Wearables er hot på IFA

2014 bliver året for kropsnær teknologi, det billede tegnede sig her dagen før IFA-messen i Berlin åbner dørene for offentligheden

Årets første 20.000 skridt er taget på årets IFA-messe i Berlin, pænt målt med det Jawbone 24UP, der hænger om denne journalists håndled 24 timer i døgnet.

Det er faktisk meget passende, at mængden af skridt blev målt med en wearable, for selvom vi langt fra har kigget på alle udstillere, endsige alle produkter, endnu, så er der meget der tyder på, at alle de store producenter af it og/eller gadgets enten har, eller er på vej, med en eller anden form for kropsnær teknologi. 

For eksempel har Acer, der ellers bedst er kendt for laptop computere, en serie af smartwatches på vej. Thomas Loft Paustian, Consumer Account Manager i Danmark for Acer ved dog ikke, hvornår vi kommer til at se dem i Danmark.

“Men der er ingen tvivl. Acer kommer også til at sælge wearables i Danmark, jeg kan bare ikke sige noget om tidshorisonten,” fortæller han til Tech-Test.

Acer er dog ikke den eneste traditionelle computerproducent, der vil med på denne bølge. I går lancerede Samsung på et større pressemøde deres bud på de fremtidige smarte produkter. På vores tur forbi Toshibas store stand var der også her udstillet nogle af deres wearables. Toshiba har dog valgt at fokusere på kameraer, der kan gøres fast på kroppen og ikke på dimser, der måler skridt og puls.

På en lille workshop åbnede Sony også op for deres kommende produkter indenfor wearables, og ikke mindst for nogle af de produkter, de forventer vi kommer til at se i fremtiden.

Det virkelig spændende at høre fra Sony var dog deres holdning til, hvad et smart-produkt skal samle informationer om. Deres holdning er klar, produktet skal samle så mange informationer op som det overhovedet kan gøre – automatisk. Produkterne skal være en integreret del af folks hverdag, og teknologi og mennesker skal bringes tættere sammen. Deres app, Lifelog, som samler informationer op fra produkter som SmartBand og SmartWatch, er da også en klar demonstration af dette. Den logger ting som hvor meget du sover, hvornår du tager billeder, hvornår du hører musik (og hvilken), om du surfer på nettet og meget mere. 

De produkter, de lige har lanceret, deres SmartBand Talk og SmartWatch 3, passer fint ind i den strategi. SmartBand Talk er således blandt andet blevet udstyret med et altimeter, så den også kan logge, om du går på trapper eller i kuperet terræn. Den er også udstyret med et lille display, som dog er baseret på E-ink, så det ikke bruger strøm, når det er tændt.

SmartWatch 3 har fået endnu flere funktioner og reagerer markant hurtigere end forgængeren. Men det er altså også blevet en del tungere. Skærmen er på 1,6″ og har en opløsning på 320×320.

Sony har også en vision om, hvad der kommer af produkter i fremtiden og viste nogle konceptmodeller af et smartlog camera, der var meget småt, Smart Tennis Sensor og SmartEyeGlass. Specielt det sidste vil vi holde meget øje med. Det bliver spændende at se, om der kommer en konkurrent til Google Glass her.

Så stoppede showet

Traditionen tro afholdt IFA deres Showstoppers dagen før den officielle åbning, stedet hvor der er samlet en masse udstillere på et ganske lille område, og hvor der er masser af spændende teknologi at kigge på og lege med. Noget af det, vi så, kan du læse herunder, resten må du læse om efterfølgende, når vi har været en tur nede og besøge deres store stande på messen og haft en mulighed for at kigge nærmere på produkterne.

Et af de produkter, du skal høre om med det samme, er 3Doodler, en elektronisk pen der gør det muligt for dig at tegne i luften og se dine tegninger blive til fysiske skulpturer. Projektet startede for et par år siden som et Kickstarterprojekt, men nu er det blevet et produkt, og vi fik oplyst at det på nuværende tidspunkt har solgt mere end 100.000 enheder på verdensplan. Slet ikke dårligt for sådan et produkt. Teknologien bag er forresten ret kompliceret. En stang plastik skal smeltes ved præcis den korrekte temperatur, og skubbes frem i den rigtige hastighed, så den kan formes når den kommer ud. Samtidig må den ikke være så varm, at den ikke størkner hurtigt nok. 

Et andet produkt lidt i samme boldgade var en 3D-printer fra XYZprint. 3D-printere er ikke længere noget nyt, men denne printer er stadig ret spændende. Dels er den ikke så voldsomt stor, dels kan den erhverves for omkring 5.000 danske kroner – og det koster en almindelige laserprinter jo også.

 

Robotterne kommer

2014 blev så også året, hvor IFA, og Showstoppers blev besøgt af minirobotter, mere præcist Ollie og MiP. I virkeligheden er de to ikke andet end glorificeret legetøj, men hvem har ikke også lyst til at have lidt legetøj?

Ollie er en rullende robot, som med sine gummnihjul kan komme frem, næsten, over alt. Den er lynhurtig, kører lige over 6 km/t, og når du desperat forsøger at styre ham, så er det godt nok stærkt.

En anden robot på Showstoppers er MiP, der er bygget op over et omvendt pendul. Den kører på hjul, og med sin serveringsbakke kan den i pricippet køre et glas vand, eller øl, over til dig uden at spilde. At vi så lige så den tabe et glas vand ud over en kant og ned i en taske (lige ved siden af en strømdåse), snakker vi ikke for højt om. MiP så  hamrende sjov ud, og vi er blevet lovet at få en til test, og det glæder vi os allerede til.

Der var mange andre spændende ting hos Showstoppers, men som nævnt tidligere, så kommer du til at høre mere om det i artikler de næste par dage.

About Lars Bennetzen 4130 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.