Hvilken barbermaskine kan sende skraberen på pension?

Vælger du at pensionere din skraber ti fordel for en elektrisk barbermaskine, kan du spare tid og skåne huden. Omvendt er det langt fra alle barbermaskiner, der barberer ligeså tæt som en skraber. Tech-Test ser nærmere på fire modeller for at opnå den tætteste barbering

Barberskum, riv huden op, vand i ansigtet og så barbersprit. Den daglige barbering kan både være tidskrævende, irriterende for huden samt omfattende. Der må være en nemmere løsning – en elektrisk løsning? Ja da. I den danske detailhandel findes der fire dominerende producenter; Philips, Panasonic, Braun og Remington.

I teorien er den elektriske barbermaskine blidere mod huden end din trofaste, manuelle skraber. Samtidig slipper du for urenheder og bumser som følge af, at du har revet op i huden, hvilket giver bakterier muligheden for at slå lejr på dine kinder, hvis du ikke får rengjort ansigtet grundigt nok bagefter. Sagt med andre ord, den manuelle barbering er tidskrævende og omfattende, hvilket er lidt af en pelestilens om morgenen, hvor tiden er knap.

Elektriske barbermaskiner skal blot tændes, og så er du i gang med barberingen, hvormed du sparer tid og kræfter. Omvendt har din trofaste skrabers konkurrent en væsentlig ulempe – den barberer ikke lige så tæt. Fordi barbermaskinen ikke kommer helt ned og skraber huden, kan du opleve, at du ikke føler dig helt så glatbarberet. Samtidig kræver visse modeller en manuel rengøring fra tid til anden, mens reservedele såsom barberblade kan koste flere hundrede kroner.

Barbering er en personlig sag, og jeg har sat mig for at afprøve Philips, Panasonic ES-LV9N, Braun og Remington, som alle koster mere end kr. 1.000 for at opleve, hvad high-end barbermaskiner gør for min barbering. Alle fire barbermaskiner har hver deres design og tilgang til barbering, men hvilken maskine leverer det mest tilfredsstillende helhedsresultat? For en ting er selve barberingens tæthed, men det handler også om jeg sparer tid i forhold til brugen af den manuelle skraber, om jeg har skånet min hud, og hvad prisen for hele herligheden er.

Barbering er som nævnt en personlig sag, fordi der ikke findes to identiske ansigter og halse – for en god ordens skyld må jeg påpege, at testen kun omhandler barbering af ansigtet og halsen.

Hvad får du for pengene?

Braun CoolTec CT2s er den billigste model i testen til kun kr. 778, hvormed jeg i sagens natur ikke forventer hverken rengøringsstation eller en masse ekstraudstyr. Overraskende er det derfor ikke, at kassen kun indeholder en oplader, barbermaskine og etui. CoolTec CT2s har dog en indbygget trimmer til bakkenbarter samt selve CoolTec-funktionen, der skal gøre min barbering mere behagelig og skånsom mod huden.

Braun

Brauns maskine er samtidig vandtæt helt ned til fem meter, så du kan hoppe i hotellets pool i sommerferien og komme nybarberet op igen. Eller sagt med mindre sarkasme, du kan barbere dig i badet eller med barberskum.

Remington

Remington HyperFlex Verso ligger omkring kr. 1.300. Her får du en stofpose til opbevaring, en oplader, en udfoldelig trimmer til bakkenbarter og montérbar trimmer til skæg med i pakken, hvilket gør, at du kan trimme dit eventuelle skæg. Og HyberFlex Verso er vandtæt, så du kan foretage både tør- og vådbarbering. Ikke meget ekstraudstyr til en pris på nordsiden af kr. 1.000.

Philips har givet deres lille maskine det sexede navn, S9111/31. Modellen er den næstdyreste i testen, da jeg har set den til kr. 1.801. Til gengæld får jeg en del med i kassen; selve maskinen, en rengøringsstation, en skægtrimmer, et hårdt etui samt en sæbepatron til rengøringsstationen. S9111/31 er også vandtæt.

Philips
Panasonic pakke ny1

Panasonic ES-LV9N er testens dyreste model til kr. 2.600! Med i prisen får du maskinen, en rengøringsstation, sæbepakke til stationen, en børste til rengøring, en indbygget trimmer til bakkenbarter, et læderetui samt olie til vedligeholdelse af maskinen. ES-LV9N er vandtæt.

En huleboer?

Ekstraudstyr og avancerede funktioner hjælper ikke alverden, hvis barberingen ikke er god nok. Og her kommer Brauns CoolTec lidt ud på glat is. Qua mine asiatiske gener er mine skægstubbe lidt mere sejlivet end de fleste nordiske mænds, hvilket stiller krav til barbermaskinen.

