WiFi musiksystem med fantastisk lyd og problematisk betjening

Bose kan det der med lyd, og deres SoundTouch 20 beviser det til fulde. Desværre er den mildt sagt besværlig at sætte op, og heller ikke for smart at betjene

Musiksystemet SoundTouch fra Bose er et trådløst musiksystem, der kan afspille musik, du har liggende på din computer eller NAS, eller radiostationer der findes på nettet. Ideen i systemet er ikke ny, vi har haft den slags systemer i flere år, men det er dejligt at se, at en så seriøs spiller indenfor lyd som Bose er med i gamet. Desværre så kan de ikke løfte opgaven så godt, som vi havde forventet, og det ærgrer os fælt meget.

Det gik faktisk galt allerede i starten. Da vi havde pakket SoundTouch 20 ud, var der en ret simpel setup guide, og den valgte vi at følge. Her stod der, at vi skulle starte med at hente et lille program til vores computer, og det skulle så guide os igennem opsætningen.

Det link der stod i setup guiden virkede så ikke. Da Bose fandt ud, af at vi sad i Danmark, blev vi med det samme henvist til en side, hvor vi skulle vælge land, og så endte vi bare på Boses danske hjemmeside. Uanset hvad vi gjorde så kunne vi ikke få linket til at virke.

Manuel søgning

Vi fandt dog programmet ved at lede efter SoundTouch 20 på Boses hjemmeside, og der var der så et link til download. Programmet blev hentet og så skulle det hele jo helst køre let.

I starten gik det også fint, vi fik koblet SoundTouch til vores trådløse netværk, og så skulle vi så bare vælge, hvor musikken lå, og der oplevede vi så næste problem.

Vores musiksamling ligger på en NAS, og ikke på de enkelte computere og SoundTouch understøtter kun NAS i beta, og det kunne mærkes. Vi kunne nemlig slet ikke få adgang til musikken på vores NAS. SoundTouch kunne godt se serveren, og også godt bibliotekerne, men ikke musikken.

Det var der nu en god forklaring på. Vores NAS er nemlig beskyttet af et kodeord, og uden det er det ikke muligt at se noget på den. I opsætningen af SoundTouch 20 var det ikke muligt at angive brugernavn og kodeord, så det var ikke muligt at bruge vores NAS sammen med SoundTouch.

Server, hvilken server?

Det gik så lidt bedre, ikke meget men dog lidt, da vi valgte at lægge lidt musik over i Windows Media Players bibliotek. Eller det vil sige – i starten fik vi en meget mystisk fejlmeddelelse om, at tjenesten ikke var tilgængelige, og at vi skulle kontrollere at SoundTouch-serveren kørte.

Vi var spejlblanke her – programmet kørte jo, så hvilken server var der tale om. Vi prøvede at afspille musikken i Windows Media Player, og det virkede fint, men SoundTouch nægtede stadig at spille den. Vi fik hele tiden samme kryptiske fejlmeddelelse.

Vi kiggede nu vores computer efter, og jo – det viste sig at der faktisk kørte en SoundTouch-server, og fra den kunne vi vælge at synkronisere. Vi antog, at det betød, at SoundTouch så ville kunne se de filer, der lå i Windows Media Players bibliotek.

I starten skete der dog absolut intet. Men intet problem er så stort, at det ikke kan klares med en genstart af computeren. Så vi bootede vores pc, og derefter så virkede Bose SoundTouch 20.

Fantastisk lydbillede

Da først musikken flød ud gennem højttaleren, var det en ren fryd. Musikken har en fylde og nærmest en varm glød, der gjorde det til en fornøjelse at lytte til den. Den lille højttaler kunne levere varen, det var der ingen tvivl om.

Bassen var fyldig men ikke overdøvende, og både diskant og mellemtoner var afbalancerede. Uanset musiktypen så var det god lyd, der kom ud af SoundTouch. Der var ingen tvivl om, at Bose havde styr på det med musik.

Designmæssigt er den også en fryd at have stående. Flotte svungne linjer, en godt display der viser, hvad den har gang i, og så er den tilstrækkelig diskret til at kunne stå hvor som helst i huset.

SoundTouch 20 kan styres fra såvel computeren som iOS- og Android-enheder, så du behøver ikke vælte over til din computer for at skifte nummer. Men i vores tilfælde var det så nødvendigt at holde den tændt for at kunne afspille musik.

Opsamling

Vores forventninger var høje til SoundTouch 2o, og på lydsiden blev de alle som en opfyldt. Lyden er utrolig god uanset musiktype og volumen, og det er ret væsentligt.

Men det er altså ikke godt nok, at den er så svær at sætte op. Hvis vi ikke havde arbejdet med it og test i så mange år som vi faktisk har, så ville vi aldrig have fået den til at fungere. Bedre software og meget bedre vejledning er et krav. Her falder SoundTouch 20 virkelig igennem.

Det er heller ikke godt nok, at den ikke kan afspille musik fra vores NAS, bare fordi musikken ikke ligger offentligt. Vores gamle Sonos-anlæg klarer opgaven uden problemer, så det er ikke en umulig opgave at løfte.

 Produktinformation

Navn: Bose SoundTouch 20Producent BoseNetværk: 802.11 b/gLydformater: MP3, WMA, AACRadio: Understøtter både lokale og globale netradioerPorte: Aux-indgang, Ethernet-port, usb-indgangDimensioner: 18,80 x 31,40 x 10,40 cmVægt: 3,2 kgPris: Set til kr. 2.900 kronerMere information hos Bose

 Bedømmelse

Samlet vurdering 50%

Det er kvaliteten af lyden, der redder Boses SoundTouch 20. Den er der nemlig ikke en finger at sætte på. Men softwaren og ikke mindst opsætningen er bare ikke god nok – her må Bose tilbage til tegnebrættet. Det er en om’er. Det er heller ikke i orden, at den kun understøtter trådløse netværk efter b- og g-standarden. N er som minimum et krav.

Del artiklen på