Videoredigering – så let kan det gøres

Med Adobe Premiere Elements 13 viser Adobe, at du ikke behøver være professionel for at redigere dine videoer. Uden de store problemer får du imponerende gode resultater med dette smarte program

Adobe Premiere Elements 13

Med Adobe Premiere Elements 13 viser Adobe, at du ikke behøver være professionel for at redigere dine videoer. Uden de store problemer får du imponerende gode resultater med dette smarte program. Når det kommer til videoredigering er der næppe nogle programmer, der kommer i nærheden funktionaliteten i Adobe Premiere. Her kan du virkelig trylle med dine videoer, men indrømmet – det kræver også et meget omfattende kendskab til såvel program som videoredigering i almindelighed.

Der findes så en lang række videoredigeringsprogrammer, der mere er rettet mod os hobby-videofotografer, men det er altså ligesom de mangler et eller andet. Adobe har heldigvis også her et svar – de har nemlig en nedbarberet version af Adobe Premiere, nemlig deres Premiere Elements, der nu er kommet i version 13.

Tech-Test har kigget nærmere på programmet, der findes i både en Windows- og en Mac-version. Test-programmet kørte på vores Mac, men der er ingen funktionalitetsforskel på de to versioner af programmet.

Vi kan lige så godt sige det med det samme – programmet er fortrinligt. Let at bruge og med masser af funktionalitet. Samtidig så er det et næsten forskrækkende billigt program, kun 395 kroner, og du har dette lille mirakelprogram installeret på din computer.

Brugervenligheden i højsædet

Vi har tidligere kigget på Adobe Photoshop Elements 13, og her bemærkede vi, at brugergrænsefladen var blevet markant anderledes.

Det samme gælder når det kommer til Adobe Premiere Elements 13. Brugergrænsefladen har fået samme ansigtsløftning som Photoshop Elements, og efter at have brugt programmet et stykke tid, var det åbenlyst for os, at det var med til at øge brugervenligheden markant.

Adobe Premiere Elements 13

Det er ikke længere nødvendigt at lede rundt efter funktionerne, de er nu logisk placeret i grupper, og ikonerne er store og lette at afkode. Generelt for anvendelsen af programmet er, at du ikke bliver præsenteret for valg, der ikke er aktuelle for den opgave, du er i gang med, og med ganske få undtagelser, så fandt vi alle funktioner på de steder, hvor vi forventede at finde dem.

Men – vi er altså lige nødt til at give hjælpefunktionen et hak i tuden. Vi havde en video, vi gerne ville rotere 90 grader, og vi kunne ikke lige finde den funktion. Vi ledte så i hjælpefunktionen, men der var ingen hjælp at finde, når vi søgte på at rotere videoer.

Her blev det vores ven Google, der hjalp os, og gav os henvisningen til Adobes egen hjemmeside, hvor det fint stod, hvordan vi klarede den opgave. Det var skuffende, at hjælpen var så dårlig.

Automatisk gør-det-selv

Premiere Elements 13 handler om at gøre det let for brugeren, og derfor har Adobe indført et par helt nye funktioner i programmet. De har blandt andet indført Video Story, en funktion der gør det let at oprette en videobog.

Adobe Premiere Elements 13

Du vælger en kategori, det kunne være rejser, fødselsdage eller måske vigtige begiveheder, og når programmet så ellers lige er færdig med at downloade den pågældende skabelon, så er du klar til at fremstille din videohistorie.

Nu trækker du bare filmklip over i bogen, og så gør Premiere ellers alt arbejdet for dig. Den retter klip op, tilføjer anti-rystefunktionen hvor det er nødvendigt, ændrer lysforhold og lægger overgange på for dig.

Det eneste, du skal gøre, er at udvælge de nødvendige videoklip, og så vælge hvor i bogen de skal placeres. Du kan naturligvis ændre navne på bogens kapitler, og trække rundt på dem som du lyster. Det hele klares let og elegant, og du er hurtigt færdig med din bog.

Den færdige bog kan du så udgive til sociale medier, til mobiltelefonformat, til din computer eller til et privat onlinealbum. Mulighederne er mange og du har helt kontrollen over, hvor og hvordan bogen skal udgives.

Den samme lette funktionalitet gør sig gældende ved den nye funktion ’Favorite Moments’ og ’fast movie’. Her opretter du en video bare ved at vælge øjeblikke fra et videoklip, og med ganske få museklik har du oprettet din video med dine favoritøjeblikke.

Opgraderinger i stribevis

Udover de nye funktioner i programmet, så har alle de eksisterende programfunktioner fået en gevaldig overhaling. Det er ikke kun på den kosmetiske side, at de forskellige funktioner er blevet optimeret, næ Adobe har også kigget nærmere på, om ikke de enkelte funktioner kan udføres lettere, og i mange tilfælde også bedre.

Det betyder, at ting som at justere lyden i et videoklip nu bare handler om at flytte på en slider eller to. Du kan nemlig justere både balancen og bas/diskant.

Samtidig er funktionen AudioGain blevet meget let at håndtere. Så hvis du sidder og er irriteret over, at du skal skrue op for lyden for at høre den tale, som onkel Holger insisterer på at holde til festen, og sekunder senere desperat forsøger at skrue ned igen, når tante Mimi bryder ud i hendes fortolkning af ’I will always love you’, så klarer du den lille rettelse ved blot at klikke på en knap.

Opgraderingen ses også, når du vælger at blive guidet igennem en opgave. Du finder let ud af, hvilken guide du vil bruge, og derefter tager den dig trin for trin igennem opgaven, og den gør det i det job, du sidder og arbejder med her og nu.

Adobe Premiere Elements 13

Det er den brugervenlighed, som gennemsyrer programmet og alle de funktioner der er i Premiere Elements 13, og som gør, at det er gået hen og blevet vores favorit videoredigeringsprogram.

Opsamling

Det er sjældent, at vi støder på et program, der både sætter brugervenligheden og funktionaliteten i top uden at det koster på hastigheden eller kravene til den computer, det skal køre på.

Men det klarer Adobe til topkarakter, og det skal de have ros for. Vi nød at arbejde med programmet, og det er fedt at føle at selv videoamatører har en mulighed for at lave gode film med masser af effekter, uden at vi er nødt til at sætte os ind i mastodontprogrammer så som det store Premiere-program. Samtidig gør det jo heller ikke noget, at vi rent faktisk har råd til at købe programmet.

Under vores test er vi blevet ret begejstrede for programmet og dets funktioner, men træerne vokser ikke ind i himmelen. Adobe skal have en løftet pegefinger for hjælpefunktionen. Den virker bare ikke godt nok.

Det kan altså ikke være meningen, at det er bedre at bruge Google til at finde svaret på vores spørgsmål, når Google rent faktisk finder svaret hos Adobe selv. Her må Adobe altså til at tage sig sammen – få nu den hjælp til at fungere.

Produktinformation

  • Produktnavn: Adobe Premiere Elements 13
  • Producent: Adobe
  • Findes til Mac og pc
  • Kan købes som enkeltversion og som bundle med Adobe Photoshop Elements 13
  • Priser: Enkeltversion kr. 395 kroner. Bundle 869 kroner
  • Programmet er venligst udlånt af e-gear.dk
  • Mere information hos Adobe og hos e-gear.dk

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%Tech-Test-wide-RGB-gold_small

Adobe Premiere Elements 13 er klart det bedste videoredigerings-program, vi kender til, i prisklassen under 500 kroner. Programmet er let at bruge, har masser af funktioner og er lynhurtigt. Godt gået Adobe.

About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.