TEST: Dét får du, når du køber trådløse højttalere i dag

Let transportable, trådløse højttalere følger en bestemt trend, der sjældent er forenelig med suveræn lydkvalitet. Til gengæld får du en række fancy funktioner, som du måske ikke altid kommer til at bruge. Denne miniguide giver dig et lille indblik i nutidens trådløse lyd – og hvad du kan forvente af denne trend.

I dag er en trådløs højttaler ikke ”bare” en trådløs højttaler. Du får som regel en eller flere ekstra funktioner med i købet, fordi producenten gerne vil skille sig ud fra mængden. Derfor kan du ofte opleve, at du får en højttaler med en powerbank, Google Assistant, Spotify-kompatibilitet eller noget helt fjerde.

For i dag handler det sjældent om den gode lydoplevelse, tro det eller ej, men nærmere om brugervenlighed, fancy funktioner og deling af musikken. Vi er i en tid, hvor streamingtjenesterne har gjort det ultra-nemt for os at tage musikken med os overalt, og det skal gå hurtigt, når der skal gang i festen. Det har de fleste højttaler-producenter forstået, hvorfor vi oplever gamle, hæderkronede brands som Harman Kardon og Onkyo skrue ned for lydkvaliteten, fordi trenden dikterer hurtig streaming af musik i lav bitrate med en overvægt af basrytmer.

Ønsker du high-fidelity, skal du oftest på udkig efter dyre kasse- eller gulvhøjttalere – medmindre du gerne smider kr. 5.000 eller opefter for et par gode, dedikerede wi-fi-højttalere. Og de har som regel ikke flashy diskolys, powerbank eller kopholder indbygget – ægte hi-fi-højttalere fokuserer på lydkvaliteten, og god lyd koster.

Til gengæld kan du få trådløse højttalere helt ned til få hundrede kroner og opefter. Denne miniguide giver dig tre eksempler på, hvad du får, når du køber trådløse højttalere i tre forskellige prisklasser. Spoiler alert! Pris er ikke ensbetydende med overlegen lydkvalitet.

JBL Link 10: Prisbevidst højttaler, der overrasker

Leder du efter en lille og praktisk højttaler, som på behagelig vis overrasker med sin lydkvalitet, er Link 10 fra JBL et godt bud. Den trådløse højttaler er lidt større end en halvliters øldåse, og den er nem at fragte rundt i hjemmet eller udendørs.

Lydniveauet kan ikke komme højt nok op til, at du kan spille en hel polterabend op, men Link 10 passer godt til middagsselskabet, easy listening i dagligstuen eller til terrassen. 

Design, funktioner og brugervenlighed

JBL Link 10 er nærmest gift med Google Assistant og Google Home, hvilket både er godt og dårligt nyt for dig. Det gode er klart, at du får nemt ved at klargøre højttaleren til brug, og du kan bruge Link 10 til at få kontakt til Googles mange tjenester. Ulemper, derimod, er den grove invasion af dit privatliv, hvor du bliver nødt til at acceptere, at Googles venner og virksomhedspartnere får adgang til de data, som den amerikanske tech-mastodont indsamler på dig.

Link 10 fungerer med wi-fi og Bluetooth-forbindelse, så du kan i princippet ignorere Google Home, men du går til gengæld glip af de mange funktioner, som JBL og Google lader dig betale for, når du køber højttaleren. De indebærer blandt andre stemmeaktivering af Spotify og opkald med din smartphone.

Er du ikke bekendt med Google Home-app’en, vil det tage dig noget tid at opsætte Link 10, og det er ikke, fordi Home er vanvittig pædagogisk og logisk i sin opbygning. Men er du bekendt med app’en, tager det cirka fem minutters tid at parre højttaleren med din telefon og gøre den klar til brug. Parrer du højttaleren via Bluetooth, er du flyvende på mindre end ét minut.

Skifter jeg fra en enhed forbundet med Bluetooth til en anden, der er forbundet via Google Home, oplever jeg, at det kræver nogle forsøg, før forbindelsen foretager det ønskede skift.

Batterilevetiden ligger dog i den lavere ende med op til fem timer på én opladning, hvilket naturligvis afhænger af, hvordan du bruger højttalen såsom lydstyrke og basindstillinger. Er højttaleren ved at løbe tør for batteri, er den eneste advarsel en mikroskopisk lampe på bagsiden, der blinker rødt. Ser du ikke den, risikerer du, at musikken slukker midt i det hele – uden yderligere varsel. Omvendt ligger prisen i den lavere ende, så det er begrænset, hvor mange krav du kan tillade dig at stille til Link 10.

JBL har udstyret sin kompakte, trådløse højttaler med det velkendte cylinderdesign, der gør, at den afspiller musik 360 grader, så du kan placere Link 10 midt på spisebordet, og alle får en stort set identisk musikoplevelse, uanset hvor de sidder. 

Højttaleren er lavet af robust stof- og gummimateriale, som kan tåle lidt af hvert, mens IPX7-certificeringen gør Link 10 vandtæt i op til 30 minutter på én meters dybde.

Lydoplevelsen

Tager vi atter prisen i betragtning, leverer JBL en overraskende god højttaler, der har et nogenlunde afbalanceret lydbillede.

Bassen har en fornuftig bund, selvom Link 10 ikke buldrer derudaf, men afspiller jeg elektroniske rockmusik, fornemmer jeg en anstændig baseffekt. Rob Dougans meget alsidige nummer, Left Me for Dead, med en tung basguitar, strygere og trommer med highhat sætter bassen på prøve, men der er gode vibrationer, uden de overdøver Dougans karakteristiske dybe og hæse stemme. Highhatten og strygere træder også godt frem i lydbilledet, hvilket vidner om den gode balancering mellem de høje og dybe toner samt mellemtonerne.

At mellemtonerne ikke drukner, det oplever jeg i stort set alle pop, rock og elektroniske numre med vokaler, som bliver brugt i denne test. Om det er Freddy Mercurys lyse stemme i Innuendo, men baggrundskoret er nærmest ikke til at ane, eller Hannah Peels sopran, oplever jeg en ganske klar stemmegengivelse.

Nuancerne skal jeg dog lede længe efter, hvilket især forekommer evident under afspilningen af BTs elektroniske nummer, Dreaming, hvor klassisk komposition møder elektronisk. Jeg mangler ganske enkelt de mere subtile instrumenter og samples, men det ville være en kæmpe overraskelse, hvis de optrådte med så lille og billig højttaler, som Link 10 er.

Selv klassisk musik af komponister som Chopin og Debussy er ganske behageligt at lytte til, selvom pianoet bliver en anelse for skarpt, selvom jeg skruer lidt ned for diskanten i Google Home.

Bedømmelse: JBL Link 10

Samlet vurdering: 85 %

JBL Link 10 er en glimrende højttaler til prisen og det formål, den er skabt til. Er du villig til at sælge ud af dit privatliv, kan du forholdsvist nemt og bekvemt bruge Google Home til at parre Link 10 med dine enheder via wi-fi. Eller du kan anvende Bluetooth.

Højttaleren er vandtæt, og den er nem at have i hånden, når musikken skal med dig. Lydkvaliteten er ganske fornuftig, pris og størrelse taget i betragtning. Batterilevetiden lever dog ikke op til dagens standard. 

 • Navn: Link 10
 • Producent: JBL
 • Batterilevetid: Op til fem timer
 • Vægt: 710 gram
 • Forbindelse: Bluetooth og wi-fi
 • Set til: Kr. 968
 • Mere information hos JBL

Soundliving Panorama: Producenten siger hi-fi, men nej nej

Soundliving smører tykt på, når man læser om Panorama-højttaleren på deres hjemmeside. Udtryk som ”hi-fi-lydkvalitet”, ”40 watt” og ”NFC-tilslutning som automatisk husker din enhed”, skal virkelig få dig til at fatte tegnedrengen og købe Bluetooth-højttaleren. Men virkeligheden er lidt mere beige, end det rosenrøde billede, Soundliving forsøger at male.

Design, funktioner og brugervenlighed

Til at starte med er det på sin plads at nævne, at Panorama har en vejledende udsalgspris på kr. 1.199, hvilket er ganske billigt for en Bluetooth-højttaler med indbygget powerbank på 6600 mAh. Dermed kan få opladet min Samsung Galaxy S10-telefon to gange. Og Panorama byder på en fyldig og mere naturlig lyd, end så mange andre, lignende højttalere – vi er bare et godt stykke fra high-fidelity.

Panorama har to 15 watt basenheder og to 5 watt diskanter, hvilket giver den samlede effekt på 40 watt, så du skal ikke regne med 40 watt basenheder. Men mindre kan også gøre det selvom, højttaleren skal spille et helt middagsselskab op. Du kan sagtens spille popmusik i sådan en grad, at folket kan høre Taylor Swifts sangstemme klage over de seneste kærlighedskvaler. Dog bliver visse numre forvrænget at lytte til, når lydstyrken kommer højt op.

Når Soundliving skriver, at højttaleren har NFC-tilslutning, er det en god feature, hvis der er flere gæster, der nemt og hurtigt skal tilslutte deres telefoner for at afspille deres playlister. At Panorama husker din telefon og forbinder den automatisk er ikke en revolution – de fleste Bluetooth-højttalere med respekt for sig selv har denne funktion.

Lydoplevelsen

Nej, Soundliving, Panorama er IKKE en hi-fi-højttaler, selvom I forsøger at sælge den som værende det. Men igen, prisen taget i betragtning leverer højttaleren faktisk en ganske fornuftig lyd. Når jeg spiller ganske alt fra pop til jazz, oplever jeg en god bund og klang.

Mellemtonerne har det dog med at drukne lidt i bassen, da violiner og sangstemmer har det med at træde lidt i baggrunden, når basguitaren buldrer derudaf. Lydbilledet har også en god opdeling, hvormed de enkelte instrumenter ikke flyder sammen med hinanden, hvor andre Bluetooth-højttalere i samme prisleje kan levere et mudret lydbillede. Det er især tydeligt, når jeg afspiller Dreaming af BT, der er en blanding af klassik orkester, lys vokal og elektroniske samples og basrytmer.

Skal du bruge højttaleren til casual-lytning i soveværelset eller køkkenet, bør du afholde dig fra at spille klavermusik eller andre numre med overvægt af høje toner, da diskanten går hen og bliver lidt for skinger. Når jeg spiller Chopins sonater over middel lydstyrke, skærer klaverets høje toner i mine ører.

Hi-fi-kvalitet er ikke ligefrem det, der rammer mine tanker, når jeg lytter til musikken, der kommer ud af Panorama, selvom Soundliving siger noget andet. Diskanten er for skarpt, og mellemtonerne træder lidt for meget i baggrunden, men bassen har en god fylde, og jeg oplever en god rumklang.

Når al salgsgassen er blevet fyret af, står jeg tilbage med en Bluetooth-højttaler, som faktisk gør det hæderligt – især prisen taget i betragtning. Skal Panorama bruges til festen eller casual-lytning, skal jeg blot tænde for den og begynde at streame min musik.

Bedømmelse: Soundliving Panorama

Samlet vurdering: 75 %

Hi-fi-kvalitet er ikke ligefrem det, der rammer mine tanker, når jeg lytter til musikken, der kommer ud af Panorama, selvom Soundliving siger noget andet. Diskanten er for skarpt, og mellemtonerne træder lidt for meget i baggrunden, men bassen har en god fylde, og jeg oplever en god rumklang.

Når al salgsgassen er blevet fyret af, står jeg tilbage med en Bluetooth-højttaler, som faktisk gør det hæderligt – især prisen taget i betragtning. Skal Panorama bruges til festen eller casual-lytning, skal jeg blot tænde for den og begynde at streame min musik.

 • Navn: Panorama
 • Producent: Soundliving
 • Batterilevetid: Op til 12 timer
 • Vægt: 2,7 kg (inkl. emballage)
 • Forbindelse: Bluetooth og jackstik
 • Set til: Kr. 1.199
 • Mere information hos Soundliving

Sonos Move: Brugervenlig, dyb bas og dyr

I den lidt tungere ende har vi Sonos Move med sine tre kilo, men praktiske design, der gør det nemt at fragte højttaleren rundt i hjemmet eller ud på terrassen, hvor den takket være sin IP56-certificering kan tåle støv og let regnvejr. Og højttaleren tilpasser sig omgivelserne med TruePlay-funktionen.

Move er dog ikke en 360 graders højttaler, du kan placere midt på spisebordet, så alle får den samme lydoplevelse, da musikken kun kommer ud i fronten. Til gengæld kan Move spille enhver stue eller havefest op. Man skal dog tage salgstalen på Sonos’ hjemmeside med en skovl salt, da højttaleren ikke leverer ”et bredt lydbillede” i den forstand, at du kan nyde mange forskellige genrer af musik med Move på grund af den dominerende bas. Mit gæt er, at Sonos fokuserer på Spotify-generationen af musiklyttere, da Move gør det nemt at streame musik, og højttaleren er tiltænkt elektronisk partymusik frem for grandiose, klassiske kompositioner.

