Danskerne elsker varme

Et nyt studie fra tyske Tado viser at danskerne har en højere gennemsnitslig indentemperatur end f.eks. englænderne og hollænderne

Billede genereret af Adobe Firefly

Tado har undersøgt temperaturerne i mere end 650.000 hjem over hele Europa inklusiv Danmark. Her har man fundet ud af, at danskerne sammen med svenskerne topper listen over europæere med størst behov for at holde en lun indendørstemperatur. Hos de kuldskære danskere ligger indendørstemperaturen nemlig gennemsnitligt på 20°C, mens vores engelske naboer kan leve med en temperatur på sølle 16,6°C og måske tyer til en ekstra kop varm the i stedet for. Også hollænderne har haft deres termostater sat lavt til kun 16,9°C og dermed knap 3°C lavere end danskerne. 

Vi har haft to år med meget høje energipriser, og vi anslår, at de tado°-kunder, der sidste år skruede deres smart termostater ned med bare en enkelt grad, kunne spare 650 kroner om året. Med en temperaturforskel på hele 3°C, som gør sig gældende, når man fx sammenligner englænderne og hollænderne med danskerne, så vil der altså også være tale om væsentlige besparelser, der uden tvivl kan mærkes på pengepungen.  

Christian Deilmann, medstifter og CPO hos tado

Tado’s bedste tips til at spare på varmeudgifterne

Tado sælger blandt andet smarte termostater og andre intelligente enheder der kan hjælpe med til at holde varmeudgifterne nede. Men der er en masse du kan gøre uden at købe og installere smarte enheder, og dem deler Tado her.

  1. Vælg den rigtige temperatur: Rumtemperaturen skal holdes på et passende niveau i de forskellige opholdsrum. De anbefalede temperaturer er 18 til 21°C i stuer og soveværelser og omkring 22 grader på badeværelset. Temperaturerne kan sænkes om natten, eller når ingen er hjemme.
  2. Programmerbare termostater: En investering i nogle programmerbare termostater er det hele værd. De regulerer automatisk varmen efter en fastlagt tidsplan, og tado°’s enheder giver ekstra besparelser ved at skrue ned for varmen, når du forlader dit hjem, eller slukke for den, hvis de registrerer, at et vindue er blevet åbnet.
  3. Vinduestætning: For at undgå energitab bør tætningen af døre og vinduer kontrolleres for sprækker og derefter repareres om nødvendigt.
  4. Termisk isolering: Når tag, vægge og vinduer er godt isolerede, minimeres varmetabet. Varmen kan ikke slippe ud og kold luft kan ikke trænge ind.
  5. Korrekt ventilation: Det anbefales at lufte regelmæssigt ud, men gør det kort og effektivt. Det vil sige at det er bedre at åbne vinduerne på vid gab i et par minutter, fremfor at lade dem stå permanent åbne.
  6. Luk døre: Ikke alle rum i en bolig bliver opvarmet lige meget. For at spare på varmeudgifterne giver det derfor mening at lukke dørene, ellers trækker den kolde luft fra de køligere rum temperaturen ned i de varmere.
  7. Udluft radiatorerne regelmæssigt: Luft i radiatorerne kan hindre varmeoverførslen.
About Lars Bennetzen 3882 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.