Det nye headset fra Skullcandy, Crusher ANC XT 2, leverer en overdøvende bas der hurtigt kan skade hørelsen, men lyden nåede aldrig den forventede kvalitet
Som barn havde jeg et PC-headset med indbygget rumble-funktion, der forstærkede bassen, så mit hoved rystede lystigt i takt til musikken – jeg elskede det. Mange år senere stiftede jeg så bekendtskab med Skullcandy og deres Crusher headsets, som byder på en lignende funktion, dog i en mere moderne, trådløs udgave – uden behov ekstern batteripakke til AA-batterier. Jeg har lige haft muligheden for at kigge nærmere på Skullcandys nyeste version af dette rumble headset kaldet Crusher ANC XT 2. Det har været en interessant oplevelse, men ikke just imponerende.
Pas på hørelsen!
På overfladen ligner Crusher ANC XT 2 ethvert andet moderne headset i den billigere ende – selvom det koster 2.000 kr. De er forholdsvis store og sidder behageligt på hovedet takket være polstring i toppen af bøjlen og de store bløde ørepuder. Hver kop er udstyret med flere knapper, samt et hjul i venstre side, der alle kan tilpasses via en app. On/off-knappen har fået en grim orange farve, der skriger unødigt i det ellers sorte og diskrete design. Ligesom tidligere modeller i serien, har Crusher ANC XT 2 fået indbygget Tile-funktion, og der er naturligvis også indbygget støjdæmpning (ANC), som kan dræbe den værste støj omkring dig. Desværre er den knap så effektiv, og fordi kopperne ikke sidder helt tæt, slipper der meget lyd ud i hver side. Den for mig vigtigste funktion er dog batterilevetiden, som er på imponerende 50 timer.
Fornuftige basisfunktioner
Men det er hverken batterilevetid, ANC eller Tile, der skal sælge Crusher ANC XT 2. Det er derimod den indbyggede Crusher-funktion, som forstærker bassen, og det i en sådan grad, at headsettet får dit kranie til at ryste.
Her vil jeg gerne komme med en advarsel. Jeg var bogstavelig talt ved at få blæst trommehinderne ind, da jeg første gang fik fyret op for Crusher ANC 2. Bas-funktionen var skruet op på fuld styrke og jeg havde ikke fået slået EQ-funktionen i Spotify-appen fra. Jeg var oprigtigt talt bange for at få en høreskade. Efter nogle justeringer var det en noget anden sag, og jeg kunne nu gå i gang med at lege og teste Crusher ANC 2.
Den særlige bas-funktion justeres enten via hjulet på venstre side, eller via en slider i Skull-iQ-appen. Smag og behag er forskellig, men de fleste vil som jeg nok indstille den et godt stykke under de 50% eller måske endda nærmere de 25%.
Skruer man meget højere op, bliver bassen alt for kunstig og dominerende mens lydbilledet bliver tungt og mudret. Omkring de 5 til 10% er det mere tåleligt og giver actionfilm, pop og rockmusik et ekstra kick.
Det er slet ikke dumt, men vi taler her om en ”acquired taste”, der nok primært henvender sig til en yngre målgruppe. Hvis man som jeg sætter pris på en naturtro og detaljeret gengivelse af musikken, bliver man skuffet, og selvom jeg i kortere perioder kan synes om og sætte pris på den tungere lyd i Crusher ANC XT 2, kommer jeg næppe til at bruge dem som mit primære headset, når jeg bare vil slappe af og nyde min musik.
Bedømmelse
Samlet vurdering 75%
Skullcandy Crusher ANC XT 2 er overordnet set et fint headset, der vil og kan meget på én og samme tid. Crusher-funktionen er unik og tilfører noget til din musik og film, som du ikke finder andre steder. Er man ikke interesseret i at få rystet hovedet igennem, og foretrækker man lyd i studiekvalitet, bør man dog gå i en stor bue udenom.
Her finder du andre og bedre alternativer i sidste års topmodeller fra Bose og Sony, som er faldet til nogenlunde samme pris, men giver både bedre lyd og støjdæmpning. Er man ung og vil bare have bas for alle pengene, er man havnet på den helt rigtige hylde.