Tysk sikkerhed med masser af funktioner

G Data TotalSecurity er et undervurderet sikkerhedsprogram, der udmærker sig ved at have imponerende mange funktioner. Det har dog en pris – computerens ydelse falder en del

G Data TotalSecurity 2015

G Data TotalSecurity bliver kun sjældent testet i danske medier, og det er en skam, for programmet er ret imponerende, når vi kigger på mængden af funktioner. Her på redaktionen har vi ikke før set et sikkerhedsprogram med så mange funktioner som G Data TotalSecurity , men helt uden problemer er det dog ikke, din computer må arbejde for sagen.

Vi startede lige med at tjekke, hvordan G Data TotalSecurity klarer sig, når det bliver testet rent sikkerhedsmæssigt rundt om i verden, herunder Danmark. Forbrugerrådet Tænk testede det sidste år, hvor det fik en score på 65 procent, hvilket gav det en ”bedst i test”. AV Test giver det 3 ud af 6 stjerner i både beskyttelse og brugervenlighed, og Virus Bulletin giver det 95,6 procent. Alle tre test er foretaget med version 2014, og her på redaktionen forventer vi at version 2015 som minimum er lige så god, når det kommer til beskyttelse.

Så helt galt står det ikke til, når det handler om, hvor godt G Data TotalSecurity beskytter din computer mod malware og lignende ondskab. Denne test vil derfor ikke fokusere på sikkerhedsaspektet af programmet, men på hvilke funktioner G Data TotalSecurity tilbyder dig, hvordan det belaster din computer, og ikke mindst hvordan brugervenligheden er håndteret.

Hurtigt i gang med programmet

Der er ingen ben i at installere G Data TotalSecurity , du skal klikke på ok et par gange, og selv hvis du vælger avancerede indstillinger under installationen, så er der ikke ret meget, du behøver tage stilling til.

Når installationen er vel overstået, er programmet faktisk lige til at bruge. Du behøver ikke gøre noget yderligere – programmet er fint konfigureret, som det er.

Sammen med hovedprogrammet får du også G Data Shredder, et program der på sikker vis sletter dine filer ved at overskrive deres fysiske placering på harddisken med et tilfældigt bitmønster. Du kan selv styre, hvor mange gange denne overskrivning skal finde sted.

For de fleste af os er det program måske sjovt nok at have, men der er næppe nogen af os, der vil investere i G Data TotalSecurity udelukkende af den grund. Men en sjov feature er det helt sikkert.

Spændende funktioner

Selve G Data TotalSecurity programmet starter op i en oversigtsskærm, der viser status på dit system og ikke mindst programmet selv. Herfra har du adgang til indstillingerne, hvor du kan pille på en myriade af forskellige parametre.

Du kan for eksempel bestemme, hvordan programmet skal optimere sig selv. Skal det være for en sløv computer eller for en standard computer. Du kan sætte kodeord på programmet, du kan bestemme, hvad programmet skal gøre, hvis der findes inficerede filer, hvordan der tjekkes email, hvordan spam-filtret skal opføre sig, hvordan optimeringsdelen af programmet skal arbejde og meget mere.

Der er masser at kaste sig over, når det kommer til indstillingerne i G Data TotalSecurity, men som udgangspunkt behøver du ikke bevæge dig ind i den del af programmet.

Et kig i hovedmenuen viser, at der er hele syv områder udover statusskærmen. Det første er Virus, det næste er Firewall, dernæst kommer Backup, Tuner, Parental control, Encryption og endelig Autostart manager.

Punkterne Virus og Firewall er i høj grad informationsskærme. Hvis du skal pille på noget her, skal du ind under indstillingerne. Men du kan da sætte en scanning i gang, se regler for din firewall og tjekke, hvordan din computer er forbundet på det interne netværk.

Backup er et punkt, der er interessant, for der er stadig alt for mange, der glemmer alt om at tage backup. Her kan du indstille G Data TotalSecurity til at tage backup af hele din computer eller udvalgte dele. Du kan så vælge, om din backup skal ligge lokalt eller i skyen hos G Data TotalSecurity . Begge dele fungerer fint, og du har hurtigt indstillet programmet til at tage backup af de vigtige filer på din computer.

