Turtle Beach vs Roccat: Gaming-tastaturduel

Turtle Beach debuterer med Impact 700, som udfordrer erfarne Roccat og deres Ryos TKL Pro. To nye spiltastaturer egnet til skydespil, men kun én vinder

Amerikanske Turtle Beach er berømte for deres gaming-headsets, som ofte leverer lyd i topklasse, men nu forsøger producenten at indtage nye markeder, eftersom skildpadden lancerer både mus og tastaturer i forskellige prisklasser – alt sammen udviklet af danske Nordic Game Supply. Men fordi man har gjort det godt indenfor lyd, er det ikke ensbetydende med, at successen giver genklang i de øvrige hardwareprodukter.

Roccat er en mere etableret spiller indenfor gaming-hardware, som har specialiseret sig i mus, tastaturer og headsets. I dag er den tyske producent blandt de største, når det kommer til spilhardware, og derfor har Tech-Test sat sig for at undersøge, hvordan udfordreren klarer sig mod en rutineret fighter, når vi sætter Turtle Beach Impact 700 op imod Roccat Ryos TKL Pro. Begge tastaturer er mekaniske og egner sig til skydespil.

1
2

Design og komfort

Er du bekendt med Roccats tastaturer, vil der ikke være den store overraskelse i Ryos TKL Pros futuristiske design – og dog. På overfladen ligner Ryos de mange andre tastaturer fra Roccat – med den undtagelse at den numeriske sektion er skåret fra. Ryos er dermed smallere end så mange andre gaming-tastaturer, hvilket er en klar fordel, fordi din mus og tastatur optager mindre bordplads end normalt. Til trods for sit smallere design er der god plads mellem tasterne, så du har sværere ved at ramme forkert i kampens hede. Ryos er lavet af let plastikmateriale, der føles en smule legetøjsagtigt.

Ryos har en behagelig, plastik håndstøtte, så du ikke bliver træt i håndleddene, når du spiller. Og selv om de mekaniske taster er hårdere end konventionelle silikonetaster, er Ryos behageligt at skrive med, fordi du ikke får den samme hårde feedback fra tasterne, når du trykker dem i bund, som du normalt plejer med et mekanisk tastatur. Til gengæld mangler Ryos et par USB-porte til at tilslutte mus og headset. Det savner vi, eftersom vores stationære gaming-PC, står et stykke væk fra vores skrivebord. Omvendt har Ryos kun ét USB-stik, der skal tilsluttes vores computer.

3

Turtle Beach har derimod to USB-porte indbygget i Impact 700 samt to indgange til jack-stik, så du kan tilslutte både headset og mikrofon til tastaturet. Det kræver dog, at du tilslutter to USB-stik til din computer, mens tastaturets to jack-stik skal tilsluttes dit lydkort bagerst på computeren, hvilket er pænt besværligt.

stik
stik 2

Impact 700 har et minimalistisk, sort design uden lir. Det er bygget af solidt plastisk materiale, hvorfor tastaturet vejer omtrent to kilo, og dermed kan du slå dine modstandere halvt fordærvede med Impact 700, uden det går i stykker – Tech-Test opfordrer dog alle gamere til at opføre sig eksemplarisk og afholde sig fra vold.

Turtle Beach har skabt et produkt, der føles som et kvalitetsprodukt, men tasterne er lidt for hårde at trykke på, hvilket vi oplever som et problem efter en times spilletid, hvor vi får ømme fingerspidser. Komforten får yderligere et hak nedad, fordi udviklerne i Nordic Game Supply ikke har tænkt en håndstøtte ind i designet, hvormed vores håndled bliver trætte allerede efter et kvarters brug.

Performance og indstillinger

Begge tastaturer har en ufattelig god og hurtig reaktionsevne, hvilket er et af kendetegnene for et mekanisk tastatur; du behøver nemlig ikke at trykke tasten helt i bund, før der udføres en handling – i det øjeblik tasten trykkes ned, foretages handlingen i dit spil. Dette er grunden til, at gaming-tastaturer er mekaniske og øger dine konkurrenceevne i eksempelvis skydespil, hvor selv et splitsekunds forsinkelse kan betyde, at din modstander skyder, før du gør. I vores test fornemmer vi ikke, at det ene tastatur er hurtigere end det andet.

Roccat og Turtle Beach har samtidig også forstået vigtigheden af baggrundsbelysning, så du kan se tasterne selv i et mørkt lokale. Ryos har et blåt lys, mens Impact 700 har et rødt lys. Forskellen i farven er en smagssag, men Roccat vinder duellen, fordi tyskerne giver dig muligheden for at lave din egen lysopsætning og modificere dit tastatur ned til mindste detalje. Henter du driveren til Ryos TKL Pro, får adgang til et væld af indstillinger – Impact 700 har ingen driver.