CoolTec har to aflange barberblade og en trimmer, der klipper skægstubbe. De klarer sig ganske udmærket, da jeg skal ikke bruge synderligt mange minutter på at barbere kinder, overlæben eller hagen, men når jeg kommer til halsen og området omkring struben, kommer maskinen i vanskeligheder. Jeg skal bruge en del tid på at få fjernet alle hårene samt få barberbladet til at klippe relativt tæt. Relativt tæt fordi halsen efterlades med et beskedent sort skær, hvilket indikerer, at CoolTec ikke barberer helt tæt.

Unikt for Brauns maskine er kølingsfunktion, der gør det mere behageligt at barbere sig, fordi bladene bliver kølet ned, og det gør barberingen blidere mod huden. CoolTec skal have ros for at gøre barberingen mere behagelig og skånsom, men resultatet er dog det samme uanset om kølingsfunktionen er aktiveret eller ej. Maskinen er nem at rengøre under rindende vand.

Remingtons HyperFlex Verso barberer ikke ligeså tæt som de øvrige maskiner i testen.

HyperFlex Verso efterlader mit ansigt med ganske korte, men mærkbare skægstubbe og det efterlader en ru fornemmelse i hele ansigtet samt halsen.

Dermed er jeg tæt på at kunne iføre mig lændeklædet og trækølen. Maskinen er behagelig at bruge, hvis mine skægstubbe er mindre en 2½ dage gamle, ellers har den det med at nive fra tid til anden.

Braun

Det J-formede designet er rigtig handy, fordi jeg har et godt greb om selve maskinen, mens hovedet peger indad, når jeg skal barbere mig, hvilket bare føles mere behageligt og bekvemt end de øvrige maskiner, som skal vinkles på forskellige måder under barberingen – med HyperFlex Verso skal jeg kun skifte vinkel et par gange.

Maskinen er relativ nem at rengøre, hvis du blot fjerner barberskiven fra maskinhovedet og skylle begge dele under varmt vand fra hanen. Vi oplever dog, at vi skal skrubbe indersiden af hovedet for at få alle skægstubbene fjernet

Panasonic

Panasonic barbermaskine har hele fem rektangulære blade, hvormed ES-LV9N har det største hoved blandt alle testobjekterne. Du er tilgivet, hvis du sidder og tænker, at det lyder overdrevent med hele fem blade i et kæmpehoved – det gjorde jeg også til at begynde med.

Designet er fleksibelt, så jeg kan få hovedet til at bøje til siderne ud fra mit ansigts konturer. Kæben, struben og mundvigene er nemme at barbere takket være de fleksible hoved.

Overdrevent som det måske kan virke med hele fem barberblade i én maskine, betyder dog samtidig en effektiv og let barbering. ES-LV9N leverer faktisk det bedste resultat af vores fire testmodeller. Jeg bruger mindre tid på barberingen med Panasonics maskine i forhold til de øvrige, fordi den netop er effektiv, hvormed jeg skal bruge færre strøg på samme område.

Mit eneste kritikpunkt er, at designerne af ES-LV9N har lavet en skub-op-lås på bagsiden af maskinen, der både fikserer hovedet og bremser dets evne til at bevæge sig, mens låsen også skubber trimmeren til bakkenbarterne op. Dette virker som design-makværk, fordi det føles som en billig løsning, der ingen eksistensberettigelse har på en high-end barbermaskine til kr. 2.600.

ES-LV9N har egen rensestation, der også tjener som oplader. Stationen er nem at betjene, da du blot skal hælde Panasonics egne rengøringsmiddel i stationens beholder. Men rensestationen larmer som ind i pokker, hvilket er irriterende at høre på. Selve renseprocessen tager ti minutters tid, og tørreprocessen varer 70 minutter. Jeg anbefaler dermed, at du kører rense- og tørreprogrammet barbermaskinen, mens du er sidder på arbejde, så den er overstået, når du kommer hjem igen. Hvad du kommer hjem til er en ren og velduftende barbermaskine. Hele maskinhovedet fuldkommen renset på indersiden og ydersiden, mens den dufter frisk og ren takket være Panasonics særlige rengøringsmiddel.

Producenten advarer i manualen, at du ikke bør bruge andet end deres rengøringsmiddel til rensestationen, da maskinen ellers kan lide skade.