Optimerer din computer

Tuner-delen er ligeledes ret interessant. Den funktion i G Data TotalSecurity tilbyder nemlig at optimere din Windows, så den kører bedre og mere sikkert. Vi kunne naturligvis ikke lade være med at afprøve funktionen på vores testcomputer.Programmet fortalte os med det samme, at Windows skulle opdateres, og at der var et par andre programmer, der ligeledes burde opdateres. Vi fik så installeret opdateringen til Windows, og så kom programmet med et par forslag til indstillinger som rent sikkerhedsmæssigt skulle være bedre for os. Vi valgte at følge nogle af anvisningerne, mens vi sprang over andre.

Efter endte optimering var vi spændte på, om vi kunne mærke en forskel, og svaret var et rungende nej. Hvis der var en forbedring i ydelsen, så var den så lille, at vi ikke kunne registrere den.

Men Tuner har alligel en berettigelse. For selvom ydelsen måske ikke mærkbart bliver forbedret, så sikrer den, at din installation er opdateret, at du har slået de nødvendige sikkerhedsindstillinger til i Windows, og at din Windows generelt er konfigureret på den mest hensigtsmæssige måde, når vi snakker om sikkerhed altså.

Parental control er gammelkendt og ikke noget vi skal kigge nærmere på her, men Encryption er et anderledes spændende område. Med den funktion kan du nemlig oprette et sikkert gemmested til dine følsomme filer, så ingen kan tilgå dem.

Sådan lyder påstanden, men desværre så fungerede det ikke helt på den måde for os. Da vi gik i gang med at oprette en krypteret mappe, så kunne vi ikke komme igennem processen. Vi blev ved med at hænge på det sted, hvor vi skulle vælge placering og filstørrelse. Uanset hvad vi gjorde her, så kunne vi ikke komme videre, så det endte med at vi desværre måtte opgive at få denne tillokkende funktion til at fungere.Endelig kom vi så til ”Autostart Manager”, hvor du kan bestemme hvilke programmer, der skal starter op samtidig med Windows, om de skal starte overhovedet og hvilke, der skal starte op med en forsinkelse.

Alle disse funktioner kan du finde i Windows selv også, men indrømmet – det er bare så meget lettere at tilgå og bruge funktionen her, så vi blev ret hurtigt glade for den del af programmet.

Opsamling

G Data TotalSecurity er en fint sikkerhedsprogram. Det undrer os en del, at programmet får forskellige karakterer (fra middel til helt i top), på de store internationale hjemmesider, men trods alt så er det overvejende positive anmeldelser på sikkerhedsfronten, og det er nok for os.

Programmet er et meget stort program. Mængden af funktioner er næsten overvældende, men G Data TotalSecurity formår trods alt at pakke dem ned under menupunkter, der gør det både let og logisk at finde de forskellige funktioner.

Men som vi startede med at sige – alle de mange funktioner har en pris. Vores Windows installation blev langsommere som følge af at G Data TotalSecurity blev installeret på computeren. I første omgang var det mærkbart på vores mail, ikke mindst på grund af det vindue, der hele tiden dukker op og fortæller, at der er spammails i vores mailboks.

Dernæst var det også mærkbart, at vores computer reagerede langsommere generelt. Måske ikke så meget, at det er meget tydeligt, men da vi målte på det, kunne vi konstatere at maskinen var blevet 11 procent langsommere under opstart, og at svartider på udvalgte programmer var steget med 8 procent. Det var faktisk mere end vi havde forventet, og desværre så trækker det klart ned i vores bedømmelse af et ellers fortrinligt program.Produktinformation

Navn: G Data TotalSecurity
Producent G Data
Fungerer til: Windows
Licens dækker: En enhed i et år
Pris: Set til kr. 239 kroner
Mere information hos e-gear.dk
Programmet er venligst stillet til rådighed af e-gear.dk

Bedømmelse

Samlet vurdering 70%

Rent funktionsmæssigt et fantastisk produkt. Det formåede at imponere redaktionen med alle dets mange funktioner og indstillingsmuligheder. Det får også point for at være let at installere og betjene, men vi må trække ret meget fra på grund af den hårde belastning af computeren, som vi kunne konstatere.

About Lars Bennetzen 3893 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.