Test: Et genialt dykkerkamera

Danske Paralenz har med kameraet af samme navn skabt et lækkert nicheprodukt, der leverer varen og giver hobbydykkeren muligheden for at dokumentere sine undervandseventyr og dele dem med omverdenen med et minimum af besvær

Af Hans Lauring

Det danske Paralenz-kamera er noget så sjældent som et crowdfundet teknologiprojekt, der leverede varen til alle backerne og samtidig benyttede folkene bag lejligheden til at udvikle og forbedre deres produkt i samarbejde med de allerførste brugere. Resultatet er blevet et lille actionkamera målrettet dykkere, der i høj grad leverer varen.

Hvis man ville filme sin undervandshobby før i tiden, så krævede det en del udstyr og var ikke billigt. Og skulle det blive ordentligt, så skulle man dedikere sit dyk til video eller foto. Med fremkomsten af de små actionkameraer, så er det blevet lettere, billigere og ikke mindst muligt at gøre samtidig med, at man gør andre ting.

Det meste brugte actionkamera er GoPro, og det har revolutioneret hvordan folk dokumenterer og deler deres hobbyer. Men vil man bruge GoPro under vandet, så kræver det stadig et ekstra hus, ekstra specialbeslag og, hvis det skal være ordentligt, filtre. Det vil Paralenz gerne gøre en tand nemmere.

 

Paralenz-Dive-Camera-1000x1000-1

For det første er kameraet hårdført bygget i metal og vandtæt out of the box. Man behøver ikke pakke det ekstra ind. En aftagelig metalhætte beskytter skærm, USB-stik og hukommelseskort gemt bag et kraftigt gevind og tre O-ringe. Med kameraet medfølger der silikonefedt til at vedligeholde dem og sikre, at kameraet holder vandet ude.

Den kompakte aflange torpedoform betyder, at vi må undvære farveskærmen, der efterhånden er standard på alle actionkameraer, men det er prisen værd for et mere strømlinet produkt – og hvem bruger også skærmen, mens de dykker? Sætter man Paralenz fast på det medfølgende beslag, der passer til stropperne på de fleste dykkermasker, så mærker man slet ikke, at man svømmer med et kamera.

Som sagt, så skal man bruge filtre, hvis man vil lave gode undervandsoptagelser. Enten fysiske filtre, der vælges ud fra vandets farve (du kan ikke bruge det samme filter i Øresunds grønne vand som i Middelhavets blå), eller efterbehandling i et redigeringsprogram. Paralenz benytter sig af den digitale efterbehandling, men automatiserer processen i kameraet – det digitale filter tilpasser sig simpelthen vandet og den dybde, du dykker på. Det er virkelig smart og virkelig effektivt. Det kan godt være, at en dygtig fotograf kan gøre det bedre under redigeringen, men på denne måde, så sparer man en masse tid og besvær og får et resultat, der kan deles med omverdenen, så snart man er oppe af vandet. Og billedkvaliteten er høj og vil være mere end tilfredsstillende for langt de fleste.

For at tilpasse det digitale filter, er Paralenz udstyret med en dybdemåler. Du kan også vælge at lade information om dybde og temperatur stå på din video diskret i højre hjørne, og du kan hente målingerne ud via den medfølgende app, så du har en minilog over dit dyk. Paralenz har også indbygget automatisk billedstabilisering og hvidbalance, som ikke imponerer helt så meget. For det meste er det fint, men dykker man steder med ekstreme skift i lys, som f.eks. ud og ind af vrag eller om natten med håndholdt lys, så kan hvidbalancen have svært ved at følge med.

Paralenz41

Kameraet betjenes med en enkelt knap og en drejering, hvilket selvfølgelig betyder, at der skal en del klik til for at ændre mange indstillinger – men de allermest brugte er sjældent mange klik væk, og den ene knap og taktile respons gør, at det er nemt at lynindstille sine optagelser også selvom man har tykke neoprenhandsker på. Og man kan f.eks. også indstille kameraet til kun at optage, når man kommer under en vis dybde, for på den måde at spare en masse unødvendige overfladeoptagelser og sikre, at man ikke glemmer at starte optagelsen. Funktionen kræver dog, at man tilbringer en del tid under vandet – hvis man som undertegnede under testen undervandsjager og mest befinder sig i overfladen, så skal man manuelt starte sin optagelse – men med rigelig batteritid kan man også sagtens bare lade det køre og senere klippe det unødvendige fra.

Paralenz kan skyde i alt fra 4K og ned, du kan tage stillbilleder og skyde i slowmotion og udover din valgte standardoptagelse kan du indstille en custom-optagelse, så du kan skifte mellem de to (og still-billeder) uden at behøve at kunne læse med på det lillebitte tekstdisplay. Så snart man er oppe, så kan man få adgang til sine optagelser (og indstillingerne) på den medfølgende mobil-app – her oplevede vi dog, at forbindelsen mellem kamera og mobil kunne være ret svingende. Vil man ikke bruger appen, så skal overførsel til pc ske via kortlæser eller kabel.

Paralenz

Batterilevetiden ligger på mellem to og tre timer, hvilket er rigeligt for de fleste dyk. Og kameraet oplades hurtigt via det medfølgende USB-C-kabel, så der ikke er noget behov for at medtage en særlig oplader. Til gengæld kan du ikke købe ekstra batterier og lige lave et lynskift – men som sagt er opladningen ganske hurtig.

Alt i alt er Paralenz et veltænkt og veldesignet kamera, der har målrettet design og funktioner til brugerne. Det kan godt bruges som et almindeligt actionkamera og virker også hårdført nok til både skiløb og faldskærmsudspring, men det er designet med dykkere for øje og kommer først rigtig til sin ret under vandet – prisen er i den høje ende, men til gengæld får man et kamera, der er fuldstændigt klar til formålet, så snart det er ude af boksen. Og det velgennemtænkte design gør det til en leg at dele sine dykkeroplevelser med omverdenen, allerede inden man er kommet i land igen.

Produktinformation

  • Pris: 5.599 kr
  • Vandtæt: 250M/26 ATM
  • Opløsning: 4k-30 FPS / 2.7k-60 FPS / 1080p-100 FPS / 720p-200 FPS
  • EIS (electronic image stabilization): Ja
  • Hvid-balance:Auto
  • Batteri: LiPo – 1600 mAh / 3+ timer (1080p – 30 fps) / 2+ timer (4K – 30 fps)
  • Stillbillede: 8 MP
  • Mål: 116 x 35 x 38 mm, 155 gram
  • Hus: Aerospace-grade aluminum & titanium skruer
  • Port: USB-C
  • Hukommelse:64 GB eller 128 GB Micro SD-kort (Class: U3 or V30) – medfølger ikke
  • Montering: Maske- og universalbeslag medfølger
  • Tilslutning: WiFi (til mobil-app), Bluetooth & USB
  • Display: 0.5″ OLED

Bedømmelse

Bedømmelse:95%

Muligvis et nicheprodukt, men til gengæld et, der er udviklet med brugerne i fokus og i samarbejde med de dykkere, der skal have glæde af kameraet. Paralenz er nemt at betjene, nemt at have med og nemt at få kvalitetsoptagelser ud af, så de hurtigt kan deles med familie, venner eller følgere. Kameraet er veldesignet og virker gennemgribende veltænkt og solidt. Det er en lille følgesvend, som det ikke kræver overvejelser at tage med, og i testperioden blev det hurtigt en selvfølge altid at tage det med i vandet – også selvom det kun blev en lille snorkeltur med ungerne.

About Lars Bennetzen 3851 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?