TEST: Roborock robotter imponerer med støvsugning og gulvvask

To af Roborocks nyeste robotter har gjort rent her på redaktionen, og begge har imponeret i dagligdagen - der er kun ganske få ting jeg for alvor savner

Q Revo. Foto: Roborock

Ved første øjekast ligner de to støvsugerrobotter fra Roborock alle andre på markdet. Det er runde, de har sensorer over alt og den samme toplåge til at tømme støvbeholderen med.

Men så stopper lighederne, for mig altså, også. For begge robotter har en ret stor basestation, og her blive robotternes støvbeholder automatisk tømt, så du slipper for det.

De to robotter jeg har haft kørende er Roborock Q5 Pro+ og Roborock Q Revo. Den første betegner producenten selv som en ‘entry’-model mens den sidste er en topmodel, der da også har et par funktioner som du ikke finder hos Q5 Pro+.

Jeg skal lige starte med at sige, at Q5 Pro+ også findes i en Pro-version (uden +), som ikke har automatisk tømning i basestationen.

Jeg vil også godt lige sige med det samme, at Q Revo ikke alene støvsuger, den vasker også gulv. Mere om det lige om lidt.

Let at komme i gang

De første roser skal lyde til udpakning og opsætning af de to robotstøvsugere. Selvom det er store enheder – basen fylder ret meget i højden – så er det let at komme i gang. Det er minimalt hvor meget du skal samle før du er i gang, og vejledningen er trykt på et stort papstykke der dækker toppen af kassen. Den fungerer samtidig som udpakningsvejledning.

Med robotterne sat på plads i stuen, var næste trin at forbinde dem til app’en, og det gik ligeledes let og hurtigt. Robotterne blev hurtigt fundet og koblet på husets netværk så du altid kan tilgå dem, også når du ikke er hjemme.

Begge robotter starter så også med at lave et hurtigt scan af dit hjem, så de har et kort at arbejde med, og efterfølgende effektivisere deres arbejde. Her var der så et enkelt lille problem som jeg ikke rigtig ved, hvordan jeg skal løse mest effektivt.

Danske hjem fra før 90’erne, har ofte relativ store dørtrin, således også mit hjem. Det betød at robotterne ikke bare lige kan køre rundt og scanne hele huset. For hvor de nok kan køre over den ene side af dørtrinet, så kan de ikke køre over den anden og høje side.

For mig betød det, at jeg fik et kort der dækkede stuen, mens gang og værelser ikke kom med på kortet. Jeg kunne godt puffe robotten ud i gangen, men den brokkede sig, hvis jeg forsøgte at løfte den ind over et højt trin.

Det er et mindre problem, men dog en lille ting jeg ikke helt ved hvordan jeg skal løse. Det havde været fedt, hvis jeg havde haft en mulighed for at sige “tilføj rum” til kortet og så sætte robotten ind i det rum den skulle scanne. Men det var så ikke en mulighed for mig.

Når jeg så siger at det kun er et mindre problem, så er det fordi robotten sagtens kan gøre rent alligevel. Den siger bare at den er et ukendt sted og så gør den i øvrigt rent på livet løs.

Q5 Pro+

Den lille robot kan gøre rent på den simple måde, den kan støvsuge, men ikke vaske gulvet. Den er så til gengæld udstyret med dobbelt ruller i bunden der gør den ganske effektiv til at samle støv op når den arbejder.

Q5 Pro+. Foto: Roborock

Samtidig er lydniveauet når den arbejder behageligt lavt, og fordi den er så effektiv til at suge, skal den ikke køre ret længe inden gulvet er flot og rent.

Den finder automatisk ud af, hvor der er tæpper og hvor der er hårde gulve, og justerer sugestyrken så den passer til underlaget.

Hvor jeg lige skulle vænne mig til robotten var når den kom tilbage til basen og skulle tømme støvbeholderen op i den pose der sidder i basen. Hold da lige op det larmer. Det tager godt nok ikke mere end 5-10 sekunder, men i den tid er der så også larm på drengen.

Der er en mængde andre funktioner i robotten, så som at du kan indstille rutiner så den gør rent på bestemte tidspunkter, og så kan du tale til den – men ikke på dansk, så det testede jeg ikke.

Den lærer også hvor der bliver mest beskidt, og gør så ekstra rent der – fin lille funktion.

Sensorerne gør også at den ikke bare lige kører ind i vægge og møbler, og selvom den ikke helt undgår at røre ting, så er det meget forsigtigt og jeg er ikke bekymret for at den ridser møbler eller ligendne.

Med en højde på omkring 97mm, kan den komme ind under de fleste møbler, så som sofaer og lignede og det er jeg rigtig glad for.

Q Revo

Q Revo. Foto: Roborock

Den store, og helt nye, robot fra Roborock klarer både støvsugning og gulvvask – helt uden at jeg som bruger behøver gøre noget som helst. Lad mig forklare.

Basen indeholder dels en pose, som Q5 Pro+, som bruges til at tømme støvbeholderen med, men den indeholder også en to vandtanke. En med rent vand og en der opsamler beskidt vand.

Robotten kan så programmeres til at både støvsuge og vaske, eller kun at gøre en af tingene. Men nu er det så at det bliver rigtig smart. For det første kan du tilsætte gulvvaskemiddel til det rene vand, for det andet fylder robotten automatisk den interne beholder op med vand, så den ikke skal køre retur til basen for at kunne vaske dit gulv (den kan klare op til 400m2 på en fuld intern tank), for det tredje renser og tørrer den automatisk de to børster der vasker gulvet under brug.

Jeg er vild med den måde det fungerer på. Det sikrer både at børsterne altid er rene og at de er tørre, så de ikke kommer til at lugte.

Bunden af Q Revo. Foto: Roborock

Herudover så virker robotten på stort set samme måde som Q5 Pro+, og når den finder et tæppe, så vasker den ikke, men nøjes med at støvsuge.

De roterende mopper der sidder under den, er klikket på med magneter så de let kan tages af, selve mopperne kan naturligvis tages af og vaskes/skiftes og – når den kører så bliver de kørte ud til siden, så robotten vasker helt til kant. Fed lille detalje.

Igen så larmer robotten pænt meget når den skal tømmes i basen, og du skal være klar på, at det tager tid at få tørret moppehovederne.

Mange muligheder i app

Selve app’en indeholder rigtig mange muligheder, næsten for mange faktisk. Du kan selv indstille gulvtyper, du kan redigere kortet og vælge hvilke zoner robotten ikke må komme i. Du kan få 3D kort og du kan selv scanne et kort ind med din smartphone.

Du kan indstille hvor følsom robotten skal være overfor f.eks. tæpper, om robotten skal køre i et tilfældigt mønster eller i et mere om det f.eks. skal være langs gulvbrædderne.

Det er også i app’en du vælger hvilket rum, eller hele huset, der skal rengøres og så sætter du den ellers i gang.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Begge robotter får samme bedømmelse i min test. Jeg er begejstret for dem begge. De gør upåklageligt rent. Jeg er vild med at de kan køre i op til 7 uger uden jeg bør gøre noget, og at der kun er minimal vedligeholdelse af dem.

Jeg er mindre begejstret for larmen, og jeg er ikke så glad for de poser de bruger i basen. De er nemlig helt unikke for Roborock, og det vil sige at man skal ud og købe specielle poser for at bruge robotten. Kunne godt have brugt at de var helt poseløse.

Du kan læse mere om Q5 Pro+ her.

Du kan læse mere om Q Revo her.

Det koster Q5 Pro+ lige nu

Det koster Q Revo lige nu

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.