Roccat giver dig muligheden for at lave dit eget lysshow med driveren – givet, baggrundsbelysningen har kun den blå farve. Ikke desto mindre kan du tilpasse den blå farve efter dit temperament og spil. Spiller du et MMO, hvor der er tænkepauser og tid til at udforske, kan du indstille belysningen til at blinke langsomt og roligt. I skydespillet derimod kan lyset blinke hurtigt og intenst for at understøtte den adrenalinpumpende stemning. Inde i driveren kan du også bede Ryos om at have lys i bestemte taster, som er dine favoritter eller genvejstaster. Essentielt set kan du vælge, at der kun skal være lys i ti taster, 30 eller alle.

4

Ryos giver også Impact baghjul, når det kommer til at programmering af tasterne. Roccats driver giver dig muligheden for at indstille hver eneste tast til at udføre netop den handling, du har lyst til, hvilket er en klar fordel i et MMO, hvor en avanceret handling, der kræver, at du trykker på flere taster kan reduceres til ét tryk på en præprogrammeret tast – dermed sparer du tid. Endvidere har Ryos tre genvejstaster under mellemrumstasten, du kan programmere til at veksle mellem lysprofiler eller udføre avancerede handlinger. Her kan vi mærke, at Roccat har væsentlig mere erfaring, når det kommer til gaming-tastaturer, fordi tyskerne har inkorporeret disse funktioner i Ryos. Det lyder måske kompliceret, og det er det også i starten, men bruger du tiden på at lære driveren at kende, er det nemt at programmere dine taster, fordi driveren har en logisk opbygning.

Impact 700 har en FN-tast, der kan bruges sammen med F11 og F12 til at ændre på lysopsætningen. Du kan enten vælge at have lys i hele tastaturet, WASD-tasterne eller WASD samt 1-6-tasterne. I skydespil kan du med andre ord nøjes med at have lys i de mest essentielle taster. Ydermere kan lyset indstille på fem forskellige måder, hvor det enten blinker eller lyser permanent – basale funktioner.

Turtle Beach har dog inkluderet en række ekstra plastikhætter til visse taster, så du kan veksle mellem hætterne afhængig af tasternes funktion. Vi forstår ikke helt, hvorfor Nordic Game Supply og Turtle Beach har valgt denne tilgang, fordi vi ikke rigtig har følt behovet for at skifte hætten på de forskellige taster.

5

Dyrest er ikke nødvendigvis bedst

Vi har set Impact 700 helt ned til kr. 1.199, hvilket er en høj pris for et gaming-tastatur, der ikke lever op til dagens standard, når det kommer til funktioner. Givet, Impact 700 er lavet af kvalitetsmateriale, der er USB-porte, og du får et bundsolidt produkt, men Ryos TKL Pro er til gengæld set til kr. 995. Roccat har godt nok ikke lavet et lige så solidt tastatur som Turtle Beach, men tyskerne byder på et væld af funktioner og skræddersyede indstillinger, der gør, at du kan tilpasse dit tastatur efter behov.

Skal du udelukkende vælge et tastatur, der kan det mest basale, men samtidig giver dig muligheden for at tilslutte flere enheder, bør du vælge Impact 700, mens Roccat Ryos TKL Pro appellerer til gameren, der vil nørkle med indstillinger for at øge sine konkurrencefordele.
Erfaring har en betydning på gaming-hardwaremarkedet, og selvom Impact 700 har sine fordele, laver Turtle Beach en del begynderfejl, som vi håber, udviklerne vil lære af. For kan Turtle Beach opretholde den solide kvalitet, men samtidig tilbyde en driver, så vi kan nørkle med indstillinger, vil vi have en vinder.

Ryos TKL Pro ligner til forveksling de øvrige spiltastaturer fra Roccat. Jo, der er forskel, men så mærkbare er de nu heller ikke – og der er langt op til den mærkbare nytænkning. Ikke desto mindre er Ryos et godt stykke hardware, der sagtens kan øge din konkurrenceevne, når du spiller mod andre.

Produktinformation

  • Navn: Impact 700
  • Producent: Turtle Beach
  • Set til: Kr. 1.199
  • Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 50%

Enhver begyndelse er svær, og Turtle Beach har en del at lære, når det kommer til high-end gaming-tastaturer. Impact 700 leverer en basal ydelse og høj kvalitet, men tastaturet koster alt for meget i forhold til, hvad du får for pengene. En mangel på driver og finindstilling af tastaturet er et kæmpe minus, fordi du ikke kan skræddersy tasterne efter behov. Turtle Beach mangler at forstå dagens standard indenfor high-end gaming-tastaturer.

Produktinformation

  • Navn: Ryos TKL Pro [Testvinder]
  • Producent: Roccat
  • Set til: Kr. 995
  • Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 70%

Roccat har lavet et kompakt gaming-tastatur, der byder på det traditionelle væld af finindstillinger, så du kan tilpasse Ryos TKL Pro efter ønske og spil. Du finder ikke den store innovation, men nærmere et Roccat-classic produkt, du kan bruge timer på at nørkle med – alt sammen til fornuftige penge.

Kommentar til artiklen?