TEST: Jabra Elite 10 – lækkert headset der dog også har småudfordringer

Den nyeste topmodel fra danske Jabra er på rigtig mange områder en markant opgradering i forhold til tidligere modeller, ikke mindst når det kommer til komfort og design. Lyden er langt hen ad vejen fed, men bassen drillede ind i mellem

Jabra Elite 10. Foto: Jabra

Helt generelt er jeg en stor fan af Jabras produkter, de har været blandt de første når det kommer til nye teknologier og de har stort set altid leveret en fed lyd. Nu har de så lanceret ikke mindre end to helt nye headsets i deres Elite-serie, og i denne anmeldelse skal vi kigge nærmere på deres topmodel, Elite 10.

Headsettet retter sig, ifølge Jabra selv, mod de audiofile, eller som de skriver, så leverer Elite 10 ‘den bedste kombination af komfort, lyd og opkald hvor som helst, både til arbejde og fritid’. Jeg er enig med Jabra i, at det er et fedt headset, men jeg kan ikke skrive under på at hele sætningen er sand. Men det kommer jeg tilbage til lige om lidt.

I modsætning til Jabras ‘Active’-serie, så er Elite 10 ikke beregnet til træningssituationer, det kan godt være at du kunne finde på at bruge det i træningscentret, og det skal det nok også holde til. Men det er ikke certificeret svedtæt, og det er altid rart, hvis du er typen der sveder meget når du træner.

Jabra Elite 10. Foto: Jabra

Opsætningsguide forvirrede

Headsettet startede ellers med at forvirre mig lidt, for ifølge den korte vejledning app’en leverer, så var det eneste jeg skulle gøre, at åbne låget på etuiet, og så ville parringen automatisk starte. Det skete bare ikke i mit tilfælde.

Jeg blev præsenteret for en top boks, hvor jeg skulle vælge ’tilbehør’, og fordi der ikke var noget at vælge, så kunne jeg bare ikke komme længere.

I stedet måtte jeg holde knapperne inde på højre og venstre øredut og på den måde starte en manuel parring. Herefter kunne jeg så finde headsettet i min Bluetooth-menu og derefter fandt app’en så headsettet.

App’en er på mange måder vigtig for headsets, for det er både her det er muligt at justere lyden og ikke mindst opdatere firmwaren – hvilket jeg naturligvis gjorde som det første. Herefter var headsettet klar til brug.

Nu kom der så den del jeg ofte frygter med headsets, ikke mindst Jabras, nemlig tilpasning af øredutterne. Normalt så passer mine ører bedst sammen med den standardstørrelse der følger med. Men i dette tilfælde måtte jeg ned på mindste størrelse for at få det til passe.

Men herefter sad det faktisk langt mere behageligt end forventet – jeg har haft nogle mindre gode oplevelser omkring komforten af Jabras headsets. Jeg endte dog på en rigtig god pasform i øredutterne, og kunne endelig begynde at lytte til headsettet.

Forvirrende bas

Jeg blev umiddelbart ret forvirret med lydbilledet. Ikke fordi den ikke var god, men fordi bassen umiddelbart virkede lidt metallisk. Ikke meget, men meget nok til at det undrede mig. Jeg måtte så ind og lege lidt med equalizeren i app’en.

Jabra Elite 10. Foto: Jabra

Her kunne jeg indstille lyden så den var optima, men det der undrede mig var at jeg faktisk måtte justere hver gang jeg skiftede mellem musiktyper. Altså – jeg skulle bruge en til den traditionelle pop, en anden til hård rock/metal og en tredje til vokalmusik. Jeg fandt på intet tidspunkt en indstilling der fik alle musikformer til at lyde godt.

Men når det er sagt, så er lyden faktisk godt i headsettet, og jeg formåede hver gang at få et samlet lydbillede der var blødt, afrundet og behageligt.

Herefter skal vi lige kigge på en helt ny funktion der er kommet med i Elite 10, nemlig Dolby Atmos med Dolby Head Tradking. For dem af os der har, eller har haft, Apples nyere headsets kender vi godt følelsen. Nemlig at lydbilledet er i forhold til mobilen. Når man så drejer hovedet, drejer lydbilledet sig også, og den effekt er virkelig fed. Det spændende er, at når man slår den til, så bliver lyden faktisk markant bedre helt overordnet. Så af den grund alene, vælger jeg at have den slået til konstant.

Omkring samtalekvalitet, så hører Jabra nok til blandt de bedre. Men det gør det stadig ikke optimalt at bruge det til samtaler hvis du cykler eller går i kraftig vind. Jabra gør meget for at fjerne vindstøjen, men visse kampe kan man bare ikke vinde.

Alt det andet

Men generelt er samtalekvaliteten rigtig god, og her skal Jabra klart roses for at høre til blandt de bedste.

Herefter vil jeg godt lige rose designet. Jeg er ret glad for det nye design Elite 10 har fået. Det er ikke en markant ændring, men headsettet er blevet vinklet en anelse og blevet lidt mere diskret. Den nye vinkel gør også, at headsettet mere hænger end egentlig proppes ind i øret, og det kan jeg godt lide.

Det sidste jeg lige skal nævne er betjeningen. Det kræver nemlig fysiske klik på øredutterne at betjene det, og det bryder jeg mig ikke om. Jeg bliver let øm i ørerne når jeg bruger in-ear-headsets, og det bliver ikke bedre når jeg skal presse headsettet ind i øret for at starte eller stoppe lyden.

Men hvis du kan leve med det, så kan du nå alle betjeningerne direkte på øredutterne.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Elite 10 er et fedt headset, med et skønt nyt design og en rigtig god komfort.

Lydbilledet kan justeres til at være rigtig godt, men vær opmærksom på, at det nok vil kræve at du lige skal ind i app’en og ændre på indstillingerne – ikke mindst for at fjerne den metalliske klang bassen kan have i visse tilfælde.

Det er fedt at Dolby Atmos med Head Tracking er kommet med, dels er funktionen fed, dels forbedrer den faktisk lyden markant.

Headsettet er ikke helt billigt, men jeg vil mene at det er pengene værd, ikke mindst hvis du hører til typen der godt vil lukke af for støjen på kontoret. (For støjreduktionen er ret god).

Du kan læse mere om Elite 10 her.

Det koster Jabra Elite 10 lige nu

About Lars Bennetzen 3872 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.