25% af danske myndigheder implementerer ikke korrekt e-mailsikkerhed

En nyligt gennemført kortlægning af samtlige myndigheder i Danmark viser, at 25 % ikke har implementeret det anbefalede niveau for e-mailsikkerhed, som forhindrer forfalskede e-mails. Dette på trods af, at det siden sidste år har været et krav for de danske myndigheder. Undersøgelsen blev gennemført i september og oktober af cybersikkerhedsvirksomheden Proofpoint

Phishing, hvor cyberkriminelle anvender såkaldt spoofing af e-mailadresser, er fortsat et stort sikkerhedsproblem i dagens samfund. Kort fortalt betyder det, at man sender e-mails, der ser ud til at komme fra en anden adresse, end de gør. Via denne metode forsøger cyberkriminelle at få adgang til følsomme oplysninger – som adgangs oplysninger og bankoplysninger – samt at gennemføre bedrageri.

Virksomheder og myndigheder kan beskytte sig mod denne type hændelser ved at implementere DMARC-beskyttelse. Det er en valideringsprotokol, der er designet til at forhindre cyberkriminelle i at bruge virksomhedens domænenavn, og som kontrollerer afsenderens identitet, inden der sendes en meddelelse.

Proofpoint har kortlagt 127 danske myndighedsdomæner. 75 % har implementeret det anbefalede niveau i DMARC, kaldet reject. Dette niveau betyder, at alle mistænkelige mails bliver stoppet, inden de når frem til modtageren. 94 % af myndighederne har påbegyndt arbejdet med DMARC – men har ikke nået reject-niveauet.

Helt konkret betyder det, at 25 % af de domæner, der er registreret hos de danske myndigheder, helt mangler beskyttelse mod domæne-spoofing. Dette på trods af, at DMARC’s reject-niveau er indeholdt i de tekniske mindstekrav for statslige myndigheder, der blev indført i 2020.

I betragtning af at Danmark har lovgivet om dette sikkerhedsniveau for statslige myndigheder, er det bemærkelsesværdigt, at 25 % ikke har det anbefalede niveau. På baggrund af de angreb, der er sket i de senere år, bør myndighederne være særligt opmærksomme.

Uden det anbefalede reject-niveau i DMARC-valideringsprotokollen kan cyber kriminelle relativt enkelt spoofe en e-mailadresse, det vil sige sende e-mails, der ser ud til at komme fra en myndighed. Det er præcis det, de cyberkriminelle er ude efter.

Örjan Westman, nordisk chef hos Proofpoint
About Lars Bennetzen 3851 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?