
I onsdags var der global lancering af Microsofts nyeste operativsystem, Windows 10, og siden er operativsystemet blevet installeret på over 14 millioner enheder verden over, men der er lang vej tilbage inden alle pc’er er opdateret.
Men selvom Microsoft er begejstrede og, forståeligt nok, glade over den store interesse for en opgradering til den nye version, så er det ikke alle, der deler begejstringen. Sikkerheden og privatlivets fred ser nemlig ud til at have lidt i processen.
Microsoft selv siger at de har gjort sig store anstrengelser for at gøre Windows 10 til et meget sikkert system, hvilket nok skal passe, men sikkerhedseksperter råber stadig vagt i gevær.
”Hypen omkring Windows 10 har gjort det til et attraktivt mål for cyberkriminelle. Selvom Windows 10 har tilføjet nye sikkerhedsfunktioner, er mange af disse tilpasset til store virksomheder, eller de kræver ny hardware for at fungere,” siger Peter Schjøtt, sikkerhedsekspert hos Symantec.
Han er heller ikke imponeret over sikkerheden i det nye operativsystem, som han betragter som utilstrækkelig:
”Desværre er sikkerheden ikke tilstrækkelig – mange af de skadelige apps fra tidligere Windows-versioner vil fortsat være i Windows 10,” siger Peter Schjøtt.
Privatlivets fred forsvandt
Samtidig har Microsoft, i lighed med hvad Google allerede gør når du bruger deres tjenester, valgt at kigge med over skulderen på brugerne af Windows 10.
Ifølge Newsweek i dag, opsamler Microsoft nemlig oplysninger om stort set alt, du foretager dig på din Windows 10-enhed, og selvom de gør opmærksomme på det i licensen, så er det begravet godt i de 45 sider, der er licensbetingelserne.
Det er alt lige fra personlige oplysninger som navn, kontaktdetaljer, kodeord, demografiske data, kreditkort informationer, søgninger via Bing, konversationer med den nye digitale assistent Cortana, indholdet af privat kommunikation så som mails, websider og apps der besøges og bruges, og… indholdet af private mapper.
Ifølge Newsweek bliver dine skrevne ord, både fra tastatur og via håndskrift, opsamlet, hvilket godt kunne lede tanken hen mod en keylogger.
Der er ingen tvivl om at Microsoft følger en trend i industrien, Google gør nøjagtig det samme, og at de gør det ud fra tanken om at kunne forbedre og optimere din brugeroplevelse. Men spørgsmålet står stadig tilbage – hvad hvis de forkerte får fat i de informationer?
Microsoft selv oplyser at de opbevarer de personlige data sikkert og at de kun udveksler data krypteret, men det ville ikke være første gang i verdenshistorien, hvis data blev lækket – vel?
Tech-Test forsøge at få en kommentar fra Microsoft, og vender tilbage, når vi ved mere.