To super-smartphones i kamp, og vinderen er … side 2

Der er lanceret rigtig mange nye spændnede smartphones de sidste par måneder. Tech-Test har kigget nærmere på Huawei P8 og Samsung Galaxy S6 Edge, begge utrolig gode mobiler, men Huawei P8 vinder alligevel klart testen

Desværre har Edge ikke fået samme gode ide, her stikker linsen faktisk ret meget frem, og det betyder, at linsen konstant er udsat for slag, stød og risiko for at blive ridset.

Ydelse og funktioner

Vi fravalgte at køre en egentlig benchmark på mobilerne. Vi afviklede de samme programmer som vi arbejder med normalt, og timede hvor hurtigt de startede og noterede om der var ventetider i programmerne. På den måde fik vi en reel følelse af, hvordan mobilerne opførte sig under daglig brug.

Begge smartphones var gode og hurtige. Der var dog ingen tvivl om, at P8 er udstyret med en octo-core, mens Edge har en quad-core. Begge er 64-bit og begge kører omkring 2GHz. Ting kører bare lige lidt hurtigere på P8. Det var dog ikke noget vi i øvrigt mærkede noget til i løbet af den daglige brug. Begge smartphones har mere end rigeligt med hestekræfter til de apps og funktioner du her og nu kan kaste efter en smartphone. (EDIT: Vi beklager at have læst specifikationerne på Edge forkert. I følge Samsungs datablad er Edge udstyret med 2 stk. quad-core processorer, en på 2,1 GHz og en på 1,5 GHz, vi beklager fejlen)

Begge mobiler er udstyret med funktioner til at bruge det bedste netværk for at give den bedste online oplevelse.

Noget der ofte bliver glemt i test af smartphones er forbindelseskvalitet til netværket og ikke mindst samtalekvalitet.

Huawei P8

I vores testperiode oplevede vi på intet tidspunkt tabte samtaler med nogen af de to smartphones, men vi kunne se, at signalet konsekvent var bedre/stærkere på P8 end på Edge. Årsagen skal muligvis findes i Huaweis Signal+ teknologi, hvor de udnytter P8s metal Unibody, og deres netværk switching-teknologi.

P8 leverede konsekvent en bedre samtale kvalitet end Edge. Hvor den altid var krystalklar på P8, var den nogle gange lidt mudret hos Edge. Det største problem kom i blæsevejr. Dem, vi ringede til, var meget generet af vindstøj på Edge, mens der stort set ikke var nogen vindstøj på P8. Årsagen skal findes i den funktion, der er i P8, der aktivt reducerer vindstøj – super god funktion Huawei.

På funktionssiden kommer Edge ikke rigtigt med noget nyt – udover den buede skærm. Og dog – den har fået indbygget en fingeraftrykscanner, ligesom det snart er standard i alle high-end mobiler. Det er dog en blandet fornøjelse med en sådan – undertegnede kan generelt ikke bruge dem, hverken på Edge, Huaweis Mate 7 eller iPhone/iPad. Det skyldes måden, hvorpå scanneren fungerer, som kræver, at der er en vis mængde fedt tilstede i fingrene. Det har undertegnede tydeligvis ikke, og derfor er det så godt som umuligt at få sådan en scanner til at fungere. Men den er altså på Edge og er en fin måde at låse mobilen på, hvis man altså kan få den til at virke.

Når det kommer til P8, så har den de samme geniale funktioner som Huawei også havde med på Mate 7, nemlig optimering og backup. Førstnævnte kaldes for Telefonstyring, og herfra er der adgang til funktioner som telefon accelerator, hvor der ryddes op i hukommelsen. Lagerfjernelse, hvor unødige filer kan fjernes (blandt andet installationspakker og midlertidige filer), Strømbesparelse, hvor strømforbruget kan optimeres, og hvor det kan bestemmes, hvornår mobilen går i ’ultra-spare-tilstand’. Her slukkes for alle funktioner undtagen opkald og sms, og så forlænges levetiden med adskillige timer.

Samsung Galaxy S6 Edge

Spændende kamerafunktioner

Det, der hastigt er gået hen og blevet den vigtigste funktion på en smartphone, er kameraet. Det har branchen lyttet til, og både Samsung og Huawei har arbejdet meget med kameraet og dets funktioner, og på papiret er der et bedre kamera i Edge end i P8, eller rettere, kameraet i Edge er et 16MP kamera, mens P8 har et 13MP kamera.

Men megapixels er ikke alt, det handler også om hvad man gør med dem – mere om det lidt senere.

Kameraet i Edge har en masse spændende funktioner. Dels er der naturligvis en autofunktion, hvor du som bruger bare skal pege og klikke. Men der er også en Pro-funktion, hvor du kan gå ind og arbejde med hvidbalancen, med iso-værdier, autofokus og blændeværdi.

Specielt spændende finder vi funktionerne Slow motion og Virtuelt billede. Ved den første filmer du en sekvens, og kameraet optager så i meget højt tempo. Når filmen bliver afspillet går alt i slow motion. Rigtig sjov effekt.

Endnu mere spændende er det virtuelle billede, hvor du bevæger kameraet rundt om et objekt, mens du filmer det. Det billede, du får ud af det, kan du så rotere ved at tilte kameraet efterfølgende. Det fungerer ikke som en film, men næsten som de 360 grader billeder, som vi kender fra blandt andet boligannoncer på nettet.

Huawei har også lagt mange kræfter i arbejdet med deres kamera. For det første har de udstyret kameraet med en speciel digital DSL-R signalprocessor, der behandler billeder, for det andet har de en billedsensor, der både registrerer de vanlige farver, Rød, Grøn og Blå (RGB) og så også hvid (W), hvilket skulle give endnu bedre billeder, specielt under dårlige lysforhold.

Når vi kigger på funktioner, så har kameraet de vanlige, vi kender fra Huawei, hvor HDR og Bedste Foto er vores favoritter. HDR giver gode billeder under vanskelige lysforhold, mens Bedste foto tager 10 billeder i træk, og så kan du vælge det eller de billeder, du ønsker at beholde – klart en vinderfunktion.

Men P8 har et par funktioner mere, som vi er ret begejstrede for. Dels er ’lysmaling’ en funktion, vi virkelig synes er sjov. Med den funktion er det muligt at tage et billede af en person, der tegner med lys. Hvad kameraet i princippet gør, er at tage et billede, hvor personen er på, og resten er kun billeder af lyset, der bevæger sig. Det bliver kopieret sammen til et billede, og med lidt øvelse og kreativitet kan der skrives og males med lys. Sjov og spændende funktion for de kreative.

About Lars Bennetzen 4202 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?