger dig over skulderen med remote access

Forestil dig, at du spillede poker ude i den virkelige verden, med rigtige spillekort af pap og rigtige modstandere af kød og blod. Her ville du naturligvis hurtigt opdage det, hvis modspillerne forsøgte at lure, hvilke kort du sad med på hånden. Tænk hvis en af dem simpelthen rejste sig op og gik om bag dig for lige at kigge med på din hånd. Du ville protestere højt, ikke? Online kan dette rent faktisk ske, uden du opdager det. Scary ikke?

Teknikken bag kaldes for “remote access”, der direkte oversat fra engelsk betyder “fjernadgang”. Egentlig er det en teknik, der bruges helt lovligt især i forbindelse med it-support. Du har et problem på din computer og giver ved hjælp af et stykke software en it-supporter adgang til at overtage styringen med din computer, så han kan afhjælpe fejlen.

Hacker

Forestil dig denne software i hænderne på en person uden rent mel i posen. Forestil dig at en hacker kan se alt, hvad du foretager dig på din computer, mens du spiller poker. Hvis han samtidig kan sidde i et pokerrum og spiller mod dig, mens han også kan se din skærm og dermed hvilke kort du har på hånden, ja så har du ikke mange chancer for at vinde spillet mod ham.

Endnu mere skræmmende: Forestil dig, at hackeren overtager styringen med din computer og din pokerkonto. Så kan han faktisk dræne den fuldstændig for penge med få klik, mens du intet kan gøre for at stoppe det.

Når du giver it-supporteren adgang til din computer via remote access, så er det netop dette, du gør: giver ham adgang. Du går aktivt ind og godkender hans adgang. Dette ville du jo aldrig gøre med en svindler eller en hacker, så den måde de alligevel tiltvinger sig denne adgang er ved hjælp af den såkaldte malware.

Måske har du fået en mail med en vedhæftet fil, som du er kommet til at åbne, har klikket op et link lagt op i en pokerchat eller på anden måde kommet til at aktivere download og kørsel af en lille fil, der viser sig at være en orm, der inficerer din computer og i det skjulte installerer et stykke remote access software og giver hackeren adgang. Alt det kan ske uden at du på nogen måde opdager det.

Pokerormen i2Ninja – truslen er reel nok

Måske tvivler du stadig lidt. Lad mig så fortælle dig en historie om en orm, der beviser, at truslen er helt reel og at der er så mange penge involveret i poker, at de IT-kriminelle vil gå endog meget langt for at få fat i disse penge. Dine penge.

Ormen ved navn i2Ninja, der er udviklet af russiske hackere, var designet specifikt til det formål, jeg skitserede længere oppe: nemlig at inficere pokerspilleres computer, samle informationer fra deres computer og sende dem til hackeren, der i real-time kunne bruge disse mod de andre spillere.

Dette kan du selv gøre

Når det kommer til at bekæmpe orme, remote access og andre former for malware, så er der ikke meget, pokersiderne kan gøre. Det hele foregår jo væk fra deres site: på din computer. Derfor ligger ansvaret for at beskytte dig mod malware alene hos dig selv.

Den bedste måde at beskytte sig på er ved at sørge for, at der er installeret et godt antivirus-program på din computer, samt ikke mindst at dette er løbende opdateres med de nyeste pakker. Det er også en god idé at have en personlig firewall installeret, der kan beskytte dig mod uautoriseret remote access.

Kommentar til artiklen?