TEST: Intelligent klimakontrol på godt og ondt

Ambiclimate mini er på mange måder en super fed måde at automatisere din ac på. Men hvor den rent hardwaremæssigt nok virker fint, så er der meget tilbage at ønske omkring den app der styrer det hele

ambiclimate mini, er lille og diskret. Foto ambi

Sidste år lancerede Ambi deres lille ambiclimate mini, en ganske lille gadget der kan styre din AC eller varmepumpe, og den har jeg testet.

Der er to ting at sige, og hvis du ikke gider læse hele teksten, så er det disse to ting du skal tage med.

  • Den fylder næsten intet, og fungerer rent teknisk helt problemfrit
  • Den app der skal styre den, er langt fra brugervenlig, og det smitter af i både brug og installation af enheden.

Så med de ord er det tid til at kaste mig over selve testen, og jeg starter med opsætning/ibrugtagning.

Det er nemlig her det hele starter lidt skævt. Jeg starter med at scanne en QR-kode, hvilket jeg forventer bringer mig til en side hvor jeg kan hente app’en. Men næ nej, jeg ender på en webside, hvor jeg skal registrere mig.

Nuvel – det gør jeg så, men efter jeg har valideret min mail, så er jeg ligesom låst – det er en support hjemmeside jeg er endt på, og intet sted står der noget om app’en.

ambiclimate mini fylder næsten intet og kan let placeres diskret – så længe den kan se din varmepumpe eller AC-enhed. Foto: ambi

Nuvel, jeg finder app’en på App Store, men da den er installeret kan jeg ikke logge ind med de informationer jeg har givet. Jeg prøver flere gange, skifter kodeord og så videre, men lige meget hjælper det.

Jeg kigger på igen på app’en, og fra den kunne jeg så også registrere mig. Nuvel, det kunne vel ikke gå værre end galt. Så jeg registrerede mig derfra, og så lykkedes det. Jeg blev oprettet og kunne logge ind på app’en.

Men jeg står stadig tilbage med spørgsmålet: Hvorfor f….. skulle jeg lokkes ind på Climates supporthjemmeside, og bare overlades til mig selv?

Det stoppede ikke der

Så langt så godt – jeg skulle nu have ambiclimate mini til at virke. App’en guidede mig igennem opsætningen, og i starten gik det fin. App’en sikrede at ambiclimate mini kom på mit netværk, næste skridt var så at koble den sammen med min varmepumpe.

Her ville den så have nummeret på fjernbetjeningen til min varmepumpe. Nuvel – den fandt jeg så frem, men selvom jeg har en af de mest udbredte varmepumper (en Panasonic), så var fjernbetjeningen ikke i databasen.

Der var så en proces, hvor jeg skulle pege fjernbetjeningen ned mod ambiclimate mini, og klikke på ‘mode’ et par gange. Dermed lykkedes det, og jeg kunne nu komme videre.

Men nu går det så galt igen for app’en. Dog ikke fordi den fejler, men fordi den er opbygget på en måde som gør den nærmeste uforståelig. Den starter nemlig op i “AI-mode” (som forresten kun er med som prøveversion. Efter et stykke tid bliver den funktion slået fra, og så skal du tilkøbe et abonnement…).

Her tog det mig en del tid at forstå hvad der skete. En knap på midten af skærmen skrev “comfy” og når jeg klikkede på den kom en række andre muligheder frem, så som “a bit cold”, “too cold” og så videre.

Jeg måtte ud og læse lidt her – det viser sig, at du skal fortælle app’en, hvordan du har det, og i starten skal du helst gøre det tit. Så lærer den dig at kende, og vil forsøge at indstille temperaturen til det du mener er komfortabelt.

For mig betød det, at jeg sad og frøs en del i starten…

Hvorfor jeg ikke bare kan skrive: “Jeg vil have 22 grader hele dagen, og 19 grader når jeg ikke er her” ved jeg ikke, men irriterende er det.

Jeg ville så indstille temperaturen manuelt, og det tog lidt inden jeg fandt en lille knap “Modes”, hvor jeg så kunne vælge temperatur og derfra indstille hvor varmt jeg ville have det i kontoret.