Sonos gør meget ud af at give dig et godt, første indtryk. Foto: Kasper Nesager-Hansen.

Design, funktioner og brugervenlighed

Fra Sonos Move tages ud af kassen, til højttaleren spiller musik, går det cirka fem minutter. Opsætningsguiden i Sonos-app’en er pædagogisk, så det er nemt for mig at opdatere firmwaren, tilslutte min Spotify-konto og gå i gang med at lytte til mine numre.

Sonos gør mig den tjeneste at samle alle mine musikbehov i deres egen app, når jeg giver app’en adgang til mit musikbibliotek på min tablet og telefon. Jeg slipper for skulle bruge flere forskellige musiktjenester, da jeg blot skal tilknytte dem app’en, hvilket er praktisk.

Jeg får også hurtig adgang til musikken, da højttaleren tændes, i det Sonos-app’en åbnes. Derefter skal jeg blot vælge et nummer, og vi er i gang.

Designet og funktionerne følger den brugervenlige filosofi, da Google Assistant gør det nemt for mig at styre musikken eller kommunikere med Googles tjenester, så længe Move-mikrofonen er aktiveret. Og touch-panelet i toppen af højttaleren, gør det nemt for mig at kontrollere musikken.

Foto: Sonos.

Lydoplevelsen

Yderst kraftfuld bas, der passer til Spotify-generationen, men får ethvert audiofilt hjerte til at græde. Bassen overdøver en stor del af mellemtonerne, hvilket får især dybe, mandlige sangstemmer til at blive  mudrede og træde i baggrunden. Lyse, kvindelige sangstemmer træder bedre frem, men virker stadig en anelse mudrede. Og jo mere pompøse numrene er, jo mere træder sangstemmerne i baggrunden. Afspiller jeg elektroniske numre, hvor der ikke er så mange instrumenter, som kæmper om at komme ud af tweeteren og mid-wooferen, træder sangstemmerne også klarere frem.

I en række numre oplever jeg, at bassen får en bedre fylde og er mere markant, når lydstyrken er på middel og nedefter. Det er som om, mid-wooferen har svært ved at følge med, når jeg skruer op for musikken, mens diskanten bliver mere dominerende.

Jeg opgiver fuldkomment at afspille Chopin, da klassisk musik lyder helt forvrænget. Pianoet har en metallisk dåserumklang. Andre kompositioner opgiver jeg, fordi violinerne har en lettere skærende lyd, hvilket især er markant, når jeg spiller Lux Aeterna af Clint Mansell og Kronos Quartet.

At Sonos Move er en party-højttaler, det er jeg ikke i tvivl om, når jeg spiller elektronisk musik. De pulserende basrytmer og samples lyder ganske gode, og den kraftfulde bund får gang i gulvbrædderne. Musik fra DJs som Deadmaus og David Guetta passer perfekt til Move, hvor kompositionerne er relativt simple. Glem nuancer, glem mellemtoner og glem feinschmeckeri – let’s get this party started!

Tager jeg højttaleren med ud i det fri, justerer Move sig automatisk efter omgivelserne takket være TruePlay. Men selvom lydbilledet tilpasses udendørs afspilning, bliver baseffekten mærkbart mindre.

Bedømmelse: Sonos Move

Samlet vurdering: 80 %

Sonos Move er både nem at fragte rundt, og den kan spilde dunder, men du kommer også til at betale en høj pris for herlighederne. Den trådløse højttaler har et flot og praktisk design, indbygget stemmestyring og Sonos-app’en går det nemt at samle musikken under ét.

Move kan få gulvbrædderne til at vibrere i takt med den tunge baseffekt, som passer perfekt til elektronisk musik, men hvis du tror, at du skal bruge højttaleren til klassisk musik, bliver du skuffet. Mange nuancer og mellemtoner drukner på grund af bassen. Men Move gør det nemt at streame musik, koble enheder til så alle kan lege DJ, og den kan spille enhver fest op. Dermed rammer Sonos den nuværende trend inden for musik ganske glimrende.

 • Navn: Move
 • Producent: Sonos
 • Batterilevetid: Op til 10 timer
 • Vægt: 3 kg
 • Forbindelse: Bluetooth og wi-fi
 • Set til: Kr. 2.999
 • Mere information hos Sonos

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?