Verdens bedste billedbehandlings-program blev lige endnu bedre

Adobe har gjort det igen, deres billedbehandlingsprogram Photoshop Elements har med version 13 fastslået positionen som verdensmestre i billedbehandlingsprogrammer

Adobe Photoshop Elements 13

Adobe har en lang række programmer i deres portefølje, og mest kendt er nok deres program Photoshop. Det er dog langt de færreste, der kan betjene dette flagskib af et billedbehandlingsprogram, og derfor har Adobe en nedbarberet version, nemlig Photoshop Elements, som er rettet mod de ikke-professionelle.

Tech-Test har testet version 13 af programmet, der viser, hvor avancerede redigeringer novicer kan foretage, når de bliver taget en lille smule i hånden.

Her på redaktionen har vi testet Adobe Photoshop 13 i Mac-versionen, men programmet findes også i en Windows version, og de to versioner kan nøjagtigt det samme.

Hvis det ikke allerede nu står klart, så er vi imponerede her på redaktionen – Photoshop Elements 13 er et genialt program, som oven i købet ikke koster specielt meget. Købt som enkeltstående program koster det 639 kroner, men køber du det sammen med Premiere Elements 13 (Adobes videoredigeringsprogram) kan du få begge for kun 869 kroner.

En markant opgraderet brugergrænseflade

Det har været et par versioner siden vi sidst så på Photoshop Elements, og der er sket rigtig meget i brugergrænsefladen. Væk er de firkantede ikoner og besværlige menuer, inde er funktioner, der er grupperede, så de er lette at finde, og med store flotte ikoner, så det er let at se, hvad du skal klikke på for at udføre en opgave.Når programmet starter op ender du i en menu, som Adobe kalder for eLive, som i virkeligheden er et overblik over de feeds, der er om programmet. Du kan for eksempel vælge at se indlæg, der handler om at blive inspireret, om nyheder i programmet eller finde ’sådan gør du det’ indlæg.

Allerede her var vi solgt. Det er genialt set af Adobe, og en funktion vi gerne så udbredt til andre programmer.

Derudover er der tre hovedmenuer, Quick, Guided og Expert. Alt efter hvilken af de tre menuer, du vælger, tilpasser undermenuerne sig, så de passer til de enkelte menupunkter.

Mange muligheder

I denne test kan vi ikke komme igennem alle de funktioner, som Photoshop Elements 13 har, derfor kigger vi på et par stykker af dem, og ser hvor lette de er at bruge.

Vi startede inde i menuen Quick, og har var det hurtigt tydeligt, at Adobe har gjort det let for os at forbedre vores billeder.

Som i tidligere versioner har du adgang til Smart Fix, som retter hele billedet op på en gang. Du kan også rette på lys, farver, balance og du kan gøre billedet mere skarpt. Det fede her er, at du nu kan køre musen over faste indstillinger og på dit billede direkte se, hvad det vil gøre ved billedet. Vi var solgt – en virkelig skøn funktion.

En tur ind under Guided, og endnu en positiv overraskelse. Her finder du fire punkter i menuen, hvor du får lov til at lave kosmetiske rettelser, tilføre billedeffekter og kameraeffekter, og så er der menuen med de mere alternaive (og meget spændende) funktioner.

Flere af dem har vi set før, men i version 13 er de blevet meget lettere at bruge, og resultatet på billedet endnu mere overbevisende.

For eksempel ”out of bounds-funktionen, med hvilken du kan få dele af et billede til at stikke udenfor billedrammen. Guiden er i version 13 af programmet blevet markant bedre, og det var let for os at få klippet et billede til så det så ud som om dele af det rakte ud af billedet.Endelig er der Expert-delen af menuen, hvor vi i princippet er overladt til os selv. Her har Adobe samlet værktøjerne i sæt, hvor det er let at finde netop den funktion, vi gerne vil have.Det var også her at vi fandt en funktion vi bare faldt for med det samme, ’Content Aware Move Tool’. Med dette værktøj kunne vi markere en element i et billede og så trække det væk. Photoshop Elements 13 forsøgte så at placere elementet det nye sted, så det passede ind, og samtidig sørge for, at der ikke var et hul der hvor elementet af flyttet fra.Naturligvis var flytningen ikke perfekt, men programmet klarede opgaven utrolig flot. Med lidt ekstra redigeringsarbejde ville det være muligt at gør det næsten umuligt at se, hvad det var der var sket i billedet.

Opsamling

Helt generelt er der sket utrolig meget i programmet, og der er da også kommet funktioner ind i programmet som er rettet mod de sociale medier. Der er blandt andet kommet en funktion der gør det let at fremstille et cover til din Facebook-side, og naturligvis uploade den fra samme del af programmet.

Det er også markant, at Photoshop Elements er blevet ikke så lidt hurtigere, og det er dejligt når du arbejder med mange og store filer.

Programmet understøtter nu også det nyeste RAW-format, og det er noget vi har savnet her på redaktionen.

Det skønne ved Photoshop Elements er, at selvom du bliver guidet igennem alle funktioner, eller at funktionerne stort set er automatiseret, så har du stadig mulighed for at justere på indstillingerne. Ikke helt så avanceret som du kan i den store Photoshop, men du kan dog komme meget langt.

Tidligere versioner af Photoshop Elements har været vores favoritter, og med version 13 har Adobe slået fast, at der bare ikke findes nogen som dem der ved, hvordan man håndterer billedbehandling.Produktinformation

Produktnavn: Adobe Photoshop Elements 13
Producent: Adobe
Findes til Mac og pc
Kan købes som enkeltversion eller som bundle med Premiere Elements 13
Priser: Enkelt-version 639 kroner, bundle 869 kroner
Programmet er venligst udlånt af e-gear.dk
Mere information hos Adobe og e-gear.dk

Bedømmelse

Samlet vurdering 100%Tech-Test-wide-RGB-platinium_small

Programmet er let at gå til, let at bruge og billigt at købe. Der er ikke noget at udsætte på programmet, og så findes det både i en Mac og en Windows version. En klar favorit.

About Lars Bennetzen 4202 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.