De oplyser til gengæld ikke, hvor du kan købe rengøringsmidlet – og hvor meget det koster! Jeg skulle bruge en del tid på at finde frem til Panasonics amerikanske netbutik, som sælger en kasse med tre poser rengøringsmiddel til $14,99, eller cirka kr. 100, hvilket svarer til godt halvandet års forbrug – selvfølgelig afhængig af hvor ofte du rengør maskinen.

Remington

Philips S9111/31 kører med et trekantet hoved bestående af tre cirkulære barberblade. Treenigheden kommer godt omkring mit ansigts afkroge og leverer en tæt barbering. Mundvigene og overlæben bliver tætbarberet med enkelt strøg, og bladenes cirkulære design gør det nemt for mig at komme omkring munden. Men S9111/31 løber ind i vanskeligheder, når den skal barbere hals- og strubeområderne. Her skal jeg bruge godt fire minutter ekstra på at køre maskinen frem og tilbage for at få en tilfredsstillende tæthed, selvom maskinens hoved er lettere fleksibelt – bare ikke fleksibelt nok.

S9111/31 leverer dog testens næstbedste barbering efter Panasonic ES-LV9, og jeg er alt i alt godt tilfreds med high-end modellen fra den hollandske elektronikgigant – Philips klarer desværre ikke hals- og strubeudfordringen helt tilfredsstillende.

Philips S9111/31 har, ligesom Panasonics model, en rensestation. Rengøringen foregår også automatisk her, og rengøringen af barbarmaskinens hoved, indvendig som bladene, tager ti minutter. Til gengæld tager den næsten fire timer om at tørre, hvilket er langt tid, men igen, du igangsætter du rengøringsprocessen, når du er ude af hytten, er det ikke noget problem. Fordelen ved Philips-rensestationen er dog, at den kun larmer med få decibel under selve rengøringen – tørreprocessen foregår lydløst. Ligesom Panasonic anbefaler Philips, at du kun bruger deres særlige rengøringsvæske til rensestationen, men til forskel for Panasonic har Philips været flinke at inkludere et link til en webshop i manualen, hvor du kan købe væsken. For kr. 299 får du et års forbrug, hvilket jo er en ekstraomkostning, der bør tages med i betragtningen.

Barbermaskiner har skjulte omkostninger

Ekstraomkostningerne har en langsigtet betydning for dig, når du vælger en model. For på et eller andet tidspunkt bliver barberknivene sløve og skal udskiftes, mens rensestationerne har behov for ny rengøringsvæske. Du slipper ganske enkelt ikke for at skulle købe ekstraudstyr til din maskine. Hvor længe de enkelte blade holder, er det desværre umuligt for mig at svare på, da det afhænger af din hårtype, og hvor hyppigt du barberer dig.

Philips oplyser gennem deres webshop, at nye barberknive koster kr. 699. De antyder, at knivene holder i to års tid. Remingtons hjemmeside har ingen informationer om køb af nye barberknive – ej heller kan jeg finde informationerne andetsteds. Dermed må jeg konkludere, at det ikke er muligt at købe nye knive til HyperFlex Verso på nuværende tidspunkt, hvilket betyder, at maskinen skal skiftes ud, når bladene bliver sløve. Panasonic oplyser gennem deres webshop, at nye knive til ES-LV9N koster $80, eller cirka kr. 525, og knivene bør udskiftes efter 1-2 år. Endelig er der Braun, hvis knive koster $40, eller cirka kr. 262, at udskifte. Braun anbefaler, at dette sker hver 18. måned.

Hvis vi går ud fra forventningen om, at de fire modeller har en levetid på op til tre år, og vi går ud fra, at du skal skifte knivene to gange i modellernes levetid, så er det en ekstraomkostning på kr. 1400 for Philips S9111/31, der i forvejen er set til kr. 1.899, mens tre års forbrug af rengøringsmiddel ligger på kr. 900. De samlede omkostninger ligger dermed på kr. 4.199. Panasonic ES-LV9N koster kr. 2.600, mens to udskift af knivene koster kr. 1.050, og tre års forbrug af rengøringsmiddel ligger på kr. 600, løber de samlede omkostninger op på kr. 4.250. Braun CoolTec koster sammenlagt kr. 1.302 for tre års levetid inklusiv to udskift af knive a kr. 524. Endelig er der Remingtons maskine, hvor det ikke er oplyst, hvad udskift af knivene koster.

Skal du have en ordentlig barbering med en barbermaskine, skal du slippe med mere end kr. 4.000, hvis du vil erhverve dig en ordentlig model. Panasonic løber med sejren, fordi den leverer den bedste barbering, hvilket jo er essensen af denne test. Philips ligger på en tæt andenplads, mens Braun følger på en tredjeplads ud fra tæthed og behagelighed. Remington kommer på en fjern fjerdeplads, da tæthed og behagelighed halter, mens producenten ikke oplyser prisen på ekstra udstyr.