App’en skal gennemtænkes

Der er mange flere muligheder i app’en, så som at du efter et stykke tid kan få analyseret dit indeklima, du kan sætte timere op på din enhed og meget mere.

Men fælles for det hele er, at det er svært at find i app’en, og det er meget svært at gennemskue, hvad de bruges til, og ikke mindst hvordan du bruger dem.

App’en til ambiclimate mini er problematisk designet og meget svær at gennemskue. Foto ambi

Så hvis jeg lige må komme med et godt råd her, så skal udviklerne hyre nogle UI-designere, som har styr på, hvordan folk tænker, for denne app var bare vildt irriterende.

Intet i vejen med enheden

Hvis jeg så vender blikket direkte mod ambiclimate mini, så er der intet i vejen med en. Den fungerer fortrinligt. Den har godt fat i min varmepumpe, og justerer den uden problemer efter input fra min iPhone.

Men det er heri ambiclimate minis største problem ligger – interfacet på app’en, som jeg har snakket om før. For jeg havde virkelig store kvaler med at finde ud af, hvor jeg skulle finde de forskellige funktioner – og der er mange.

Det er rigtig fedt at den lærer af mit forbrugsmønster, og at jeg ved feedback lærer den, hvordan jeg helst vil have temperaturen.

Men en ting jeg aldrig rigtig fandt ud af var timing. For hvis jeg kører enheden på AI, så var jeg ikke sikker på at jeg også kunne vælge, at den skulle skrue ned for temperaturen uden for kontortid.

Og hvad så når jeg kom på kontoret udenfor kontortid? Den eneste måde jeg kunne få den til at skrue op, var ved at gå væk fra AI og selv indstille temperaturen, og så huske at gå tilbage til AI, eller Comfy-mode som den tilstand hedder, når jeg forlod kontoret.

‘Jamen du kan da bare bruge geofencing’, hører jeg så folk sige. Og ja – det kunne, hvis det altså ikke lige var fordi mit kontor og mit hus ligger så tæt på hinanden, at geofencing ikke kan se forskel på de to steder.

Det har flere gange resulteret i, at mit kontor enten har været alt for varmt eller alt for koldt – specielt i den periode hvor jeg skulle lære systemet op.

Der hvor den fungerede bedst for mig, var når jeg bare valgte at sætte temperaturen manuelt, og så sætte et tidsplan op for, hvornår jeg ville have hvilke temperaturer – og så går lidt af det smarte jo af den, ikke?

Jeg savnede også den funktion, at den opdagede når jeg luftede ud. Min gamle Tado kunne selv fornemme når jeg åbnede vinduerne, og slukkede automatisk for min varmepumpe. Det oplevede jeg aldrig med ambiclimate mini.

Jeg må indrømme at jeg droppede brugen af ambiclimate mini, og gik tilbage til min Tado. Den er dyrere ja, men den er altså også langt mere intuitiv og lettere at bruge, nå ja, og så skal jeg ikke købe et abonnement for at bruge de smarte funktioner.

Bedømmelse

Samlet vurdering 60%

Som udgangspunkt er ambiclimate mini en god idé, og det er også fedt at jeg kan tilføje min ‘dumme’ varmepump eller AC smarte funktioner. Men mange af de funktioner som virkelig giver min varmepumpe smarte funktioner skal jeg betale ekstra for – resten har jeg stort set adgang til via fjernbetjeningen.

Installation/opsætning er vanskelig, og hvis du ikke lige er it-kyndig, så vil du hurtigt støde ind i problemer, og brugen af app’er ikke særlig smart. Det er svært at finde rundt i den, det er svært at finde de funktioner du gerne vil have, og den virker ikke intuitiv.

Prisen på 999 kroner er lige i overkanten, når du er nødt til at købe et abonnement for at få de smarte funktioner med.

Du kan læse mere om ambiclimate mini her, og du kan kun købe den hos Elgiganten til 999 kroner.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3025 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart