Windows 10 på gaden d. 29. juli som gratis opdatering

Så kom datoen - d. 29. juni rammer Windows 10 gaden, og vi kommer til at se startknappens komme tilbage, og der skulle også komme et par andre innovative features

Windows 10

Datoen vi har gået og ventet på er nu fastlagt. D. 29. juli bliver Windows 10 lanceret, og det skulle blive et nyt Windows, der løfter produktiviteten og skulle give en spændende oplevelse på tværs af alle de digitale enheder. Windows 10 kommer som en gratis opgradering til brugere af Windows 7 og Windows 8.1, og der vil løbende blive tilføjet nye features, forbedringer og sikkerhedsopdateringer.

”Windows 10 er en ny generation af Windows, og vi har designet det til at gøre det både lettere og sjovere at få ting fra hånden”, fortæller Terry Myerson, Executive Vice President hos Microsoft.

”Med Windows 10 bygger vi videre på vores vision for den personlige computer, der har fokus på at beskytte dine personlige oplysninger, give dig en højere grad af mobilitet på tværs af dine digitale enheder, og lader dig interagere på naturlig vis via tale, touch, skrift og hologrammer.”

Velkommen tilbage til startknappen

Startknappen, der manglede i Windows 8 og 8.1, er kommet tilbage i Windows 10, og det skulle blive nemmere at få fat i filer og favorit-apps. Windows 10 starter hurtigt og giver bedre batterilevetid end nogensinde. Samtidig er sikkerheden i Windows 10 yderligere forbedret, og Windows Defender er det medfølgende gratis antimalware-beskyttelse der følger med systemet, og der kommer også gratis sikkerhedsopdateringer til pc og tablet i hele enhedens levetid.

Windows 10 er optimeret til både keyboard og touch, og opgraderingen er designet til at være kompatibel med eksisterende Windows-enheder og programmer.

Windows 10 tilpasser sig brugeren for at give en mere personlig oplevelse. Der er kommet flere nye innovative tilføjelser som f.eks. Windows Hello, der byder brugeren velkommen ved navn, og tilbyder at der kan logges på pc eller tablet uden at skrive kodeordet – det klarer den indbyggede ansigtsgenkendelse, hvis din enhed altså understøtter denne funktioner.

Det bliver også muligt at interagere med Windows 10 via stemmestyring, pen og gestikulering – også kaldet for håndfagter.

Det er Microsofts erklærede mål at sætte enhver bruger i stand til at opnå mere, være mere produktiv og gøre mere af det, de holder af. Windows 10 er designet til det. Den nye browser, Microsoft Edge, kommer f.eks. med muligheden for at skrive noget direkte på en hjemmeside og gemme eller dele hjemmesiden sammen med noterne.

Windows 10 indeholder også den digitale assistent Cortana i de lande, hvor Cortana fungerer i dag på Windows Phone. Det inkluderer som bekendt ikke Danmark, og det er endnu ikke oplyst, hvornår Cortana i givet fald vil fungere på dansk.

Samme Windows på alle enheder

Windows 10 er designet til at give dig den samme velkendte oplevelse på tværs af dine digitale enheder. Det vil sige, at kernen i Windows 10 er den samme på tværs af pc, tablet, smartphone og Xbox.

Med Windows 10 introducerer Microsoft det såkaldte Continuum, som ”forvandler” Windows-brugerfladen på din tablet til en pc, når du f.eks. tilkobler et tastatur – og som registrerer, når du frakobler tastaturet, så du igen har en Windows-brugerflade, som er optimeret til en tablet. Med Windows Continuum får du også mulighed for at bruge din Windows-baserede telefon som en pc, hvis du forbinder den med en ekstern skærm.

Med Xbox på Windows 10 får du også Xbox Live på både din pc og tablet, hvor du kan kommunikere med dine venner på Windows 10-pc’er og Xbox One-konsoller, imens du spiller pc-spil, ligesom du kan dele indhold via Game DVR. Du kan også streame spil direkte fra en Xbox One-konsol til en tablet eller pc med Windows 10. Hvis du spiller et spil, som er udviklet til DirectX 12 i Windows 10, vil du opleve en forbedret hastighed, ydeevne og grafik.

Windows 10-opgraderingen

Fra d. 29. juli kan der opgraderes til Windows 10, uanset om du har en pc eller en tablet. Det er muligt at reservere din gratis kopi af Windows 10 allerede i dag – dette kan du læse mere om på Windows.com og på Windows-bloggen.

Windows 10 til andre enheder kommer senere på året.

About Lars Bennetzen 4139 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?