Produktinformation

  • Navn: CoolTec CT2s (uden rengøringsstation)
  • Producent: Braun
  • Antal blade: 3 rektangulære blade
  • Vandtæt: Ja, op til 5 meter
  • Batterilevetid: Op til 45 minutter
  • Genopladningstid: En time
  • Set til: Kr. 778
  • Mere information hos Braun

Bedømmelse

Samlet vurdering 70%

Braun CoolTec CT2s er utrolig behagelig at barbere sig med takket være CoolTec-funktionen, der skåner huden under barberingen. Brauns maskine får dog ikke ordentligt fat i en enkelte stubbe, og den leverer ikke et imponerende resultat omkring struben. Til gengæld er maskinen nem at rengøre, og den koster ikke alverden.

Produktinformation

  • Navn: HyperFlex Verso (uden rengøringsstation)
  • Producent: Remington
  • Antal blade: 3 runde blade
  • Vandtæt: Ja
  • Batterilevetid: Op til 60 minutter
  • Genopladningstid: 90 minutter
  • Set til: Kr. 1.299
  • Mere information hos Remington

Bedømmelse

Samlet vurdering 50%

Remington HyperFlex Verso taber denne test ganske enkelt fordi, den ikke leverer en tilfredsstillende barbering. Mit ansigt og hals er simpelthen fyldt med millimeter korte stubbe, som får fladerne til at føles ru. Endvidere niver maskinen enkelte skægstubbe, hvilket gør forbandet ondt, mens jeg skal brug flere strøg med maskinen for at fjerne alle skægstubbene, end jeg skal med de øvrige maskiner, hvilket resulterer i, at jeg ikke sparer tid på at barbere mig med HyperFlex Verso. Af en maskine til kr. 1.299 burde resultatet være bedre. Desuden oplyser Remington ikke, hvad reservedelene til HyperFlex Verso koster, hvormed det er umuligt for mig at skønne den samlede pris for herligheden. Ser vi på plussiden, følger der en skægtrimmer med i købet, og designet er meget brugervenligt.

Produktinformation

  • Navn: S9111/31 (med rengøringsstation)
  • Producent: Philips
  • Antal blade: 3 runde blade
  • Vandtæt: Ja
  • Batterilevetid: Op til 50 minutter
  • Genopladningstid: En time
  • Set til: Kr. 1.801
  • Mere information hos Philips

Bedømmelse

Samlet vurdering 85% Tech-Test-wide-RGB-bronze_small

Philips S9111/31 kan ikke prale af at have et spændende navn, men barbermaskinen leverer til gengæld en rigtig god barbering. Knivene formår at kommer godt rundt i mundvigene, men strubeområdet skal have en del ekstra strøg, før barberingen bliver tilstrækkelig tæt. Generelt føler jeg, at S9111/31 leverer en tæt barbering, så jeg tør vise mig i offentligheden igen, og en barbering tager cirka fem minutters tid, hvilket er en væsentlig besparelse af tid i forhold til den ellers trofaster skraber. Rensestationen, som følger med, fungerer rigtig godt, og den støjer ikke synderligt meget. Dog bør du kigge på ekstraomkostningerne, før du køber dyret, da det kan blive en halv pebret affære med tiden.

Produktinformation

  • Navn: ES-LV9N (medrengøringsstation) [Testvinder!]
  • Producent: Panasonic
  • Antal blade: 5 rektangulære blade
  • Vandtæt: Ja
  • Batterilevetid: Op til 45 minutter
  • Genopladningstid: En time
  • Set til: Kr. 2.600
  • Mere information hos Panasonic

Bedømmelse

Samlet bedømmelse 90% Tech-Test-wide-RGB-winner-silver-small

Panasonic ES-LV9N er en fornøjelse at barbere sig med, da den leverer en meget tæt barbering med få strøg – selv omkring struben. Hovedet med de fem knive virker måske lidt voldsomt, men det er effektivt og behageligt at barbere sig med. Rengøringsstationen larmer til gengæld en del, ligesom en grum designfejl trækker lidt ned. Ikke desto mindre er ES-LV9N et anbefalelsesværdigt køb, hvis du er villig til at ofre kr. 2.600 på en barbermaskine, hvilket er dyrt, men du sparer tid om morgenen og skåner din hud, når du barberer dig med ES-LV9N.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?