Nu bliver dit tv taget gidsel

Ransomware er, desværre, en kendt og udbredt fænomen inden for computerverdenen. Men nu breder fænomenet sig. Sig velkommen til Ransomware der kidnapper dit tv

ransomware, tv, android

Det er efterhånden hverdag at en computer bliver låst af et stykke Ransomware som f.eks. Cryptolocker eller tilsvarende. Prisen for at få låst computeren op er typisk en Bitcoin, og så har du dine filer, og eller computer, tilbage i fungerende stand igen.

Men Ransomware har udviklet sig, og de nye Smart-tv der bruger Android som styresystem er det nye mål for de cyberkriminelle. Underligt nok så beder de ikke om Bitcoin, men i stedet om et gavekort på 200 dollars til iTunes.

”Det er usædvanligt, at bagmændene forlanger gavekort frem for penge, men på den måde kan det være nemmere at skjule ulovlighederne og sælge gavekortene videre gennem en anden person, for at tage pengene ud et andet sted”, siger it-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen, der er direktør hos it-firmaet www.anytech365.com.

Den nye Ransomware er en variant af FLocker, der har været i omløb siden maj sidste år, hvor den skabte problemer for smartphones der baseres på Android. Men nu er det altså dit Smart-tv der står for skud.

Det er it-sikkerhedsfirmaet Trend Micro, der har opdaget den nye Ransomware, og de fortæller, at du bliver inficeret på samme måde, som på en computer eller smartphone. Du besøger en hjemmeside, der er inficeret med den pågældende Ransomware.

FLocker er dog ret kræsen med, hvem den vil ramme. Den første halve time efter dit tv er blevet inficeret, bliver dine geografiske data undersøgt. Viser det sig at du befinder dig i Kasakhstan, Aserbajdsjan, Bulgarien, Georgien, Ungarn, Ukranie, Rusland, Armenien eller Hviderusland lader FLocker dig være. Men i alle andre lande vil den forsøge at inficere tv’et.

Du bliver præsenteret for en skærm, hvor du bliver bedt om at indtaste dine admin-oplysninger, og hvis du afviser det, fryser skærmen og forklæder sig som en falsk systemopdatering.

”Når du først er blevet ramt af et Ransomware-angreb som dette, er der ikke meget du kan gøre. Nogle vælger at betale pengene, men det er ikke garanteret, at tv-skærmen bliver låst op eller at du får dine data tilbage. Det er generelt en rigtig dårlig idé at betale løsepenge, da man et eller andet sted støtter den her type af it-kriminalitet. Og når bagmændene ved, hvad brugere er villige til at betale, kan de nemt hæve beløbet næste gang,” siger Janus R. Nielsen.

Så hvad gør du så, hvis du er ramt af Ransomware på dit tv?

Tja, Trend Micro anbefaler at du kontakter din tv-producent. Måske kan de geninstallere systemet i dit tv, eller på anden måde trylle. Men du skal ikke forvente at få genskabt nogle af dine data igen – dertil er Ransomware alt for svær at dekryptere.

Janus R. Nielsen tror at fremtiden kommer til at indeholde endnu flere Ransomware-angreb, så han anbefaler at du tager et par forholdsregler for at forebygge angreb, eller konsekvenserne af et angreb.

  • Tag backup af dine data.
  • Vær kritisk når du modtager emails og beskeder med links i.
  • Klik ikke på links fra ukendte og falske afsendere.
  • Sørg for altid at have dit antivirusprogram opdateret.
  • Kør opdateringer løbende.
About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?